Makaron z kurkami w sosie koperkowo-śmietanowym (bez nabiału)
AGATA STRUZIK • zdjÄ™cia: Arek Nawrocki • dawno temu • 9 komentarzyKolejny przepis, który jest absolutnym must have lata. No bo kto to widziaÅ‚, lato bez chociażby jednej porcji makaronu z kurkami? Nie może być. CiepÅ‚y wieczór wzmaga ochotÄ™ na randkowanie na balkonie lub w ogrodzie. A jak randka, to pyszna kolacja. Czemu wiÄ™c nie poÅ‚Ä…czyć jednego z drugim? Tak też zrobiÅ‚am i na wieczornÄ… balkonowÄ… randkÄ™ z mężem powstaÅ‚ makaron z kurkami w koperkowym sosie. Kto wiÄ™c ma ochotÄ™ na randkÄ™, koniecznie musi podać na stół smak lata. I miÅ‚oÅ›ci. Jeżeli nie wiecie, jaki makaron wybrać i gdzie szukać jego wegaÅ„skiej wersji - powiem Wam jednÄ… super fajnÄ… rzecz. WiÄ™kszość makaronów w sklepach (nawet w najpopularniejszych sieciówkach) jest wegaÅ„skich! Czytajcie skÅ‚ady i wybierajcie te bezjajeczne. Uwierzcie mi na sÅ‚owo, na półkach znajdziecie wiÄ™cej wegaÅ„skich niż tych nie-wegaÅ„skich makaronów ;)
Składniki (na dwie osoby):
- 200 g świeżych kurek
- 200 ml sojowej śmietany (lub innej ulubionej przez Was)
- 1 duża biała cebula
- łyżka bezzapachowego i bezsmakowego oleju kokosowego
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- dwie szczypty suszonego lub świeżego rozmarynu
- 2 porcje ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
Grzyby bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą, pozbywając się wszelkich zabrudzeń. Cebulę kroję w niezbyt drobną kostkę i podsmażam ją na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym. Gdy cebula zarumieni się, dodaję do niej kurki wraz z solą i razem podsmażam jeszcze kilka minut, często delikatnie mieszając.
Po upÅ‚ywie kilku minut, dodajÄ™ Å›mietankÄ™ sojowÄ…, pieprz (ja dodaÅ‚am 2 Å‚yżeczki — ale to wedÅ‚ug Waszego uznania), rozmaryn i poszatkowany pÄ™czek koperku. Wszystko razem mieszam i podsmażam ok. 10 minut. W miÄ™dzyczasie gotujÄ™ makaron w osolonej wodzie. Gdy makaron ugotuje siÄ™, wykÅ‚adam jego porcjÄ™ na talerz i podajÄ™ z kurkami z sosem.
Dekoruję gałązką rozmarynu, popijamy białym winem i delektujemy się chwilą :) Mówię Wam, fajnie!
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze