Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Bogata w witaminy i minerały, chroni przed nowotworami, wzmacnia kości, leczy rany, a do tego odmładza skórę. Mowa o czerwonej kapuście. Zazwyczaj jemy ją jako smaczny dodatek do obiadu w postaci surówki. Jednak nie do końca znamy jej zdrowotne właściwości. Poznaj powody, dla których warto jeść to warzywo.

123rf

Ten artykuł ma 3 strony:

Dobry wzrok, piękna skóra, mocne włosy

Chcesz mieć lepszy wzrok? Jedz jak najwięcej czerwonej kapusty. Dlaczego? Zawiera luteinę oraz zeaksantynę. Dwa elementy, które są naturalną ochroną przed słońcem. Przeciwdziałają szkodliwemu działaniu promieni UV, które mogą się dostać do siatkówki. W ten sposób chronią nasz wzrok.

Kapusta czerwona (zwana też modrą) jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu oraz siarki. Ten ostatni składnik wpływa korzystnie na kondycję skóry, paznokci i włosów.

System odpornościowy i nerwowy

Nasze babcie znały lecznicze właściwości kapusty i doskonale wiedziały, że najlepszym sposobem na zwiększenie odporności jest włączenie jej do codziennej diety.

Warzywo zawiera wiele prozdrowotnych składników. Witamina C wspomaga nasze zdrowie (a jest jej tyle samo, co w niewielkiej cytrynie), zszargane nerwy ukoi witamina B. A dobre samopoczucie będziemy mieli dzięki witaminie E.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przepisy na zdrowe desery bez cukru Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek? Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Zjadłeś to przed seksem? Będziesz tego żałować Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Jedzenie, które wspomaga seks Racuszki z jabłkiem Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Woda – nie uwierzysz, że pijąc wodę, szybciej schudniesz! Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia