Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Ten artykuł ma 2 strony:

Nuggetsy

Nuggetsy

Prawie wszyscy lubią te małe kawałeczki mięsa w chrupiącej panierce, które można nabyć w popularnych sieciach fast food oraz w sklepach. W rzeczywistości wytwarzane są z różowej masy, który na pierwszy rzut oka przypomina gumę do żucia. Tak naprawdę są to wyselekcjonowane mechanicznie i zmielone w całości kurczaki.

By pozbyć się szkodliwych bakterii, masa jest dezynfekowana w kąpieli amoniakowej. Następnie nuggetsy pokrywane są sztucznymi barwnikami i ulepszaczami smakowymi. A więc nuggetsy to tylko w 50 proc. mięso, reszta to zmiażdżone kości, wnętrzności itd. i dodatkowo około 30 chemicznych substancji i wypełniaczy.

Zobacz też: Chemia na talerzu, czyli o kwasach i zasadach w codziennej diecie

Mięso kebab

Kurczak, wołowina czy baranina? Hmm, odradzamy ostatnie. Mityczna baranina jest w rzeczywistości połączeniem zmielonych różnych mięs z odpowiednimi przyprawami, ulepszaczami i aromatami, tak aby jak najbardziej przypominać baraninę.

W każdym rodzaju przetworzonego fabrycznie mięsa kebab znajduje się przewaga tłuszczów różnego pochodzenia, polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze. Oczywiście nie każde takie mięso jest odmianą typowego fast fooda, istnieją wciąż miejsca, gdzie można zakupić prawdziwy kebab, tworzony tradycyjnymi orientalnymi recepturami.

Zobacz również: Zapomnij o nudzie na fitnessie - ćwicz bokwę

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia? Domowe lody. Przepisy Ewy Chodakowskiej Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal Mąka sojowa Czerwona herbata - dobra nie tylko na wspomaganie odchudzania Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Co się stanie, gdy zamienisz cukier na sztuczne słodziki? Dlaczego wolimy frytki od brokuła? Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów Czekoladowe muffiny z ciecierzycy z masłem orzechowym i gorzką czekoladą Ogórkowe smoothie dla dzieci i dorosłych Wegetariańskie placuszki z cukinii z orzechami nerkowca Szparagi – niepozorne źródło cennych składników Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Wody smakowe Jak odkwasić organizm – objawy zakwaszenia, sposoby na odkwaszenie Kosmetyki, które możemy zjeść! Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości? Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?