Dieta na odporność - czyli fakty i mity o jedzeniu, które zwalcza przeziębienie

... i fruktozy, znajdziemy w nim także małe ilości białka, enzymów, witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Działanie na drobnoustroje? Miód hamuje rozwój bakterii, a także niektórych wirusów ...

dawno temu

Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia

... też: 20181 Pozbędzie się bakterii 52659 Nieprzyjemny zapach z ust, który pojawia się po każdym posiłku sprawia, że wstydzisz się z kimkolwiek rozmawiać? Jeśli zaprosisz rozmówce na kawę z dyniową ...

dawno temu

Jaką rolę pełni kolagen w naszym organizmie?

... właściwym położeniu, dba o odpowiednie nawilżenie skóry, także dba o jej jędrność, gładkość, elastyczność pełni bardzo ważną rolę w układzie odpornościowym, gdyż zatrzymuje bakterii chorobotwórczych ...

dawno temu

7 mitów o occie jabłkowym - czy ocet jabłkowy obniża cholesterol?

... , ale i poprawia trawienie. Pity regularnie zwiększa liczbę dobrych bakterii znajdujących się w jelitach. Jest także antybakteryjny oraz przeciwgrzybiczny. Zobacz też: Dlaczego warto pić ocet ...

dawno temu

Dieta na zimę - zasady, składniki odżywcze, przykładowe dania

... Dieta na zimę — zasady Zimowy jadłospis powinien nie tylko wzmocnić odporność organizmu (należy jeść produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, chroniące przed inwazją bakterii i wirusów ...

dawno temu

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

... występujących na jego powierzchni niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Zaleca się raczej przecieranie go ręcznikiem. ...

dawno temu

Kawa z topinamburu. Właściwości

... stanowi świetną pożywkę dla pożytecznych dla zdrowia bakterii jelitowych (Lactobacillus i Bifidobacterium) - dzięki nim możliwe jest usuwanie toksycznych substancji z organizmu (wspierają wątrobę ...

dawno temu

Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed treningiem

... Węglowodany - stanowiące ważny produkt dla sportowców - mogą stwarzać problemy żołądkowe. W ramach trawienia to bakterie rozkładają żywność na aminokwasy, kwasy tłuszczowe i glukozę. Problemy ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 37] Cukier czyli trująca fruktoza

... . Namnażające się bakterie spowodują gazy, wzdęcia, bóle brzucha i inne dolegliwości. CO JESZCZE? problemy z wchłanialnością witamin i minerałów zmniejszenie poziomu hormonu wzrostu depresja zwiększone ...

dawno temu

Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy?

... i bakterie, działa ochronnie na wątrobę, zawiera antyoksydanty niszczące wolne rodniki! pasuje do: gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów, sałatek rybnych, stosowana jest także jako barwnik do dań np. do masła, sałatek, ryżu. Marta Radomska, ...

dawno temu

Wiosenne porządki. Produkty, które wspomogą naturalną detoksykację organizmu

... pokarmowym człowieka, regulując jego pracę, prowadząc do usuwania toksyn i rozwoju dobrych bakterii. Zapobiegają zaparciom i obniżeniu wchłaniania cholesterolu. Ponadto pomagają w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i powodują uczucie ...

dawno temu

Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig

... . Reguluje również poziom cukru we krwi, zatem polecany jest osobom narażonym na cukrzycę. Co więcej, olej kokosowy to naturalny antybiotyk — zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Obecne w nim tłuszcze ...

dawno temu

Grejpfrut na wątrobę - oto koktajl oczyszczający wątrobę i wzmacniający układ krwionośny

... imbiru, 4 cytryny, 300 ml wody destylowanej, łyżeczka lub tabletki żywych kultur bakterii, 2 łyżki oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno). Sposób przygotowania: Do przygotowania tego koktajlu będzie ...

dawno temu

Fioletowe warzywo - dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce?

... w wysokiej temperaturze) barwniki i przeciwutleniacze, które chronią przed wirusami i bakteriami oraz odpowiadają za intensywne zabarwienie owoców i warzyw. Mogą przyjmować kolor od czerwonego po fioletowy ...

dawno temu

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit. Herbata na jelita

... jelita. 167 Matcha niszczy bakterie, podkręca metabolizm oraz wzmacnia układ immunologiczny. Jest źródłem przeciwutleniaczy - posiada ich 10 razy więcej niż zielona herbata. W jej składzie znajdziemy ...

dawno temu

Wpływ pieczonego czosnku na zdrowie

... z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój chorób, wzrasta. Po 10 godzinach od zjedzenia czosnku zaczyna on oddziaływać na komórki ciała, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia się. Tym samym ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 35] Bez pieczywa i bez płatków da się żyć

... lat była wyższa o 22% w grupie z pełnym ziarnem. 4. Źródło cennego błonnika. To skrobia oporna. Nie jest ona trawiona przez nasz organizm. Jest rozkładana przez bakterie jelitowe, które wytwarzają ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak dbać o sportowe ubrania?

... i oddychających nie tylko osłabia ich właściwości, ale też sprzyja rozwojowi bakterii, grzybów i pleśni odpowiedzialnych m.in. za nieprzyjemny zapach ubrań wrzuconych do kosza z praniem bezpośrednio ...

dawno temu

Serotonina na depresję, dobry sen oraz pamięć. Jakie produkty ją zawierają oraz co warto wiedzieć o tym związku chemicznym?

... tego związku chemicznego w naszym organizmie. Probiotyki oddziałują na florę bakteryjną w jelitach. Dbają, aby złe bakterie nie dominowały, a tym samym nie obniżały poziomu hormonu szczęścia. Produkty ...

dawno temu

Detoks od kawy. Rezygnacja z kawy - efekty

... również sportowcy. Wypita przed treningiem pozwoli na dłuższe i bardziej efektywne ćwiczenia. To nie wszystko - w składzie kawy znajdują się mikroelementy, które utrudniają bakteriom utrzymywanie ...

dawno temu

Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu. Jak odkwasić organizm?

... metoda oczyszczania organizmu z toksyn oraz dbania o zdrowie jamy ustnej. Starożytni znachorzy wierzyli, że płukanie ust olejem pozwala pozbyć się z organizmu bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Żywność funkcjonalna i proteinowa nowość wśród serów

... kluczową rolę przy pracy mięśni szkieletowych. Skład Active Protein Plus to: mleko, białko serwatkowe, sól i kultury bakterii. Produkt oczywiście nie zawiera barwników i konserwantów co powoduje ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Suplementacja w okresie jesiennym

... cennych mikroskładników. Ponadto sezon jesienno-zimowy zwiększa aktywność bakterii i wirusów, przed którymi nie łatwo się uchronić. Doskonałym rozwiązaniem jest wówczas włączenie, obok zbilansowanej ...

dawno temu

Jesienna dawka witamin - warzywa i owoce sezonowe

... antocyjanów, a kapusta kiszona dostarcza probiotycznych bakterii i produktów fermentacji mlekowej o korzystnym wpływie na odporność. Jak widzisz, jesień wcale nie oznacza końca sezonu na świeże warzywa ...

+ Pokaż więcej