Blog medicot

Dlaczego tyjemy?

Chcesz dowiedzieć się, co sprzyja tyciu? Masz dość stosowania nieskutecznych diet? Sprawdź, dlaczego nie możesz schudnąć i jak najszybciej zmień swoją dietę na lepszą!

Dlaczego tyjemy? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest tak prosta, jak się nam z pozoru wydaje! Tycie może wynikać z wielu często nietypowych przyczyn, które mogą także blokować utratę zbędnych kilogramów w czasie stosowania kuracji odchudzających.

Tycie może być spowodowane chorobami, o których istnieniu nie mamy pojęcia m.in. zaburzeniami w gospodarce hormonalnej. Otyłość spowodowana chorobą jest jednak zjawiskiem stosunkowo rzadkim, a za szybkie przybieranie na wadze w największej mierze odpowiadają inne czynniki, czyli nieodpowiednia dieta i brak aktywności fizycznej.

Mało jem a tyje

Szybkie przybieranie na wadze często jest wynikiem naszych zaniedbań, ale dlaczego, gdy już zdecydujemy się na zmianę stylu życia, zaczynamy stosować dietę i katujemy się ćwiczeniami, waga nie zaczyna pokazywać mniej, a czasami wręcz przybywa nam kilogramów? Odpowiedź na to pytanie, znajdziecie w dalszej części artykułu…

Przeczytaj także: Jak być fit?

Dlaczego tyjemy?

Za nadmierne przybieranie na wadze w dużej mierze odpowiada spowolniony metabolizm. Wolna przemiana materii to nie tylko wynik stosowania nieodpowiednio skomponowanej diety i siedzącego trybu życia. Czasami sami, nieświadomie i w dobrej wierze dodatkowo wpływamy na tempo metabolizmu, głodząc się, jedząc nieregularnie oraz sięgając po z pozoru zdrowe produkty, które tak naprawdę niewiele mają wspólnego z odchudzaniem.

Przyczyny tycia

Przyczyną wolnej przemiany materii jest między innymi:

Nieregularne spożywanie posiłków – jeżeli sięgasz po zdrowe potrawy rzadziej niż co 3 godziny, Twój organizm zaczyna o wiele gorzej funkcjonować. Aby przyśpieszyć przemianę materii, należy jeść 5–6 posiłków w ciągu dnia, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację. Wydaje Ci się, że to zbyt dużo, aby schudnąć? Jest zgoła inaczej! Jedząc regularnie małe porcje, unikniesz nagłych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi i tym samym wyeliminujesz jedną z częstszych przyczyn tycia.

Sięganie po nadmiernie przetworzoną żywność – jakość dostępnej w naszych sklepach żywności drastycznie spadła. Intensywna uprawa warzyw i owoców, mięso pochodzące od szybko tuczonych zwierząt, nabił naszpikowany mlekiem w proszku, zagęstnikami i konserwantami, białe pieczywo, które udaje zdrowe produkty z pełnoziarnistej mąki, dietetyczne wynalazki, które zawierają ogromne ilości cukru oraz chemicznych dodatków, uważane za zdrowe soki owocowe…codziennie dostarczamy do naszego organizmu masę sztucznych dodatków oraz toksyn, które blokują odchudzanie.

Stosowanie nieodpowiednio dobranych do naszych indywidualnych potrzeb diet — przeciętnie na diecie jesteśmy kilka razy w roku. Niestety kończy się ona zwykle efektem jo-jo i dużą frustracją. Dieta, diecie nierówna, dlatego najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem, a nie modą.

Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?

Nadmierne tycie to ogromny problem dorosłych Polaków oraz najmłodszych członków naszego społeczeństwa. Chcąc schudnąć i utrzymać odpowiednią wagę ciała względem swojej płci, wzrostu, wieku i wykonywanej pracy, należy przede wszystkim:

• Wyeliminować z codziennego menu źródła cukrów prostych przede wszystkim napoje gazowane, wody smakowe, napoje owocowe, często udające zdrowe soki, słodycze, wyroby cukiernicze i jogurty owocowe;
• Skupić się na samodzielnym przygotowywaniu posiłków ze zdrowych produktów;
• Czytać etykiety – o jakości żywności nie świadczy piękne opakowanie i chwytliwe hasło reklamowe, ale jej skład, dlatego należy sięgać po żywność posiadającą jak najmniej składników, która wcale nie jest droższa;
• Pić dużo wody – woda to najlepszy sposób na usprawnienie metabolizmu oraz przyśpieszenie wydalania zmagazynowanych w nim, szkodliwych związków;
• Włączyć do diety produkty bogate w błonnik, m.in. produkty pełnoziarniste, nasiona i pestki (dużo błonnika posiada siemię lniane) i świeże warzywa. Dobrym źródłem błonnika są także owoce, jednak tutaj należy uważać, gdyż na rynku dostępne są przede wszystkim nowe odmiany owoców, które mogą posiadać nawet kilkaset razy więcej fruktozy (cukier owocowy), niż te uprawiane kiedyś w sadach i ogrodach naszych dziadków. Lepiej, więc sięgać po mniej okazałe jabłka, gruszki, śliwki czy brzoskwinie i morele starych odmian o kwaskowym smaku, niż skusić się na idealne, słodkie i często naszpikowane środkami ochrony roślin owoce z importu i przemysłowych upraw.

Jak przyspieszyc metabolizm zeby schudnac?

W przyśpieszeniu metabolizmu pomagają też naturalne suplementy diety zawierające w swym składzie wyciągi roślinne o działaniu usprawniającym przemianę materii, oczyszczającym organizm z toksyn i jednocześnie wspomagającym spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej np. naturalne tabletki na odchudzanie Goji Berry 500.
Stosowanie suplementów pozwoli przygotować organizm do odchudzania oraz sprawi, że stosowanie diety w końcu okaże się efektywne i nie ma w tym żadnej magii, dlatego warto spróbować i na własnej skórze przekonać się, że dobrze dobrany suplement, będzie cennym wsparciem w dążeniu do poprawy zdrowia i osiągnięcia szczupłej sylwetki.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Alkohol na diecie – można czy nie? Prosty Fitness [Lekcja 7] Łatwe i bogato białkowe przepisy Tyją, bo chcą być zdrowe i piękne Skuteczne diety gwiazd Spalacz tłuszczu? Sprawdź opinie o Trizer! Lody na diecie - zakazana chwila zapomnienia? Jak zrzucić brzuch piwny? Jak pozbyć się brzucha piwnego? Jak zacząć zdrowo jeść? Dietetyczne owoce Odżywki białkowe. Zalety, skutki uboczne, oraz o tym jaką wybrać Co przeszkadza Ci schudnąć? 8 pułapek odchudzania Najlepsze i najgorsze diety 2017 roku

Popularne w tym tygodniu:

Nowa, szczuplejsza ty… z głową!MATERIAŁ PROMOCYJNY