... Aktywnym związkiem, który znajdujemy w napojach „wyskokowych”, jest etanol produkowany przez drożdże podczas trawienia cukru pochodzącego z żywności np. winogron czy ziaren. Alkohol zmniejsza ...
... , które wchodzi w skład nowej (zdrowszej) diety. Jeśli tak się dzieje, jest to znak, że nasze podejście do tej kwestii jest niewłaściwe. Zdrowa dieta to nie głodówka, a racjonalne i przemyślane działanie ... kosztami i mniejszą elastycznością, ...
... z pewnością dla wielu z Was daje się we znaki. Zapraszam do lektury! Więcej ciekawostek ze świata sportu i rekreacji : https://www.facebook.com/TrenerPersonalnyDietetykSportowy/ ...
... W zdrowym stylu życia można się zakochać. Kiedyś w jadłospisie Kariny Rudzińskiej królowała żywność wysoko przetworzona, a w harmonogramie dnia brakowało aktywności fizycznej. Dziś jest odwrotnie ... . Wcześniej często jadłam 2-3 razy dziennie, ...
... spożywać produkty, które w swoim składzie zawierają rozpuszczalny błonnik, np. jogurty maślane, ryby, chude mięso, płatki owsiane. Oczywiście z diety należy wyeliminować ciężkostrawne produkty, żywność ...
... spersonalizowany jadłospis. Więcej o przesileniu wiosennym Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl Literatura: Prof. dr hab. med. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, 2012. ...
... przyjmujemy jej dwa razy więcej. Świadomość, że sól znajduje się w produktach przetworzonych, powinna stanowić dodatkowy argument przemawiający za wyeliminowaniem takiej żywności z jadłospisu. https ...
... i jego reakcji na otoczenie.Żywienie i jego wpływ na nasze zdrowie są cały czas kwestiami poddawanymi różnym badaniom i analizom. Jakiś czas temu Instytut Żywności i Żywienia opublikował nowe informacje dotyczące piramidy zdrowia. Występuje tam ...
... mniej składników odżywczych i być szkodliwe dla zdrowia, a nawet powodować zwiększenie masy ciała zamiast efektu odchudzającego. Zobacz też: Czym jest żywność light? Jak powstają produkty light ... . Nie zaleca się też ich spożywania osobom, ...
... sportowe (niekoniecznie biegowe), to może znak, że taki sprzęt powinien być w Twoim domu! Przeczytaj, na co zwrócić uwagę przy zakupie bieżni do biegania. ...
... Kwarantanna daje się już we znaki? Perspektywa kolejnego dnia spędzonego w domu nie nastraja pozytywnie? Koronawirus czyhający z każdego serwisu informacyjnego nie pozwala cieszyć się życiem? Brakuje ...
... , Christine Bailey, opracowała dietę szczęścia. Zawiera ona 6 zdrowych strategii żywienia. Unikaj przetworzonej żywności Unikanie zaburzeń równowagi cukru we krwi jest jednym z najszybszych sposobów ...
... pochodzenia zwierzęcego, alkoholu, żywności przetworzonej. Codziennie je się trzy posiłki i ewentualnie dwie małe przekąski. Wszystkie dania składają się wyłącznie z produktów roślinnych, dzięki czemu ...
... Chociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej diety. Z danych GUS dotyczących bilansowego spożycia żywności wynika, że w latach 1999-2014 ...
... Żywność w odcieniach zieleni jest bogata w luteinę (korzystnie wpływa na wzrok), potas, witaminy C i K oraz kwas foliowy (reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek ciała). Poza licznymi wartościami ...
... , a które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Być może ciężko w to uwierzyć, ale niektóre rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić. Czy można podgrzewać grzyby? Sprawdź. Oto ...
... Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo ...