Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - ich rola i znaczenie w organizmie człowieka

... Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, oprócz witamin i składników mineralnych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiedniej równowagi pomiędzy kwasami omega-3 a kawasami omega-6. ... jego jest ...

dawno temu

W czym tkwi tajemnica tabletek odchudzających?

... Tabletki na odchudzanie zawierają substancje takie jak wapno z witaminą D i sprzężony kwas linolowy, które przyspieszają proces przemiany materii. Wśród środków odchudzających wskazać ... ). Natomiast preparaty zawierające chrom, zieloną ...

dawno temu

3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

... albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska na swoim profilu w serwisie społecznościowym zachęca do ich spożycia w następujący sposób: „Wypij swoją dzienną dawkę ...

dawno temu

4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu

... Omlet owsiany może być bardzo dobrym i pożywnym posiłkiem. Możemy go jeść na śniadanie, II śniadanie, obiad, a nawet kolację. Dzięki płatkom owsianym dostarczymy naszemu organizmowi wielu odżywczych składników, takich jak: witamina B, magnez i ...

dawno temu

Rabarbar- czy warto go jeść ?

... Rabarbar jest to warzywem które posiada całe grono właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Jest także skarbnicą witamin i błonnika dlatego warto włączyć go do diety w trakcie trwającego sezonu. Skąd do nas przywędrował i jakie ma ...

dawno temu

Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

... Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. ... Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za ich gorzki ...

dawno temu

Sałatka z fasolką mung

... Fasolka mung to wyjątkowe źródło białka, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Do tego jest pysznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. ... alternatyw do mięsa - najlepiej smacznych i łatwych do przygotowania, a jednocześnie ...

dawno temu

5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska

... Koktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają ...

dawno temu

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

... Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po ...

dawno temu

Zalety wody bakłażanowej. Zrób samodzielnie w domu

... Kiedyś z powodu ciemnej barwy uważano je za trujące. Dzisiaj są w większości naszych kuchni. Bakłażany mają wiele właściwości prozdrowotnych. Możemy z nich też przygotować smaczną i zdrową wodę. To cenne źródło witamin i składników mineralnych. ...

dawno temu

Przepisy w diecie na trądzik

... Dieta na trądzik powinna być bogata w witaminy i pierwiastki mineralne, których właściwości działają zapobiegawczo i łagodząco na rozwój problemu. Muszą się w niej znaleźć produkty będące źródłem ... witaminy A, B6, E, selenu, krzemu, cynku i ...

dawno temu

Szparagi – niepozorne źródło cennych składników

... ), przy czym charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – nie musisz się ich obawiać walcząc ze zbędnymi kilogramami. Rośliny te są źródłem witamin A, C, E oraz karotenoidów i witamin z grupy B ... . Jeszcze więcej korzyści Szparagi są także ...

dawno temu

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

... Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją w przeziębieniach i ...

dawno temu

Herbata owsiana. Sposób przygotowania i właściwości

... Płatki owsiane to źródło witamin, minerałów i błonnika. Stanowią podstawę sycącego śniadania — owsianki. Możemy je też wykorzystać do przygotowania herbaty o prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź, jaki wpływ napój owsiany ma na organizm. ... na ...

dawno temu

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

... Zapoznaj się z listą najzdrowszych ryb i owców morza. Są pyszne i pełne witamin! ... . Przoduje on, jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 wśród innych ryb. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D ...

dawno temu

Przepis na leśne smoothie

... Owocowy koktajl to doskonały pomysł na śniadanie. Smoothie dostarczają białka i witamin. Poza tym są źródłem węglowodanów, które naładują nas solidną dawką energii. Spróbujecie? ...

dawno temu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

... nie jest największym źródłem witamin i składników odżywczych. Przedstawiamy listę 10 innych, które swoim składem i prozdrowotnymi właściwościami dorównują działaniu jarmużu. ... cztery razy więcej beta-karotenu niż w takiej samej porcji jabłka i ...

dawno temu

Rokitnik – krzew coraz popularniejszy w Polsce

... Jak spożywać? Rokitnik możesz włączać do swojej diety jako surowe owoce, sok lub olej (otrzymywany z pulpy lub nasion rokitnika). Jakie pozytywne właściwości ma rokitnik? Dostarcza witaminy A i E ... , dzięki czemu poprawia stan skóry, włosów i ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść

... na siłowni, ponieważ jest ona źródłem naturalnej energii i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego. ... . W ten sposób otrzymujemy pyszną sałatkę z warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej, która idealnie nadaje się na rozpoczęcie dnia z ...

8 miesięcy temu

Owoce, które pomogą ci schudnąć

... Owoce zawierają dużą ilość witamin i błonnika. Są jednak również źródłem cukrów. Podczas odchudzania należy wystrzegać się kalorycznych owoców, które mogą utrudnić zrzucenie zbędnych kilogramów ... odchudzające, gdyż wspomaga proces trawienia i ...

dawno temu

Ser żółty - samo zdrowie

... Nie wykluczaj żółtych serów ze swojego menu. Jest doskonałym źródłem białka, chroni przed miażdżycą, sprzyja utracie masy ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Znajdziesz w nich wapń, witaminę A, cynk, fosfor, ryboflawinę oraz witaminę ...

dawno temu

Kroplówki - Czyli sposób na długie życie w szczęściu

... Istnieje sposób dzięki któremu w bardzo krótkim czasie odzyskasz siłę witalną, energię do życia, oraz motywację do działania. Mowa tu o uzupełnieniu niezbędnych witamin i minerałów na poziomie ... własne doświadczenie ! 2. Efektywniejszy trening ...

6 miesięcy temu

Rola magnezu w organizmie

... Jakie jest zadanie magnezu? Przede wszystkim bardzo ważna jest właściwa dieta, czyli większa ilość produktów z zawartością witaminy D i wapnia. Są to pierwiastki, które w połączeniu z magnezem ... wpływają pozytywnie na zęby, kości, zapobiegają ...

dawno temu

Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą (WIDEO)

... Owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety. Wiedzą o tym wszyscy dbający o zdrowie. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych wzmacniających system odpornościowy. Czy zawsze jednak są dobre dla naszego organizmu? Niekoniecznie. Są ...

+ Pokaż więcej