Poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery

Zdrowy fast food – brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepisy na smaczne, domowe dania typu fast food.

Zdrowe domowe hamburgery

Zdrowe domowe hamburgery (123rf)

Sekret zdrowych burgerów

Jeśli dbasz o zdrowie i sylwetkę, na pewno nie raz stanęłaś przed trudnym dylematem – skusić się na ulubione danie fast food czy obejść się smakiem? Największym minusem gotowych produktów są słabej jakości składniki. Tłuste mięso, warzywa bez smaku i sosy na bazie majonezu kryją tysiące dodatkowych kalorii, które odkładają się w talii.

Nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionych burgerów – możesz nauczyć się przygotowywać zdrowszą wersję tego amerykańskiego klasyka. Jak zrobić domowe burgery? Bardzo ważny jest sposób ich przygotowania. Mięsne kotlety najlepiej grillować – nie trzeba wtedy używać dodatkowo żadnego oleju. Tak przygotowane mięso zyskuje niepowtarzalny aromat.

Nieodłącznym elementem każdego burgera jest oczywiście bułka. Jeśli dbasz o linię, sięgnij po pieczywo pełnoziarniste. Jest ono źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. W bardziej restrykcyjnej wersji osoby na diecie mogą zamienić bułkę na liście sałaty. Możesz też wykorzystać inne rodzaje pieczywa, które nie kojarzą się co prawda z hamburgerami, ale na pewno sprawdzą się w tej roli – sięgnij po meksykańskie placki tortilla albo greckie chlebki pita.

Każdy burger musi mieć sos. Te dostępne w barach fast food są najczęściej majonezowe. Mają niewiele smaku, za to mnóstwo kalorii. W domu możesz przyrządzić własne pyszne i zdrowe sosy na bazie jogurtu greckiego. Wystarczy dodać do niego świeże zioła, przyprawy, czosnek i trochę soku z cytryny. Jeśli lubisz burgery z ketchupem, upewnij się, że używasz produktu dobrej jakości – bez wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów.

Zdrowe i lekkie przepisy


Zdrowy burger to danie pełne warzyw, dlatego nie oszczędzaj tych dodatków. Poza typowymi elementami, takimi jak sałata i pomidor, wykorzystaj inne – cukinię, bakłażan, awokado, buraki, grzyby. Im więcej świeżych dodatków, tym lepiej dla twojego zdrowia.

Burgery z mięsem

Klasyczny burger to danie z wołowiny. Możesz jej użyć, ale upewnij się, że mięso jest chude i pochodzi ze sprawdzonego miejsca.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Kotlety warto przyrządzić również z mielonej jagnięciny, która ma niepowtarzalny smak.

Kolejnym rodzajem mięsa, które warto dodać do burgera jest drób. Sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk. Białe mięso ma mało tłuszczu i dużo białka, dlatego świetnie nadaje się na posiłek na diecie.

My polecamy przepis na burgera z kurczaka w greckim stylu. Do mielonego mięsa z piersi kurczaka dodaj przyprawy – oregano, bazylię, czosnek i chili. Uformuj kotlety i usmaż na patelni grillowej lub tradycyjnym ruszcie. Podawaj z sosem tzatziki (jogurt grecki z tartym świeżym ogórkiem i czosnkiem), plastrem sera feta oraz grillowaną cukinią.

Burgery z rybą

Burgery rybne wyśmienicie smakują i są bogate w substancje odżywcze. Jakie gatunki wybierać? Zmielić możesz praktycznie każdą rybę, ale ze względów praktycznych lepiej sprawdzą się te, które nie mają zbyt wielu ości, czyli tuńczyk, łosoś, dorsz. Mięso należy zmielić w specjalnej maszynce lub bardzo drobno posiekać. Potem dodajesz ulubione zioła, przyprawy i formujesz burgery. Tak powstałe kotleciki grillujesz.

Spróbuj egzotycznych, słodko-kwaśnych burgerów z łososia. Do ryby dodaj sok z limonki, chili, imbir i kolendrę. Podawaj z rozgniecionym awokado i grillowanymi plastrami świeżego ananasa.

Burgery wegetariańskie

Zagorzali mięsożercy uznają, że to profanacja, ale my wiemy jedno – wegeburgery są bardzo zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia możesz użyć wielu różnych produktów – są to m.in. rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca), kasze, a nawet komosa ryżowa.

Sekretem jarskich burgerów są przyprawy.

Nie warto oszczędzać aromatycznych dodatków, by wydobyć smak warzyw i stworzyć oryginalne kompozycje. Mięsny kotlet można zastąpić… grzybami. Grillowane pieczarki odmiany Portobello świetnie sprawdzą się w roli kotleta w wegańskim burgerze.

Zdrowe domowe hamburgery

Oto propozycja superzdrowych burgerów z komosy ryżowej. Potrzebne będzie 100 g ugotowanej komosy, 100 g ugotowanej ciecierzycy i 1 upieczony burak. Składniki należy zmiksować blenderem i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie formujemy burgery i grillujemy je przez kilka minut. Podajemy ze świeżą sałatą, pomidorem i innymi ulubionymi warzywami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” 5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku 6 przepisów na odchudzające sałatki Przepis na kawowe naleśniki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Przepisy na zdrowe desery bez cukru Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek? Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Zjadłeś to przed seksem? Będziesz tego żałować Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 6 przepisów na odchudzające sałatki Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery