... Zwykle im więcej cukru, soli i tłuszczu w żywności, tym bardziej nam smakuje. Na nasze postrzeganie i wybór żywności wpływa genetyka, doświadczenia i środowisko. Aby zbadać kwestie smaku i trawienia ... smakowe i oceniający, jak białka w ślinie ...
... Zacznijmy od definicji: Napoje energetyzujące są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, która według definicji FUFOSE powinna cechować się korzystnym wpływem na jedną lub więcej funkcji ponad ...
... , a już w ogóle na planowanie posiłków i związane z tym zakupy spożywcze. Lenistwo jednak można przezwyciężyć i wiele moich podopiecznych tak robi, ponieważ rozumie, że przetworzona żywność oddala ...
... Jak wynika z raportu amerykańskiego instytutu Menus of Change, jeszcze w latach 60. ubiegłego wieku obywatele USA wydawali na żywność niemal 3 razy więcej pieniędzy niż na lekarstwa. Dziś proporcje ... się od nadmiaru ogólnodostępnej i ...
... Czym są produkty funkcjonalne? Żywność funkcjonalna to taka, która ze względu na zawartość odpowiednich składników odżywczych, wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na ludzki organizm. Włączenie ... jej do swojego jadłospisu takiej może ...
... mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania, ponieważ często powodują chorą obsesję na punkcie żywności. https://www.instagram.com/p/BUbkQ9VBqgn Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców ... Badacze przeprowadzili ankietę ...
... Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM) zbadały 44 najpopularniejsze produkty tłuszczowe do smarowania ... w proszku), słodyczy czekoladowych, a także ...