6 zdrowych składników do koktajli, których jeszcze nie próbowałaś

Często miksujesz koktajle? Smoothie ze świeżych owoców i warzyw to dobra propozycja na śniadanie, przekąskę czy posiłek po treningu. Wystarczą ulubione składniki i kilka sekund, by błyskawicznie przygotować smaczny i pożywny posiłek. Na pewno próbowałaś już wielu dodatków, które sprawiają, że koktajl zyskuje większą wartość odżywczą. Hitem były nasiona chia oraz olej kokosowy. Poznaj zupełnie nowe składniki, dzięki którym twoje koktajle staną się smaczniejsze i zdrowsze.

Koktajl

Koktajl (123rf)

Nasiona konopi

Nasiona konopi to jeden z niewielu produktów pochodzenia roślinnego, który dostarcza kompletnego białka. Właśnie dlatego małe ziarenka stały się ulubionym produktem wegetarian i wegan. Nasiona konopi są nie tylko bogate w białko, ale również w kwasy omega-3 i omega-6, minerały (wapń, cynk, żelazo, magnez), witaminy z grupy B oraz witaminę młodości, czyli witaminę E. Pijąc koktajl z dodatkiem 2 łyżeczek tych nasion, dostarczysz sobie porcji energii i zdrowia.

Proste przepisy na zdrowe smoothie


Kombucza

Kombucza to nowy hit wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. Kombucza, czyli inaczej grzybek japoński, to kultura bakterii i drożdży, którą dodaje się do herbaty, aby uzyskać orzeźwiający napój. Chociaż brzmi to dziwnie, napój z kombuczy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sfermentowana herbata działa jak probiotyk, wspomaga florę bakteryjną jelit i działa detoksykująco. Jeśli chcesz przygotować koktajl oczyszczający, to zamień wodę, mleko czy sok owocowy w swoim smoothie na kombuczę.

Ziele mniszka

Lubisz zielone koktajle? Dodając szpinak, jarmuż, natkę pietruszki czy kapustę do smoothie, serwujemy sobie porcję zdrowia i energii. Jeśli znudziły ci się popularne liście, to wypróbuj ziele mniszka lekarskiego. Liście mleczy są bogate w witaminy A i K, błonnik pokarmowy oraz polifenole, które naturalnie oczyszczają organizm z toksyn. Mlecze są bardzo popularne i znajdziesz je praktycznie wszędzie, ale zbieraj liście mniszka tylko z miejsc oddalonych od głównych dróg.

Miechunka peruwiańska

Inkowie nazwali ją „złotą jagodą”, ponieważ w małych owocach miechunki kryje się bogactwo witamin i minerałów. Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi cennych składników o właściwościach przeciwzapalnych, to dorzuć egzotyczną miechunkę peruwiańską do swojego koktajlu. Te żółte jagody nie tylko są bardzo zdrowe, ale również apetyczne – smakują jak połączenie mango, kiwi i pomarańczy. Taki tropikalny miks smaków świetnie pobudza i dodaje energii, dlatego warto wykorzystać miechunkę przy miksowaniu smoothie na śniadanie.

Teff

Miłka abisyńska, czyli teff, to zboże pochodzące z Afryki o wielu wartościach odżywczych. Zawiera dużo żelaza, wapnia, magnezu i cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. Miłka abisyńska jest zbożem bezglutenowym, co na pewno ucieszy osoby z celiakią. Ziarna teffu mogą mieć różne kolory (biały, czerwony, czarny). Na pewno przypadnie ci do gustu ich lekko orzechowy smak i zapach. Świetnie nadają się do blendowania z owocami i mlekiem.

Zobacz też: Poznaj przepis na najlepszy koktajl po treningu

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Zielona herbata

Jasne, zielona herbata to nic odkrywczego, bo pewnie pijesz ją każdego dnia. Ale czy próbowałaś kiedyś użyć jej do koktajlu? Zamiast mleka, wody kokosowej czy zwykłej wody mineralnej, możesz dodać napar z liści zielonej herbaty albo trochę zielonego proszku, czyli herbaty Matchy. Dzięki temu twój zielony koktajl stanie się prawdziwą bombą antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, zapobiegają starzeniu i chronią przed groźnymi chorobami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” 5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku 6 przepisów na odchudzające sałatki Przepis na kawowe naleśniki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Przepisy na zdrowe desery bez cukru Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 6 przepisów na odchudzające sałatki Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto”