Czysta dieta - jadłospis dzienny dla osób, które chcą "jeść czysto"
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarz"Eat clean" z języka angielskiego oznacza "jeść czysto", co w życiu codziennym przekłada się na przestrzeganie zasad zdrowego żywienia. Zdarza się więc, że na zasady "eat clean" mówi się "czysta dieta". Poniższy przykładowy dzienny jadłospis dla osób na zdrowej, "czystej" diecie obejmuje 5 posiłków, w tym 3 dania główne: śniadanie, obiad i kolację, a także przekąskę i zdrowy napój. Łącznie dostarczają one około 1640 kcal. Czysta dieta - jadłospis: zapraszamy!
Ten artykuł ma 5 stron:
Kolacja eat clean — grillowany łosoś z pesto, warzywami i kaszą gryczaną
To danie dostarcza 515 kcal. Jest źródłem 39 gramów węglowodanów, 30 gramów białka, 28 gramów tłuszczów. Łosoś z pesto, warzywami i kaszą dostarcza również 6 gramów błonnika pokarmowego i 367 miligramów sodu.
Lista składników:
Pesto:
- kilka grubo posiekanych orzechów włoskich,
- ząbek czosnku,
- pół szklanki świeżej bazylii,
- łyżka soku z cytryny,
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Gotowana kasza gryczana:
- szklanka wody,
- pół szklanki prażonej kaszy gryczanej (można też samodzielnie uprażyć kaszę na patelni na średnim ogniu, robimy to do momentu, aż zacznie pachnieć, około 5 minut),
- pół łyżki oliwy z oliwek.
Łosoś:
- 120 gramów łososia,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta czosnku w proszku,
- szczypta soli,
- czarny pieprz do smaku,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Warzywa:
- ¼ szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w plastry),
- ¼ szklanki cebuli (pokrojonej w pióra),
- ¼ szklanki cukinii (pokrojonej w plastry).
Sposób przygotowania pesto:
W blenderze lub malakserze umieszczamy czosnek i orzechy. Miksujemy. Dodajemy bazylię i sok z cytryny, ponownie mieszamy do połączenia składników. Cały czas miksując, powoli wlewamy oliwę. Dodajemy przyprawy do smaku (jeżeli pesto ma zbyt gęstą konsystencję, można dolać odrobinę ciepłej wody).
Sposób przygotowania kaszy:
Do rondelka wlewamy wodę i oliwę, wsypujemy kaszę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Następnie odlewamy nadmiar płynu.
Sposób przygotowania łososia i warzyw:
Rozgrzewamy grill elektryczny lub piekarnik z opcją grillowania. Nacieramy łososia sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczemy go przez około 6 minut. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa — paprykę, cukinię i cebulę do miękkości (około 7 minut). Potrawę serwujemy w następujący sposób: na warstwie kaszy układamy warzywa, następnie kawałek łososia, który smarujemy pesto.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze