MATERIAŁ PROMOCYJNY

Trudy pracy dietetyka

... , patofizjologia, biochemia, parazytologia, chemia żywności – to tylko niektóre z obowiązkowych przedmiotów, jakie składają się na szkolenie przyszłego dietetyka. Stanowią one jednak fundament ... żywności i żywienia, jakie napływają do nas ze ...

dawno temu

Dieta paleo i spacery - przepis na smukłą sylwetkę Magdy Mołek

... , a więc jak najbardziej naturalnych produktów i unikanie wysoko przetworzonej żywności, pozwala na zachowanie nie tylko smukłej sylwetki, ale także dobrego zdrowia. 391 Magda Mołek przyznaje, że zdarza ... jej się sięgać po nowinki kulinarne, ...

dawno temu

Śmiertelna trucizna może czaić się w domowych przetworach

... . A to m.in. z powodu mody na samodzielne przygotowywanie żywności "bez konserwantów”. Zobacz też: Dżemy, konfitury, powidła. Na czym polega dieta przetworowa? Skąd się bierze jad kiełbasiany ... pokarmowym zwierząt. Do żywności trafiają więc w ...

dawno temu

Nowe badania: od czego zależy skuteczność diety?

... . Wystarczy, że zaczniesz prowadzić dziennik żywności. Według badania opublikowanego w "American Journal of Preventative Medicine" naukowcy odkryli, że wśród 1 700 osób te, które prowadziły ... , że spośród 439 kobiet, te które robiły notatki w ...

dawno temu

Niezdrowe kolorowe

... do żywienia dzieci wabią wszystkimi kolorami, nienaturalnymi dla żywności. Kolorowe żelki i ciasteczka, batoniki i słodkie przekąski pełne są barwników, aromatów, ulepszaczy, poprawiaczy smaku i środków ... dodatki do żywności, sztuczne ...

dawno temu

Często się przejadasz? Poznaj sprawdzone sposoby na kontrolowanie porcji

... słońca, nagradzaj się czymś, co nie ma nic wspólnego z jedzeniem. Zobacz też: Jak poradzić sobie z podjadaniem? W pierwszej kolejności wybieraj zdrową żywność Kiedy się stresujesz, organizm wytwarza ... staje się jednym wielkim wyzwaniem ...

dawno temu

Bisfenol A (BPA) – niebezpieczne ilości w organizmie człowieka

... Bisfenol A – co to jest? Bisfenol A, w skrócie BPA, to organiczny związek chemiczny wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych, począwszy od opakowań takich jak pojemniki na żywność ... - dotykanie zabawek czy paragonów, które zawierają ...

dawno temu

Słodzik - przyjaciel czy wróg? Artykuł na podstawie rzetelnych badań

... JAK TO JEST Z TYM SŁODZIKIEM? Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do amerykańskiej FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo ... innymi w 1980 r. przez Połączony Komitet ...

dawno temu

Oto 5 bomb kalorycznych, które hamują twój metabolizm. Lepiej wyrzuć je ze swojego jadłospisu!

... Podstawowe drogi zwiększenia metabolizmu to przyjmowanie kalorii ze zdrowej żywności, aktywność fizyczna i jedzenie schematyczne (np. jeden posiłek co trzy godziny). Słyszeliście na pewno o żywności ... : wiele pojemników, w których ...

dawno temu

Liczeniu kalorii mówimy NIE !

... nim można oszacować energię cieplną pochodzącą z żywności, którą organizm pochłonie lub zmagazynuje, co przełoży się na przyrost masy ciała. Jednak w rzeczywistości procesy te mogą przebiegać różnie ... to najmniej korzystna wartość z punktu ...

dawno temu

Techniki gotowania

... Gotowanie tradycyjne i na parze Przygotowanie potraw polega na ogrzewaniu żywności w gotującej się wodzie w temperaturze 98-100ºC. Gotowanie żywności w ten sposób powoduje rozmiękczenie tkanek ... . 43992 Gotowanie na parze to bardzo zdrowy ...

dawno temu

Jak zmniejszyć spożycie soli?

... jest najmniejsza, uważaj na E621, tak opisany produkt zawiera glutaminian sodu, zamiast konserw, gotowych marynat, produktów wędzonych stosuj żywnością świeżą, jak najmniej przetworzoną, własnoręcznie ... się odzwyczaja, już po kilku tygodniach ...

dawno temu

Codzienne błędy powodujące szybsze starzenie się organizmu

... będzie się gorzej regenerowała i straci elastyczność. 89 Zbyt duża ilość przetworzonej żywności w diecie Dieta składająca się w dużej mierze z żywności przetworzonej spowoduje, że będziesz wyglądać ... starzej. Twoja skóra będzie zmęczona i ...

dawno temu

Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?

... . Ponieważ żywność, którą kupujemy i tak jest słona, nie musimy martwić się, że doświadczymy niedoboru sodu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 5 g soli na dobę, w przeciwnym ... jest wysoka. Dlatego czytaj etykiety i ...

dawno temu

Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

... dużo węglowodanów, jednak nie zawierają błonnika ani białka. Nie powodują uczucia sytości. Będąc na diecie, lepiej wybierać żywność, która jest w stanie w pełni zaspokoić głód. Indeks glikemiczny Wafle ... . płatki owsiane lub makaron, sprawia, ...

dawno temu

Dieta makrobiotyczna - sekret sylwetki Madonny. Madonna - dieta

... Podstawowym założeniem diety jest łączenie pokarmów z dwóch grup, na przykład zbóż i warzyw, drobiu z owocami, co ma zapewnić harmonię dwóch pierwiastków Yin (żywność słodka) i Yang (żywność słona ... ; tłuszcze zwierzęce są niedozwolone). ...

dawno temu

Ćwiczenia na spalanie tłuszczu z ramion. Otłuszczone ramiona odejdą w zapomnienie

... . Jak temu zaradzić? Dieta wspierająca spalanie tłuszczu Zdrowe jedzenie nie wystarczy - musisz także jeść żywność, która spala tłuszcz i pomaga organizmowi efektywniej wykorzystywać energię ... , bez przechowywania nadmiaru tłuszczu w ...

dawno temu

Zamienniki cukru - co powinieneś o nich wiedzieć?

... wątroby, podwyższać stężenie triglicerydów we krwi, czy pogarszać insulinooporność. Zwróć na to uwagę, gdy następnym razem zobaczysz opakowanie czystej fruktozy w dziale ze zdrową żywnością. Pamiętaj ... również informacje o ich szkodliwości - ...

dawno temu

Dlaczego tyjemy?

... przetworzoną żywność – jakość dostępnej w naszych sklepach żywności drastycznie spadła. Intensywna uprawa warzyw i owoców, mięso pochodzące od szybko tuczonych zwierząt, nabił naszpikowany mlekiem ... żywności nie świadczy piękne opakowanie i ...

dawno temu

Smażenie - za i przeciw

... . Smażenie uznawane jest za najmniej zdrową metodę obróbki żywności. Jednak nie trzeba z niej całkowicie rezygnować. Zdrowe smażenie to smażenie bez dodatku tłuszczu lub na niewielkiej jego ilości. Patelnia ... i rodzaj żywności w nim smażonej. ...

dawno temu

Produkty obniżające cholesterol

... Wysoki cholesterol - przyczyny Największy wpływ na wysokie stężenie cholesterolu we krwi ma niezdrowy tryb życia. Mowa tu o spożywaniu niezdrowej żywności o małej ilości błonnika pokarmowego ... cholesterolu i jednocześnie obniżenie dobrego ...

dawno temu

Piramida żywienia

... nabiał, mięso, jaja, warzywa strączkowe. Na ostatnim miejscu znajdowały się oleje i inne tłuszcze. W styczniu tego roku to się zmieniło. Instytut Żywności i Żywienia, opierając się na wytycznych ... o naszym zdrowiu. Z tego powodu zmieniliśmy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść makaron na diecie odchudzającej?

... makaron ma najmniej kalorii, odpowiadamy. Otóż najmniej kaloryczny jest makaron shirataki, produkowany z rośliny konjac (dostępnej w Indonezji czy w Chinach). 100 g tego makaronu to zaledwie… 6,4 kcal. W Polsce możesz go kupić w sklepach ze ...

+ Pokaż więcej