Warzywa strączkowe - przepisy na dania z roślin strączkowych
EWA RYCERZ • dawno temu • 6 komentarzySÄ… bogate w peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko, smaczne i zdrowe, ale spora część z nas unika ich jak ognia. Warzywa strÄ…czkowe, bo o nich mowa, to doskonaÅ‚e skÅ‚adniki zup, saÅ‚atek i daÅ„ głównych. Niestety, wciąż nie sÄ… zbyt popularne. Czas to zmienić i rozpocząć modÄ™ na warzywa strÄ…czkowe - przepisy, dziÄ™ki którym strÄ…czki na staÅ‚e zagoszczÄ… w twojej kuchni.
Dlaczego warto jeść fasolÄ™, groch, soczewicÄ™, ciecierzycÄ™, bób czy sojÄ™? Te warzywa to źródÅ‚o wysokiej jakoÅ›ci biaÅ‚ka przede wszystkim — przez co cieszÄ… siÄ™ popularnoÅ›ciÄ… wÅ›ród wegan i wegetarian. Ale to nie wszystko. Warzywa te zawierajÄ… także sporo bÅ‚onnika pokarmowego, witamin z grupy B, sÄ… bogactwem wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Do tego mogÄ… je jeść osoby chore na cukrzycÄ™, ponieważ charakteryzujÄ… siÄ™ niskim indeksem glikemicznym. SÄ… wiÄ™c bardzo dobrym skÅ‚adnikiem do przygotowywania sytych, smacznych i zdrowych posiÅ‚ków.
RoÅ›liny strÄ…czkowe — przepisy
Curry z ciecierzycÄ…
Składniki:
- 5 ząbków czosnku ;
- 1 papryka czerwona;
- ½ kalafiora;
- 1 marchew;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 360g ciecierzycy konserwowej
- szczypta papryki chili;
- szklanka bulionu warzywnego.
Podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj marchew, pieczarki i kalafior. Mieszaj przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj bulion warzywny, pokrojoną w kostkę paprykę, ciecierzycę i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku.
Sałatka z ciecierzycą
Składniki:
- pół puszki ciecierzycy konserwowej;
- jedna czerwona cebula;
- kilka czerwonych winogron;
- rukola;
- pokrojone orzechy włoskie;
- kilka ziarenek granatu.
Do miski wsyp ciecierzycę, pokrojoną w piórka cebulę połówki i rukolę. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp orzechami i granatem.
Zupa krem z białej fasoli
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego z warzywami (marchew, pietruszka, seler);
- pół kilograma białej fasoli;
- sól;
- pieprz;
- majeranek.
Fasolę namocz na noc. Po tym czasie odcedź i gotuj do miękkości. Przygotuj bulion. Wsyp ugotowaną fasolę do bulionu i dokładnie zblenduj. Niewielką ilość fasoli zostaw do dekoracji. Przypraw do smaku i posyp świeżym majerankiem.
Pomidorowa z soczewicÄ…
Składniki:
- litr bulionu Å‚Ä…cznie w warzywami;
- pomidory świeże lub z puszki;
- szklanka soczewicy czerwonej;
- cebula;
- 2 zÄ…bki czosnku;
- natka pietruszki;
- papryka czerwona;
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Do gorącego bulionu dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Jeśli wybierzesz świeże – obierz je ze skórki. Do bulionu wrzuć surową soczewicę. Posmaż na oleju cebulę i czosnek i dodaj. Paprykę pokrój w kosteczkę, wrzuć do zupy i wymieszaj. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dla lepszej konsystencji możesz dodać sosu pomidorowego lub zagęścić całość mąką ziemniaczaną lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze