Prozdrowotne właściwości fiołka trójlistnego

Fiołek trójlistny to oficjalna nazwa znanego wszystkim bratka. Roślina rośnie na polach i łąkach, nierzadko też sadzimy ją w przydomowych ogródkach. Chociaż jest dla nas przede wszystkim ozdobą, ten polny kwiat wykazuje wiele cennych właściwości.

Bratki na talerzu

Bratki na talerzu (123rf)

Oczyszcza organizm z toksyn i poprawia przemianę materii, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ale sprawdza się także w kuchni jako dodatek do syropów, likierów, win i olejów. Bratek stosuje się zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i spożywczym. Jak wykorzystać go we własnej kuchni?

Obniża ciśnienie krwi

Masz problemy z nadciśnieniem tętniczym? Zamiast sięgać po kolejne medykamenty, które podrażniają żołądek, wypróbuj medycynę naturalną i wykorzystaj leczniczą moc bratka.

Zarówno w kwiatach, jak i liściach tej rośliny znajdują się związki (garbniki, saponiny, kwasy organiczne, rutozyd, kwercetyna), które wpływają na elastyczność ścianek naczyń krwionośnych, dzięki czemu działają rozkurczowo i regulują poziom ciśnienia.

Leczy dolegliwości reumatyczne

Bóle mięśni i stawów to już nie tylko domena osób starszych — problem dotyka coraz młodszych. Nic dziwnego, skoro większą część dnia spędzamy w pozycji siedzącej, która nie służy kręgosłupowi.

Ulgę w dolegliwościach reumatycznych przyniesie ciepły kompres z odwaru fiołka trójbarwnego. Bratek pomoże też na stłuczenia i złamania. Jak to możliwe? W kwiatach znajdują się substancje o działaniu przeciwzapalnym, np. flawonoidy oraz salicylany.

Oczyszcza z toksyn i odchudza

Bratek wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu oczyszcza drogi moczowe z toksyn. Działa również przeciwzapalnie, co czyni go skutecznym środkiem pomocniczym w leczeniu zapalenia pęcherza, zaburzeń pracy nerek oraz kamicy nerkowej.

Ekstrakt z fiołka trójbarwnego wchodzi także w skład wielu suplementów do walki z nadwagą - głównie ze względu na właściwości detoksykujące. Bratek pobudza przemianę materii, a ponadto hamuje apetyt poprzez zwiększenie uczucia sytości. Warto pić go przed posiłkiem.

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Podkręć metabolizm!

Polecany palaczom

Palenie papierosów, przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach i częste przeziębienia mogą przyczyniać się do podrażnień i nieżytów górnych dróg oddechowych.

Przedłużający się kaszel jest bardzo niebezpieczny. Jeżeli go zaniedbamy, możemy nabawić się poważniejszych chorób, takich jak np. zapalenie oskrzeli lub płuc czy astmy. Z kaszlem pomoże nam się rozprawić bratek.

Dzięki zawartości saponin zwiększających wydzielanie śluzu, kwiat ten działa wykrztuśnie. Aby wzmocnić działanie fiołka trójbarwnego przygotuj napar na mleku, co dodatkowo upłynni śluz.

Goi podrażnienia skóry

Bratek okazuje się być przydatny w walce z trądzikiem. Możemy wykorzystać go na dwa sposoby.

Po pierwsze, możemy pić napar z tej rośliny, który zadziała odtruwająco na cały organizm i sprawi, że najpierw zmiany skórne się nasilą, ale już po tygodniu kuracji zaczną zanikać. Po drugie, wywarem z fiołka trójlistnego możemy przemywać zmienioną chorobowo skórę albo przygotowywać oczyszczające parówki.

Bratek polecany jest nie tylko przy trądziku, ale także różnych wysypkach, liszajach, egzemie i łojotoku. Najlepsze efekty uzyskamy stosując roślinę zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Zobacz też: Kolorowo, smacznie i zdrowo — kwiaty jadalne w diecie

Bratek na talerzu

Chcąc przygotować leczniczy odwar z bratka, wsyp do garnuszka łyżkę ziela i zalej szklanką letniej wody. Doprowadź wodę do wrzenia i pozostaw na gazie przez 5 minut, a następnie przecedź miksturę.

Przy przeziębieniu polecane jest picie herbaty 2–3 razy dziennie. W przypadku chorób skóry czy dróg moczowych kuracja powinna trwać co najmniej 2 tygodnie.

Młode bratki mogą być także smacznym dodatkiem do sałatek i innych dań. Wybieraj w tym celu kwiaty o fioletowych płatkach. Żółte mogą wywoływać biegunki.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” 5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku 6 przepisów na odchudzające sałatki Przepis na kawowe naleśniki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Przepisy na zdrowe desery bez cukru Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek? Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 6 przepisów na odchudzające sałatki Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery