Żywność funkcjonalna i proteinowa nowość wśród serów
PATRYCJA CIUPAK • dawno temuMateriał sponsorowany przez Spółdzielnia Mleczarka Ryki
Od regeneracji, budowy i wzmacniania mięśni poprzez mechanizm odczuwania sytości i kontroli głodu. To cechy produktów białkowych, które są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów niezależnie od ich wieku lub stanu zdrowia. Dla każdego człowieka rekomendowana ilość spożycia białka w ciągu dnia jest inna. Zależy to od wagi, wieku i czasu, który poświęcamy na aktywność fizyczną. Produkty białkowe szturmem zdobywają półki sklepowe i serca klientów powoli stając się ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety.
Czym jest żywność funkcjonalna?
Białko zdobywa coraz większą popularność na świecie i staje się czymś więcej, niż tylko zalecanym składnikiem posiłków. W wielu przypadkach jest składnikiem żywności funkcjonalnej czyli pożywienia do zadań specjalnych! Czym jest żywność funkcjonalna? Tę kategorię produktów spożywczych można opisać za pomocą 4 wyróżników. Jest to udoskonalona żywność, która ma przynieść ściśle określone korzyści, dlatego często nazywana jest żywnością projektowaną do określonych potrzeb organizmu. Wywiera korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Oddziaływanie na stan zdrowotny organizmu ponad efekt żywieniowy musi być naukowo udowodnione. A także definiują ją oświadczenie żywieniowe i zdrowotne oparte na badaniach naukowych, zazwyczaj umieszczone na opakowaniach produktów.
Pierwszy taki produkt w kategorii na rynku!
Przykładem żywności funkcjonalnej, a jednocześnie nowością na rynku spożywczym w Polsce, jest żółty ser z dodatkiem białek serwatkowych — Active Protein Plus. To produkt wprowadzony na rynek przez Spółdzielnie Mleczarską Ryki, znaną między innymi z Ryckiego Edama. Active Protein Plus to pierwszy taki produkt w kategorii serów żółtych na rynku! Ma w swoim składzie wysoką zawartość białka i dodatek dobrze przyswajalnych przez organizm białek serwatkowych, które są dużym wsparciem podczas budowania tkanki mięśniowej i regeneracji organizmu. Ponadto ma obniżoną zawartość tłuszczu oraz jest bogaty w naturalny wapń, który jest ważny dla naszych kości oraz zębów, a podczas intensywnych treningów odgrywa kluczową rolę przy pracy mięśni szkieletowych. Skład Active Protein Plus to: mleko, białko serwatkowe, sól i kultury bakterii. Produkt oczywiście nie zawiera barwników i konserwantów co powoduje, że jest idealnym składnikiem codziennych posiłków nie tylko dla aktywnych i sportowców, ale również dla osób dbających o odpowiednie odżywianie i dietę. Serowarzy z Ryk nie poszli na kompromis w kwestii smaku i pokazali, że zbilansowane, zdrowe i wartościowe w składniki odżywcze produkty nie muszą być niesmaczne! Active Protein Plus charakteryzuje łagodny smak oraz charakterystyczna dla żółtych serów struktura z dziurami i typowa konsystencja.
Okiem biotechnologa i trenera
O ocenę właściwości nowego produktu poprosiliśmy ekspertów — biotechnologa oraz trenera personalnego.
Trendy dotyczące żywności funkcjonalnej dają produktom mleczarskim drugie miejsce w tej kategorii (zaraz za produktami zbożowymi), a podkategoria „Sports Nutrition” jest druga, zaraz za „Cardio Health” (https://www.alliedmarketresearch.com/functional-food-market). Wydaje się zatem, że produkt Active Protein Plus idealnie pasuje do tych danych — mówi Dr hab. inż. Adam Kuzdraliński, prof. PJATK.
Active Protein Plus zawiera 31 g białka na 100 g produktu, można z powodzeniem nazwać go produktem wysokobiałkowym. Ponadto mamy tutaj do czynienia z dodatkiem białka serwatkowego, które wskazuje na wysoką jakość produktu. Taki skład z pewnością zainteresuje osoby chcące popracować nad tkanką mięśniową oraz siłą mięśni. Ponadto białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym tzw. aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Białka te mogą wykazywać wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka, z literatury naukowej wynika ich profilaktyczna rola jako jednego ze składników diety zapobiegających występowaniu schorzeń cywilizacyjnych, są lekkostrawne, w niektórych badaniach obniżają też ciśnienie krwi. Białko serwatkowe jest wysoce sycące, co może pomóc w zmniejszeniu głodu, a tym samym może wspierać kontrolowanie masy ciała — dodaje Kuzdraliński.
Produkt zawiera małą ilość tłuszczu, zaledwie 8%, a w jednym plasterku jest to tylko 1,2 g. W porównaniu z innymi produktami jest to 70% mniej. Tłuszcz to kalorie więc taki profil składników może być poszukiwany przez wybrane grupy moich klientów. Aczkolwiek nie byłoby uzasadnione obniżanie poziomu tłuszczu do jeszcze niższych wartości. Sery żółte postrzegane są jako wysokokaloryczne, stąd część konsumentów, unika ich, celem np. redukcji masy ciała. Tymczasem Active Protein Plus posiada 198 kcal w 100g produktu, co w porównaniu z serami niosącymi ze sobą ładunek 350 kcal, stanowi atrakcyjną propozycję dla osób poszukujących dobrej alternatywy — komentuje Maciej Piskor, trener personalny, certyfikowany trener IFAA.
Na koniec warto wspomnieć, że produkty wysokobiałkowe są coraz bardziej popularne także wśród rosnącej grupy starzejącej się populacji. Ich zalety energetyczne i wspomaganie odbudowy mięśni może poprawić zdolności funkcjonowania osób starszych czy chorych i poprzez precyzyjnie zaplanowaną i zbilansowaną dietę pomóc im w prowadzeniu bardziej aktywnego trybu życia. Więcej o Active Protein Plus na www.active.smryki.pl
Materiał sponsorowany przez Spółdzielnia Mleczarka Ryki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze