Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzień 7
Śniadanie — kanapki z pastą strączkową
Lista składników:
- szklanka ugotowanej zielonej soczewicy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 kromki chleba żytniego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 pomidorki koktajlowe,
- szczypta soli i pieprzu,
- 3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Ugotowaną soczewicę miksujemy z oliwą, natką, przyprawami i sokiem z cytryny. Jeśli uzyskana masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Następnie smarujemy pieczywo przygotowaną pastą, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Śniadanie dostarcza 450 kalorii.
Drugie śniadanie — ananasowy przysmak
Lista składników:
- 150 gramów plastrów ananasa,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- łyżka pestek słonecznika,
- szczypta imbiru suszonego.
Sposób przygotowania:
Kroimy ananasa w kostkę. Następnie owoc zalewamy jogurtem, posypujemy słonecznikiem i imbirem. Ten ananasowy przysmak dostarcza 215 kalorii.
Obiad — potrawka z kurczaka
Lista składników:
- 120 gramów piersi z kurczaka,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- cebula,
- średniej wielkości pomidor,
- 4 łyżki ugotowanej cieciorki,
- szklanka ugotowanego makaronu razowego,
- szczypta pieprzu i bazylii,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w kostkę pierś i warzywa (w plastry), a także cieciorkę. Wszystkie składniki zalewamy wodą, dodajemy oliwę i przyprawy. Pieczemy do miękkości mięsa i warzyw. Podajemy z ugotowanym makaronem. To danie obiadowe dostarcza 550 kalorii.
Podwieczorek — kefir z bananem
Lista składników:
- opakowanie kefiru naturalnego,
- średni banan.
Sposób przygotowania:
Wykładamy kefir na półmisek. Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Ten szybki podwieczorek dostarcza 240 kalorii.
Kolacja — sałatka z awokado i jajka
Lista składników:
- jajko ugotowane na twardo,
- 3 rzodkiewki,
- pół dojrzałego awokado,
- 2 łyżki kiełków brokułów,
- łyżka oliwy z oliwek,
- kromka pieczywa graham.
Sposób przygotowania:
Kroimy warzywa i jajko w średniej wielkości cząstki. Przekładamy do naczynia. Posypujemy kiełkami i skrapiamy oliwą. Zjadamy z pieczywem. Sałatka dostarcza 370 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze