Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeZnajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średnio nawet kilka kilogramów rocznie. Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany z mleka krowiego, półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Jego receptura wywodzi się z holenderskiego miasta Gouda.
Ten artykuł ma 5 stron:
Biedronka: gouda mierzwiona
W Biedronce znajdziemy także ser gouda mierzwiony, czyli o bardzo cienkich plasterkach. Skład niczym nie różni się od produktu o "normalnej" grubości plasterków. Który ser jest lepszy: z Lidla czy z Biedronki?
— W mojej opinii ten, który nie zawiera konserwantu — podsumowuje Emilia Kołodziejska. Nasz pojedynek wygrała więc gouda z Biedronki.
- Wybierając ser żółty, należy patrzeć właśnie przede wszystkim na ich obecność w składzie. Jeśli mamy możliwość, szukajmy serów z jak najkrótszą listą składników. Ideałem by było, gdyby nie zawierała ona ani stabilizatorów, ani konserwantów, a jedynie mleko, sól i bakterie fermentacji mlekowej. Wtedy mamy pewność, że ser posiada wartości odżywcze — dodaje Kołodziejska.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze