wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Fitnesski

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Wirtualny Poradnik

Jak należy używać cynamonu?

20.12.2013



Walka z bakteriami
Dzięki dużej zawartości cennych substancji, cynamon bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Badania wykazały, że przyprawa m.in. skutecznie obniża poziom złego cholesterolu LDL.
Naukowo potwierdzono również jej właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Cynamon świetnie radzi sobie w walce z bakteriami E.coli (przyczyna zakażeń dróg moczowych, a nawet sepsy) czy Helicobacter pylori (wywołują przewlekłe zapalenie żołądka oraz owrzodzenia prowadzące do zmian nowotworowych).
Przyprawa przynosi również ulgę w mięśnio- i nerwobólach, działa też przeciwzapalnie. Nieprzypadkowo znajduje się w składzie popularnej maści tygrysiej. Pasta z łyżeczki cynamonu zmieszanej z pięcioma łyżeczkami miodu, po przyłożeniu do bolącego zęba, ukoi nasze cierpienia.
Badania wykazały, że już sam zapach kory z cynamonowca poprawia pamięć i usprawnia myślenie.
Przyprawa reguluje też stężenie cukru we krwi, wykazując działanie podobne do insuliny i znacznie zwiększając metabolizm glukozy. Dzięki temu cynamon może przeciwdziałać cukrzycy. Jednak osoby, u których zdiagnozowano już tę chorobę nie powinny wykorzystywać go w celach terapeutycznych bez konsultacji z lekarzem.



Uwaga na kumarynę
Mimo licznych zalet cynamonu, nie wszyscy powinni go spożywać. Odradzany jest m.in. kobietom w ciąży, ponieważ w zbyt dużych dawkach może wykazywać działanie poronne. Olejek cynamonowy stosowany zewnętrznie powoduje niekiedy silne podrażnienie i zaczerwienienie skóry, zwłaszcza u dzieci.
Ważnym składnikiem cynamonu jest kumaryna – organiczny związek chemiczny, który odpowiada za charakterystyczny  „sianowaty” aromat cynamonu. Z badań laboratoryjnych przeprowadzanych na zwierzętach wynika, że zbyt duże dawki tej substancji mogą wywoływać marskość wątroby i uszkodzenie nerek. Dlatego Norweska Agencja Bezpieczeństwa Żywności wydała przed świętami zalecenie, by nie przekraczać bezpiecznej dziennej dawki kumaryny, która wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała.
Warto wiedzieć, że poszczególne rodzaje cynamonu różnią się stężeniem tego związku chemicznego. Najwięcej kumaryny znajduje się niestety w najpowszechniejszej odmianie przyprawy – kasja. Najmniej zawiera cynamon pochodzący ze Sri Lanki. Jak go rozpoznać? Zwykle zwija się po obu stronach kory, tworząc „dwururkę”, w przekroju przypominającą cygaro. Ma jasną, żółtobrązową barwę i delikatniejszy od chińskiego, słodkawo-korzenny smak.

Przyprawa w kuchni
Cynamon ma szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie jest chętnie używany zarówno w kawałkach (do przyprawiania kompotów, soków owocowych czy grzanego wina), jak i postaci sproszkowanej (wzbogaca smak szarlotki, piernika albo potraw z ryżu).
Pamiętajmy, że jak wiele innych naturalnych produktów, sproszkowany cynamon traci wiele właściwości w wyniku zbyt długiej obróbki cieplnej. Dlatego należy go dodawać do potraw dopiero pod koniec gotowania. Przyprawa w postaci „lasek” znacznie lepiej znosi wysokie temperatury.
Cynamon powinniśmy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego utlenianie. Sproszkowany nadaje się do spożycia przez 6 miesięcy, w kawałkach – około rok. Gdy traci słodki, korzenny aromat, to znak, że trzeba się go pozbyć.


 

Rafał Natorski (raf)/(mtr)

1 2
REKOMENDACJA
2013-12-22 12:46:27
~BŁAGAM O POMOC

Mam na imię Maria. Mieszkam w Skłudzewie <kujawsko-pomorskie> Jestem samotną mamą dwójki dzieci 6letniego Roberta i 4letniego Bartka. Mój Mąż zginął tragicznie niecały rok temu. Od tego momentu naprawdę ciężko się nam utrzymać. Często bywa tak, że nie starcza podstawowe rzeczy w tym jedzenie... Dlatego jestem zmuszona prosić Was o pomoc bo znajdujemy się w rozpaczliwej sytuacji. Błagam pomóżcie! Nie proszę dla siebie lecz jako Matka- dla dzieci. Proszę ludzi dob

2013-12-22 12:35:14
~Pablo

Idzie się tym lekko naćpać. Ale nie ma co przesadzać:)

2013-12-22 06:07:27
~antex

w tym kraju nie ma nic bezkarnego ... Za "nic" mogą Ci dop****ć 25 lat "po uważaniju". A za nadmiar cynamonu to pewnie i doźywocie.

2013-12-21 22:28:59
~dani

Ja cynamon jem codzennie, uzależnienie niemal, bez zastanawiania się nad ilością - jakos żyję. polecam

2013-12-21 22:13:11
~Karo

O rany !!!!!!!!!!!! Ale checa ''nie mozna go uzywac bezkarnie" A jaka jest kara za uzycie ?? Bo jak dozywocie to ja juz nie tkne cynamonu

2013-12-21 21:55:09
~Martha

Na świąteczny stół polecam Drożdżowe Ślimaczki Cynamonowe: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/63 -100052-drozdzowe_slimaczki_cynamon owe.html

2013-12-21 21:32:28
~ala

chemia nas zabija ,tylko neutralizacja może nas uratować a są na to sposoby

2013-12-21 19:05:06
~OdkrylesAmeryke

Cynamon , to chyba w Ameryce

2013-12-21 18:43:16
~ikenakwu

Twoje dziecko, mąż, żona, dziewczyna czy chłopak wraca późno do domu i nie chce ci powiedzieć gdzie był? koniec z tym! dzięki tej stronie namierzysz telefon i dowiesz się gdzie aktualnie przebywa osoba której szukasz! ======>>>>> http://swagg.us/y4

2013-12-21 15:27:59
~Kumar

ZE WSZYSTKIM TRZEBA MIEĆ UMIAR.

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.