10 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

... Zdaniem naukowców powinniśmy jeść 10 porcji owoców i warzyw dziennie w celu zminimalizowania ryzyka przedwczesnej śmierci. Dodają oni również, że te produkty roślinne obniżają niebezpieczeństwo rozwoju chorób serca i nowotworu oraz wystąpienia ...

dawno temu

Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą (WIDEO)

... Owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety. Wiedzą o tym wszyscy dbający o zdrowie. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych wzmacniających system odpornościowy. Czy zawsze jednak są dobre dla naszego organizmu? Niekoniecznie. Są ...

dawno temu

Przepisy na zdrowe desery bez cukru

... Uważa się, że cukier to biała śmierć. I rzeczywiście, ma dużo kalorii i pozbawiony jest składników odżywczych. Jego spożycie sprzyja otyłości, cukrzycy, chorobom serca, wątroby oraz niektórym ... rodzajom nowotworów. Czy zatem powinniśmy ...

dawno temu

SAMOUCZEK: owoce w diecie

... Mówi się, że owoce są bardzo zdrowe i jest w tym dużo prawdy, ale… wszystko zależy od tego kiedy, jak często i po jakie owoce sięgamy w ciągu dnia. ... To, o jakiej porze dnia zjemy owoce istotnie wpływa na nasz organizm, a przede wszystkim na ...

dawno temu

Zielone warzywa i owoce, które sprzyjają utracie wagi

... Żywność w odcieniach zieleni jest bogata w luteinę (korzystnie wpływa na wzrok), potas, witaminy C i K oraz kwas foliowy (reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek ciała). Poza licznymi wartościami odżywczymi i przeciwutleniającymi zielone ...

dawno temu

Właściwości prozdrowotne fioletowych warzyw i owoców

... Fioletowe warzywa i owoce mają bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka. Pozytywnie oddziałują na układ odpornościowy i krążenia. Są bogate w przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami ... odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Kolor ...

dawno temu

Niezwykła moc owoców jagodowych

... Owoce to bardzo ważny element w diecie każdego człowieka – poza dostarczeniem cennych witamin oraz składników mineralnych stanowią także urozmaicenie codziennego jadłospisu. Mogą służyć jako zdrowy ... zamiennik słodyczy, dlatego warto ...

dawno temu

Ananas - owoc, który odchudza

... Ten pyszny owoc powinien znaleźć się w menu każdego kto pragnie cieszyć się nienaganną sylwetką. Naturalny ananas przyspiesza metabolizm, jest niskokaloryczny, spala tłuszczyk z brzucha i reguluje pracę żołądka. W dodatku pozytywnie wpływa na ...

dawno temu

Ile cukru jest w kieliszku wina?

... Wielu ludzi wierzy, że wypicie kieliszka wina wieczorem to nieszkodliwy, a nawet dobry dla zdrowia nawyk. Okazuje się, że lampka wina o pojemności 175 ml może zawierać nawet do 2 łyżeczek cukru, co stanowi znaczną część zalecanego dziennego ...

dawno temu

Truskawkowy sorbet z bitą śmietaną i orzechami (bez cukru)

... do innych potraw. słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub cukier puder) - wtedy uzyskamy ładny kolor kremu. jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać ...

dawno temu

Grejpfrut - właściwości i rodzaje. Przepisy z grejpfruta

... Grejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości ...

6 miesięcy temu

Dietetyczne brownie bez cukru, nabiału, tłuszczu i mąki

... dietetyczne brownie dla leniuchów takich jak ja, bez cukru i oczywiście bez nabiału. Ciasto wychodzi z wierzchu chrupiące, w środku wilgotne, rozpływające się w ustach. Dla osób, które nie są na diecie ...

dawno temu

Dlaczego warto robić koktajle z owoców sezonowych?

... Owoce sezonowe są smaczne, zdrowe, ale i w zdecydowanej większości orzeźwiające. Innymi słowy – idealne na upalne lato. Oto kilka sprawdzonych przepisów. ... Koktajl truskawkowy z arbuzem Z części arbuza usuń pestki, umyj truskawki. Zmiksuj ...

dawno temu

Cynamon do kawy? Dlaczego nie!

... Najczęstsze dodatki do kawy to cukier i mleko lub śmietanka. To jednak nie jest najlepszy wybór dla tych, którzy chcą dbać o zdrowie i piękną sylwetkę. ... , że wystarczy pół łyżeczki cynamonu dziennie, by obniżyć poziom cukru we krwi oraz ...

dawno temu

5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć

... Chociaż suszone owoce są dość kaloryczne (to wynik mniejszej zawartości wody), stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych niż surowe. Większość tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny. Są bardziej sycące, dlatego warto ...

dawno temu

Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Nowy raport EWG

... Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy jeść 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia w proporcji 2:3. Są one bogate w witaminy i minerały. Mimo bogactwa cennych składników mogą także być źródłem ... szkodliwych substancji, co jest wynikiem m.in. ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 31] Węglowodany czyli cukry

... Hmm, chyba najcięższy temat przez który musimy przebrnąć. Najbardziej kontrowersyjny, stawiający wiele pytań, wiele niejasnych odpowiedzi, temat jakim są węglowodany (cukry). ... .), cukry używane przez przemysł, czy choćby produkty zawierające ...

dawno temu

Maliny: smaczne i zdrowe odchudzanie

... Maliny to niezwykle smaczne i odżywcze owoce. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w sezonie letnim. Mało jednak kto wie, że składniki zawarte w tych owocach … odchudzają. ... i pozwala na namnażanie się dobrych bakterii w przewodzie ...

dawno temu

Cała prawda o słodzikach

... Smak słodyczy towarzyszy nam od dzieciństwa. Cukier znajduje się w bardzo wielu pokarmach, które spożywamy każdego dnia. Znajduje się on nie tylko w ciastach, cukierkach czy czekoladzie ... ale również w napojach gazowanych i wielu innych ...

dawno temu

Co się stanie, gdy zamienisz cukier na sztuczne słodziki?

... Przechodząc na dietę, coraz częściej rezygnujemy ze słodzenia cukrem ulubionej kawy czy herbaty. Zamiast tego kupujemy sztuczne słodziki. Większość z nas uważa, że w ten sposób zredukujemy wagę, oczyścimy organizm i pozbędziemy się problemów ...

dawno temu

FODMAP – założenia i zastosowanie diety z niskim FODMAP

... Skąd nazwa FODMAP ? Fermentable – łatwo fermentujące, Oligosaccharides – dwucukry (galakto – fruktooligosacharydy), Disaccharides – dwucukry (laktoza), Monosaccharides – cukry proste (fruktoza) And Polyols - alkohole wielowodorotlenowe ...

dawno temu

Sezonowe warzywa i owoce

... . Wybierajmy produkty wartościowe, nieprzetworzone, bogate w składniki odżywcze. Unikajmy potraw smażonych, produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, alkoholu i używek. Pamiętajmy o warzywach i owocach ...

dawno temu

FIT ciasteczka - bez mąki i cukru

... Idealne ciastka FIT bezglutenowe - bez mąki i dodatku cukru. Główny składnik to banan oraz różne bakalie. Tak naprawdę można dodać także inne ulubione składniki. Ciastka są delikatne i bardzo słodkie oraz bogate w węglowodany i tłuszcze. Jedno ...

dawno temu

Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu

... To zła wiadomość dla osób rezygnujących z cukru na rzecz słodzików. Okazuje się, że niskokaloryczne sztuczne substancje słodzące blokują metabolizm organizmu, a duże spożycie tych substytutów cukru ... (głównie sukralozę i w mniejszych ilościach ...

+ Pokaż więcej