Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Ten artykuł ma 2 strony:

Nuggetsy

Nuggetsy

Prawie wszyscy lubią te małe kawałeczki mięsa w chrupiącej panierce, które można nabyć w popularnych sieciach fast food oraz w sklepach. W rzeczywistości wytwarzane są z różowej masy, który na pierwszy rzut oka przypomina gumę do żucia. Tak naprawdę są to wyselekcjonowane mechanicznie i zmielone w całości kurczaki.

By pozbyć się szkodliwych bakterii, masa jest dezynfekowana w kąpieli amoniakowej. Następnie nuggetsy pokrywane są sztucznymi barwnikami i ulepszaczami smakowymi. A więc nuggetsy to tylko w 50 proc. mięso, reszta to zmiażdżone kości, wnętrzności itd. i dodatkowo około 30 chemicznych substancji i wypełniaczy.

Zobacz też: Chemia na talerzu, czyli o kwasach i zasadach w codziennej diecie

Mięso kebab

Kurczak, wołowina czy baranina? Hmm, odradzamy ostatnie. Mityczna baranina jest w rzeczywistości połączeniem zmielonych różnych mięs z odpowiednimi przyprawami, ulepszaczami i aromatami, tak aby jak najbardziej przypominać baraninę.

W każdym rodzaju przetworzonego fabrycznie mięsa kebab znajduje się przewaga tłuszczów różnego pochodzenia, polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze. Oczywiście nie każde takie mięso jest odmianą typowego fast fooda, istnieją wciąż miejsca, gdzie można zakupić prawdziwy kebab, tworzony tradycyjnymi orientalnymi recepturami.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek? Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy 6 zdrowych składników do koktajli, których jeszcze nie próbowałaś Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy