... wielu pożądanych witamin i składników mineralnych, posiadając przy tym bardzo niską wartość energetyczną, szczególnie zalecane są one dla osób na diecie odchudzającej. Poniżej znajdziesz przykłady zielonych warzyw, których właściwości na pewno ...
... czy kurkuma od wieków są znane ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki nim przyspieszysz metabolizm, a jednocześnie dodasz smaku swojemu daniu. Składniki: 1 duże awokado, 2 jaja, przyprawy ... . Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 200 ...
... i kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy usmażone tofu oraz ugotowane i przekrojone na pół jajka. Zupa z dyni. Dynię należy umyć i oczyścić ze środka z wszelkich pestek i włókien ... , jogurt naturalny i surowe migdały ...
... Nadeszła pora na przedstawienie popularnego w ostatnim czasie puddingu z nasionami chia. Jakiś czas temu przedstawiłam wersję, po polsku z siemieniem lnianym. Nasiona posiadają podobne właściwości ...
... Diabeł tkwi w szczegółach Przepis na idealną sałatkę jest prosty. Użyj świeżych warzyw i owoców, posyp prażonymi orzechami lub pestkami, całość wymieszaj z ulubionym sosem i gotowe. Ponieważ ostatni ...
... Oleje roślinne to bogactwo wartościowych składników. Dostarczają witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Przez to korzystnie wpływają na kondycję skóry oraz funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Sprawdź, jakie właściwości mają ...
... Korzystając z sezonu na dynię wykorzystałam ją do przyrządzenia pysznej tarty. Idealnie sprawdzi się na Halloween albo jako zdrowy podwieczorek. Robi się bardzo szybko a do jej przygotowania potrzeba ... szklanki puree z dyni (przyrządziłam ...
... Wyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie filety bądź tuszki smażymy na oleju, zazwyczaj słonecznikowym. Jest on bardzo popularny, ma też właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że ...
... Czy woda gotowana wielokrotnie staje się niezdatna do spożycia? Jak zmieniają się jej właściwości? Postanowiliśmy to sprawdzić. ... przez to smaczniejsza w spożyciu. Jak się jednak okazuje, dwukrotne zagotowanie wody zmienia delikatnie jej ...
... Płatki owsiane - właściwości. Owsianka - błonnik Owsiankę, którą niektórzy nazywają nawet jednym z najzdrowszych produktów na całym świecie, powinniśmy spożywać regularnie. W ziarnach owsach ... się z hipercholestorolemią. Zdaniem niektórych, ...
... Znajdziemy je w meksykańskich potrawach, na pizzy i w ostrych sosach. Ich ostry smak zniechęca jednak wielu z nas. A szkoda, bo papryczki jalapeno skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Za wszystko odpowiedzialna jest kapsaicyna. ...
... , ale również z wielu właściwości prozdrowotnych. Udowodniono, że wystarczy pół łyżeczki cynamonu dziennie, by obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu LDL. Jest to zatem przyprawa szczególnie polecana osobom ...
... eliminacji zaparć i poprawia perystaltykę jelit. 3. Właściwości cykorii Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych cykoria ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obecnie jest stosowana ...
... 1. Ryż basmati – właściwości Ryż basmati ma delikatne i smukłe ziarna o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna stają się długie i sypkie ...
... Koktajle mogą mieć wiele właściwości. Koktajl nie musi być jedynie słodkim deserem czy orzeźwiającym napojem. Coraz popularniejsze stają się koktajle odchudzające, które za zadanie mają przyspieszyć nasz metabolizm i dostarczyć naszemu ...
... Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo ... nie jest największym źródłem witamin i składników ...
... Kurkumina, składnik aktywny kurkumy - przyprawy, którą wykorzystujemy do przygotowania shota na poprawę trawienia, nie tylko wpływa na pracę układu pokarmowego. Wykazuje ona także właściwości ... przed oddziaływaniem enzymów trawiennych. Hamuje ...
... ziemniaków? Okazuje się jednak, że jeśli oprócz smaku, zależy nam na ich prozdrowotnych właściwościach, powinniśmy ugotować je wcześniej i zjeść ziemniaki na zimno. To zaskakujące, ale zimne ziemniaki ...
... składniki: szklanka kaszy jaglanej; 2 średnie marchewki; czerwona cebula; Natka pietruszki; 1/2 szklanki prażonego sezamu; 1/2 szklanki prażonego słonecznika, pinii i pestek dyni; 1/2 szklanki bułki tartej ...