OMLET HISZPAŃSKI



- pół łyżki oleju kokosowego
- drobno posiekana mała cebula
- posiekany ząbek czosnku
- pół czerwonej papryki (drobno pokrojonej)
- pół pokrojonego pomidora
- kilka oliwek
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka (można ominąć)
- 1 łyżka pokruszonego sera feta
- ulubione zioła — idealne są oregano, bazylia
Sposób przygotowania
Podsmażamy cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Kiedy się zarumienią dodajemy pomidora z papryką. Dusimy wszystkie składniki ok. 3 minut, następnie dodajemy oliwki. Jeśli ktoś lubi bardziej słone smaki, można odrobinę dodać soli. Do warzyw dodajemy odrobinę wody i gotujemy tak długo, aż będą miękkie (ok. 10 minut). Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, dodajemy ser feta i zioła. Taką masę wylewamy na warzywa i co jakiś czas podważamy drewnianą łyżką, by płynna masa spłynęła na dno. Smażymy na wolnym ogniu, aż omlet się zetnie. Na sam koniec warto omlet przykryć pokrywką (na 3–4 minuty).

Smacznego!


Polecane przez autora:
- Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe
- Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy)
- Fit ciasto z masła orzechowego
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze