Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i pożywne śniadanie powinno dawać energię na cały dzień, a do tego nie może być nudne – warto zadbać jego różnorodność.

Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane (123rf)

Jednym z najbardziej popularnych produktów śniadaniowych są płatki. Niestety nie wszystkie są dobre dla naszego organizmu. Sylwia Ogrodowczyk – dietetyk, wyjaśnia, które warto wybrać, jakich unikać i co dodawać do tych ulubionych, żeby optymalnie wspierać zdrowie organizmu.

Kaloryczność i składniki, których należy unikać

Wybierając płatki, warto zwrócić uwagę na opakowanie, osobiście wybieram papierowe torebki — nie foliowe. Warto również czytać etykiety — w płatkach powinny być tylko płatki — bez dodatkowych substancji. Należy unikać cukru, tłuszczy trans i dodatków E.

Jeśli chodzi o kalorie — tutaj wszystko zależy od tego, czy płatki będą podawane z wodą, jogurtem naturalnym czy mlekiem, a jeśli na mleku, to czy na roślinnym, czy zwierzęcym. Kaloryczność zależy również od liczby dodatków i ich źródła — czy np. zawierają dodatkowy cukier lub tłuszcz. Można oszacować, że porcja ok. 300 g może się mieć od 200 kcal do ok. 400 kcal - wyjaśnia Sylwia Ogrodowczyk.

Płatki – dobra i zdrowa opcja na śniadanie?

Lubię owsiankę - jednak nie zalecałabym jeść jej codziennie. Urozmaicanie sobie posiłków to filar zdrowego odżywiania. W tym miejscu warto również dodać, że zboża, w tym owies, zawierają substancje, które ograniczają wchłanianie witamin oraz składników mineralnych — mówi dietetyk.

Mogą również zaburzać trawienie białek, mam na myśli tutaj lektyny, które zboża zawierają. Jeżeli już decydujemy się na płatki, to warto kupić te, które są najmniej przetworzone.

Płatki owsiane górskie, jęczmienne, gryczane, ryżowe czy jaglane. Płatki pełnoziarniste różnią się od pozostałych tym, że nie są pozbawione łuski okalającej zboże, w którym znajdują się witaminy, minerały i błonnik. Nie polecam osobom, które mają problem z układem pokarmowym np. stany zapalne jelit — dodaje.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Jakie dodatki do płatków są najlepsze?

Dodatki mogą być różne. W sezonie wiosenno-letnim powinny przeważać świeże owoce. Zawsze dobrym dodatkiem są orzechy, nasiona chia lub siemię lniane, jagody, miód, a w sezonie jesienno-zimowym może być również cynamon, kardamon, kakao czy imbir oraz suszone owoce — wymienia dietetyk.

Zobacz też: Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?

Z czego skomponować własne domowe musli?

Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Pewne jest to, że skomponowanie własnego musli wychodzi bardziej ekonomicznie i zdrowiej niż kupiony gotowiec. Wystarczy wymieszać dowolne płatki, dodać bakalie, orzechy, mogą również być pestki dyni czy nasiona (konopi, słonecznika, chia, siemię lniane). Można dodać do tego miód, wymieszać i zapiec, wówczas powstanie przepyszna granola - poleca dietetyk.

Czy kolorowe płatki dla dzieci mają jakiekolwiek wartości odżywcze?

Kolorowych płatków przeznaczonych dla dzieci nie podałabym ani dziecku, ani dorosłemu, ani zwierzętom. Możemy w nich znaleźć dużo cukru, tłuszcze trans, akryloamid. Wszystkie składniki mineralne dodawane do takich płatków są sztucznie (wyjątkiem jest witamina B). Płatki kolorowe dla dzieci to produkt wysokoprzetworzony, niezdrowy — mówi dietetyk.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Płatki jaglane – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie Fit ciasto marchewkowe Wesoła sałatka 6 zdrowych składników do koktajli, których jeszcze nie próbowałaś AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Berberys zwyczajny, czyli polska cytryna Maj - sezon na botwinkę Właściwości maślanki Jak wybrać dobry ryż? Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli? Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie? Gorąca woda – najtańszy lek świata 7 mitów o occie jabłkowym Co pić, żeby mieć płaski brzuch? Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego Dietetyczne ciasto – składniki, dodatki Właściwości orzechów makadamia Uważaj na warzywne chipsy! To prawdziwa bomba kaloryczna

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery