Niskokaloryczne wegańskie śniadania - oto pięć znakomitych przepisów
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeNiskokaloryczne wegańskie śniadania są źródłem m.in. białka, błonnika pokarmowego oraz zdrowych tłuszczów. Gwarantują dawkę energii do działania i minimalizują ryzyko podjadania w ciągu dnia, co stanowi jedną z przyczyn problemów z wagą.
Ten artykuł ma 5 stron:
Wegańskie śniadania — wegańskie pankejki
Do przygotowania tego dania śniadaniowego potrzeba zaledwie 6 składników i 10 minut wolnego czasu. Pankejki są naturalnie słodkie za sprawą owoców i syropu klonowego. Porcja dostarcza około 100 kalorii, zaledwie 1 gram tłuszczu, 19 gramów węglowodanów i 4 gramy białka. Są źródłem 1 grama błonnika pokarmowego.
Lista składników:
- 1 i ¼ filiżanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 i ¼ filiżanki niesłodzonego mleka sojowego,
- ½ łyżeczki wanilii,
- opcjonalnie do podania: syrop klonowy, owoce.
Zobacz też: FIT pankejki
Sposób przygotowania:
Łączymy suche składniki w misce. Następnie dodajemy mleko, syrop i wanilię. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i po spryskaniu jej powierzchni tłuszczem smażymy pankejki (na jedną sztukę potrzeba 1 łyżki stołowej ciasta). Gdy zauważymy pęcherzyki powietrza, możemy je odwrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji składników powinniśmy uzyskać 8 sztuk. Pankejki podajemy z owocami lub syropem klonowym.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze