Dieta lekkostrawna - zasady, wskazania i efekty. Jakie produkty są dozwolone podczas stosowania diety?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta lekkostrawna chroni przewód pokarmowy i pomaga w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Jakie są zasady diety, co można jeść, a czego lepiej unikać podczas diety? Zobacz przykładowy jadłospis.
Dieta lekkostrawna — ogólne zasady
Dieta lekkostrawna, jak każda inna dieta, ma swoje zasady. Chodzi przede wszystkim o przyrządzanie posiłków, które nie obciążają układu pokarmowego. Główne zasady dotyczą zatem produktów dozwolonych w codziennym jadłospisie, a także sposobu przygotowywania posiłków. Rezygnujemy z tłustych mięs, sosów, majonezu, dania gotujemy, pieczemy bądź dusimy — nie smażymy w tłuszczu.
Podczas stosowania diety lekkostrawnej duże znaczenie ma także regularne spożywanie posiłków — najlepiej jeść co 4–5 godzin w ciągu doby. Posiłki powinny mieć umiarkowaną objętość, by po zjedzeniu dania nie mieć uczucia przejedzenia. Ostatni posiłek zaleca się spożyć minimum na dwie godziny przed snem.
Należy zwracać uwagę na właściwe nawodnienie organizmu — zaleca się picie około 1,5 litra płynów w ciągu doby. Opcjonalnie można pić także mieszanki ziół oraz niesłodzonych herbat.
Dieta lekkostrawna — wskazania i efekty
Dieta lekkostrawna jest przede wszystkim dietą o działaniu leczniczym. Stosuje się ją w przypadku wielu chorób, szczególnie przy zapaleniach błony śluzowej żołądka, owrzodzeniach żołądka, schorzeniach jelit, przy biegunkach, po operacjach, zatruciach, w okresie rekonwalescencji, a także u osób w podeszłym wieku. Choć głównie leczy i łagodzi, niektórzy podkreślają jej walory odchudzające — po wyeliminowaniu z diety ciężkich potraw, tłustych dań i uregulowaniu godzin spożywania posiłków, znacznej części osób udaje się zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Ilość utraconej masy jest jednak zależna od indywidualnych predyspozycji organizmu, bezpieczna ilość to około 0,5 do 2 kg w ciągu tygodnia.
Dieta lekkostrawna — produkty zalecane
W diecie lekkostrawnej dozwolone jest spożywanie następujących produktów:
Produkty zbożowe:
— pieczywo jasne, pszenne,
— drobne kasze — np. kuskus, kasza manna, kukurydziana, jęczmienna,
— ryż biały,
— drobne makarony pszenne.
Warzywa:
— gotowane: marchewka, burak, pietruszka, kalafior, seler, cukinia, dynia, ziemniaki, szpinak,
— surowe: ogórek, pomidor bez skórki, sałata, rukola, cykoria, koperek, natka pietruszki,
Nabiał:
- mleko (w razie tolerancji), kefir, jogurty, twarogi, mleko zsiadłe, jajka,
Mięso i ryby:
— chude mięso drobiowe i wieprzowe, chuda wołowina i cielęcina, chude ryby: pstrąg, sandacz, sola, morszczuk, chude wędliny: polędwica, szynka wołowa i wieprzowa
Tłuszcze:
— masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne,
Owoce:
— banany, jabłka, morele, brzoskwinie, maliny, truskawki, pomarańcze,
Słodycze:
- miód, dżemy owocowe bez pestek, musy i przeciery z owoców, biszkopty.
Dieta lekkostrawna — produkty wymagające ograniczenia
Podczas stosowania diety lekkostrawnej zaleca się ograniczanie produktów, które nie są najlepiej tolerowane przez organizm.
Odradza się jedzenie:
— ciemnego pieczywa z ziarnami, chleba żytniego, razowego, z otrębami
— tłustych wędlin (wieprzowych),
— tłustych serów żółtych,
— smalcu,
— pasztetów,
— warzyw marynowanych (konserwowanych),
— wzdymających (cebula, kapusta, kalafior, brokuły),
— warzyw strączkowych (fasola, groch),
— wędzonych ryb,
— ciężkich sosów,
— majonezu,
— panierowanych dań,
oraz picie
— alkoholu,
— mocnej kawy,
— napojów gazowanych.
Dieta lekkostrawna — przykładowy jadłospis
Śniadanie: dwie bułki pszenne z masłem i chudą wędliną, z ogórkiem i sałatą
II śniadanie: surówka ze startej marchewki z jabłkiem
Obiad: kasza kuskus z pieczoną cukinią, z chudym gotowanym mięsem wieprzowym
Podwieczorek: banan, morela
Kolacja: pierogi z białym serem, kompot z wiśni.
DD
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze