Czarna lemoniada - przepis i właściwości superfood

... . aspiryny. 599 Właściwości czarnej lemoniady Chociaż napój ten nie wygląda apetycznie (jest czarny jak atrament kałamarnicy), to jego właściwości prozdrowotne przemawiają za tym, aby go spożywać ... , złagodzenie dolegliwości ze strony układu ...

dawno temu

Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan

... Orzechy słusznie uważane są za bardzo zdrową przekąskę. Oprócz błonnika i białka roślinnego, wypełnione po brzegi są zdrowymi tłuszczami, witaminami, minerałami oraz antyutleniaczami. Wśród ...

dawno temu

Fit ciasto marchewkowe

... Ciasto o właściwościach odmładzających? Tak, tak to karoten ma takie właściwości! W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń. ... Składniki potrzebne do ciasta: ...

dawno temu

Czerwona herbata - dobra nie tylko na wspomaganie odchudzania

... Czerwona herbata, nie tylko wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie, ale również utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi. Podczas wielkiej powodzi ... podwójnej fermentacji brzegi i koniuszki ...

dawno temu

Jajko sadzone na diecie? Tak, ale w odpowiednim połączeniu

... . Niesłusznie. Jajko sadzone na diecie to dobra opcja, ale musimy pamiętać o odpowiednim połączeniu. Inne świetne pomysły to: jajecznica na oleju kokosowym czy dietetyczna jajecznica ze szpinakiem. Jajko a dieta - oto wszystko na ten temat. ... ...

dawno temu

Czarne uszka o olbrzymiej mocy

... nasi przodkowie, współcześni nam naukowcy potwierdzają licznymi badaniami, używając do tego zaawansowanych technologii laboratoryjnych i innych badań (już ponad 700 ). Zobacz też: Oleje roślinne ... Już Biblia wspomina roślinę, która używaną ...

dawno temu

Witamina B3, czyli niacyna - właściwości, występowanie, niedobór

... Właściwości witaminy B3 Witamina B3 pełni wiele funkcji, między innymi: • bierze udział w syntezie czerwonych ciałek krwi, • bierze udział w hamowaniu toksycznego działania związków chemicznych ... . Wpływ niacyny na miażdżycę Badania wykazują, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pyszne źródła magnezu

... i dobrego samopoczucia odgrywa magnez. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, psychodietetyczka i dietetyczka kliniczna wyjaśnia, czym jest ten pierwiastek, jakie ma właściwości, gdzie go znaleźć i dlaczego warto zadbać o jego odpowiedni poziom w ...

9 miesięcy temu

Krem czekoladowy fit - oto przepis na naturalny krem czekoladowo-orzechowy

... dla zdrowia przeciwutleniacze. W domowej wersji wykorzystaj także olej kokosowy, który ułatwia odchudzanie i dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Krem musi być słodki - ale nie od zwykłego białego ... ekstraktu waniliowego lub pasty z ...

dawno temu

Dieta Sary Cwaliny - co poleca młoda influencerka?

... Cwalina, instagramerka i youtuberka, która dzieli się ciekawymi i zbilansowanymi przepisami z dużą przewagą produktów roślinnych. ... (przede wszystkim soi, soczewicy, ciecierzycy, grochu czy fasoli), tłuszczów roślinnych czy nasion oleistych. ...

dawno temu

10 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

... Zdaniem naukowców powinniśmy jeść 10 porcji owoców i warzyw dziennie w celu zminimalizowania ryzyka przedwczesnej śmierci. Dodają oni również, że te produkty roślinne obniżają niebezpieczeństwo rozwoju chorób serca i nowotworu oraz wystąpienia ...

dawno temu

Rabarbar- czy warto go jeść ?

... Rabarbar jest to warzywem które posiada całe grono właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Jest także skarbnicą witamin i błonnika dlatego warto włączyć go do diety w trakcie trwającego sezonu. Skąd do nas przywędrował i jakie ma ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... wielu pożądanych witamin i składników mineralnych, posiadając przy tym bardzo niską wartość energetyczną, szczególnie zalecane są one dla osób na diecie odchudzającej. Poniżej znajdziesz przykłady zielonych warzyw, których właściwości na pewno ...

dawno temu

Proteiny i ich znaczenie w diecie

... Czym są proteiny? Proteiny to białka składające się wyłącznie z aminokwasów. Możemy podzielić je na te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Proteiny pochodzenia zwierzęcego określane są mianem ... pełnowartościowego białka, ponieważ zawierają ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść

... na siłowni, ponieważ jest ona źródłem naturalnej energii i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego. ... na śniadanie możemy spożywać również z warzywami. Do wykonania takiego śniadania potrzebować będziemy: • jednego woreczka kaszy ...

dawno temu

Wartość żywieniowa orzechów - czy warto je jeść?

... Zdecydowanie tak ! Od dawna znane są szczególne właściwości orzechów a także ich wysoka wartość żywieniowa. Orzechy stanowią bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych i błonnika ... . Ich cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość ...

dawno temu

Pudding z nasionami chia

... Nadeszła pora na przedstawienie popularnego w ostatnim czasie puddingu z nasionami chia. Jakiś czas temu przedstawiłam wersję, po polsku z siemieniem lnianym. Nasiona posiadają podobne właściwości ...

dawno temu

WITAMINA D

... FIZYCZNA Źródłem witaminy D są: ryby morskie (najlepiej gotowane lub pieczone), jajka, mleko i produkty mleczne, wątróbka, oleje roślinne, sery żółte, pleśniowe i dojrzewające Zalecane dawki witaminy D ...

+ Pokaż więcej