16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

Nie ma nic lepszego niż wakacyjna uczta prosto z grilla w gronie znajomych. Jeśli jednak znudziła ci się tradycyjna kiełbaska czy karkówka z rusztu, to najwyższa pora rozszerzyć swoje dotychczasowe menu i spróbować przyrządzić potrawy, które z pewnością zaskoczą twoich gości. Gotowy? Do dzieła!

Grillowane owoce

Grillowane owoce (123rf)

Małże i ostrygi

Planując grilla z przyjaciółmi, nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych owoców morza. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, koniecznie przygotuj grillowane małże i ostrygi. Dokładnie oczyść skorupiaki z resztek piasku i połóż je bezpośrednio na ruszcie, zwracając uwagę, aby wszystkie miały możliwość się otworzyć. Małże zrobią to po 2–3 minutach, a ostrygi po ok. 5. Te, które się nie otworzyły, wyrzuć – to znak, że były nieświeże. Upewnij się, że w środku muszle są gorące. Jeśli tak – smacznego!

Sałata rzymska

Znudziła ci się już klasyczna sałata podawana do dań mięsnych? Doskonale! Spróbuj przygotować ją na grillu. Główkę sałaty rzymskiej przekrój wzdłuż i posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z ząbkiem czosnku. Ułóż na ruszcie i po ok. 5 minutach przekręć na drugą stronę. Możesz serwować ją w towarzystwie innych grillowanych warzyw lub przygotować do niej pyszny czosnkowy, koperkowy bądź majonezowy dip.

Awokado

Grillowane awokado

Lubisz warzywa z grilla? Nie ograniczaj się jedynie do papryki i cukinii. Równie dobrze sprawdzi się awokado. Będzie doskonałym dodatkiem do głównego dania, ale może też stanowić odrębną propozycję dla twoich gości. Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę i każdą połówkę posmaruj oliwą z oliwek. Obniż ruszt i piecz od 5 do 7 minut. Podawaj z salsą z pomidorów, papryki, chili i natki pietruszki bądź z jogurtem greckim. Możesz też przygotować pastę do nachos z pieczonego awokado – jej smak cię zaskoczy.

Frytki

Jeśli na letnie przyjęcie w ogrodzie planujesz podanie burgerów z soczystą grillowaną wołowiną, to obok nich nie może oczywiście zabraknąć frytek. Proponujemy jednak zdrowszą wersję – zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, pokrojone w słupki ziemniaki połóż na ruszcie lub na aluminiowej tacce. Zanim to zrobisz, natrzyj je oliwą lub olejem kokosowym, solą i przyprawami, które najbardziej lubisz. Wystarczy tylko 10 minut na grillu, aby frytki były gotowe. Jeśli chcesz, aby były jeszcze zdrowsze, zamiast naszych rodzimych ziemniaków wykorzystaj bataty.

Karczochy

Marynowane karczochy to nic w porównaniu ze smakiem tych, które możesz przygotować na rozgrzanym ruszcie. Najpierw jednak przetnij je na pół i gotuj w wodzie z solą i sokiem z jednej cytryny przez ok. 12–15 minut, aż łodyga warzywa będzie miękka, a następnie odcedź i odłóż na 10 minut do ostygnięcia. Kilka warstw liści karczocha natrzyj oliwą i posyp morską solą. Grilluj po 4 minuty z każdej strony i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z dipem czosnkowym lub greckim tzatziki.

Lody

Lody z grilla? Tak, to możliwe. Przygotuj kilka gałek swojego ulubionego smaku i włóż je do zamrażarki na 2 godziny. Od razu po wyjęciu zanurz je w rozmąconym jajku i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Czynność powtarzaj 3 razy, aby na każdej kulce powstały trzy warstwy jajka i wiórków. Umieść je z powrotem w zamrażarce, a gdy nadejdzie czas grillowania, połóż na rozgrzanym ruszcie i przekręcaj co 2 minuty do momentu, w którym lodowa kulka będzie zarumieniona. Takie grillowane lody podawaj ze świeżymi owocami i domowym sosem toffi.

Owoce jagodowe

Jagody, truskawki i jeżyny to jedne z najsmaczniejszych owoców jagodowych. Okazuje się też, że są idealne na grilla. Wystarczy, że umyte wymieszasz z cukrem i sokiem z cytryny. Możesz też dodać inne owoce, np. borówki czy maliny. Wyłóż je na folię aluminiową, której boki zawiń, aby sok z owoców nie wypływał. Umieść bezpośrednio na ruszcie i grilluj przez 10 minut. Jeszcze gorące podawaj z domowymi lodami waniliowymi, naleśnikami lub jogurtem greckim.

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Brzoskwinie

Grillowane brzoskwinie

Masz ochotę na słodki, ale niezbyt ciężki deser? Przygotuj grillowane brzoskwinie. Wybierając idealne owoce, zwróć uwagę na to, aby ich skórka wyglądała nieskazitelnie – nie miała żadnych nacięć i przebarwień. Brzoskwinie nie powinny być też ani zbyt twarde, ani miękkie. Te pierwsze nie będą wystarczająco soczyste, a drugie mogą być już przejrzałe. Przekrój owoce wpół, wyjmij pestki i każdą połówkę natrzyj masłem. Grilluj przez 4 minuty z każdej strony i podawaj z własnoręcznie przygotowaną bitą śmietaną i lodami.

Tosty francuskie

Jeśli nie wyobrażasz sobie innego weekendowego śniadania niż świeżo zaparzona kawa i tosty francuskie, to mamy dla ciebie inną wersję ich przygotowania. Wyjdź do ogrodu i rozpal grill. Kromki czerstwej chałki zanurz w jajku, do którego możesz dodać odrobinę cukru waniliowego. Tosty grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony, aż zaczną przybierać miodowy kolor. Podawaj ze świeżymi owocami i ulubioną kawą.

Arbuz

Arbuz na grillu? Czemu nie! Jeśli należysz do grona osób, które uwielbiają ten soczysty, letni owoc, jednak nie potrafisz zjeść ani jednego kawałka bez ubrudzenia przy tym swojego ubrania, to grillowany arbuz jest właśnie dla ciebie. Cały owoc przekrój wpół i pokrój na mniejsze plastry. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek i grilluj po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z gęstym jogurtem greckim lub kleksem kokosowej bitej śmietany.

Banany

Grillowane banany

Jeśli uwielbiasz połączenie smaku bananów i czekolady, to ten deser jest właśnie dla ciebie. W sklepie wybierz kilka dojrzałych owoców. Przekrój je wzdłuż i połóż na rozgrzanym ruszcie. Po 2–3 minutach odwróć banany i natnij miąższ, wkładając w nacięcie kawałek gorzkiej czekolady. Poczekaj, aż się roztopi i zdejmij owoce z grilla. Podawaj z gałką lodów waniliowych.

Winogrona

Smak winogron jest niesamowity bez względu na to, czy te małe kuleczki spożywamy na surowo, w cieście czy prosto z grilla. Wystarczy, że kilka sztuk zielonych bądź czerwonych winogron umieścisz na aluminiowej tacce i położysz ją na ruszt. "Podsmażaj" owoce przez ok. 5 minut, obracając je od czasu do czasu. Podawaj z usmażoną na grillu wołowiną i lekką sałatą z sosem winegret.

Pizza

Zapomnij o zamawianiu pizzy z pobliskiej pizzeri. Pyszny włoski placek przygotujesz na rozpalonym ruszcie. Wystarczy, że skorzystasz z wcześniej przygotowanego ciasta lub z gotowego spodu ze sklepu. Kiedy lekko się przypiecze, zdejmij go z rusztu i posmaruj ciemniejszą stronę domowym sosem pomidorowym. Połóż ulubione dodatki, a na wierzch rozrzuć pokrojoną w plastry mozzarellę. Ułóż z powrotem na grillu i zdejmij, gdy ciasto się przyrumieni, a ser roztopi.

Ciasto

Jeżeli masz ochotę na ciasto, nie musisz używać piekarnika. Wystarczy, że skorzystasz z rozgrzanego wcześniej rusztu. Przygotuj więc owocowe ciasto według sprawdzonego przepisu i ułóż je na folii aluminiowej. Połóż na gorącej kratce grilla i przykryj z góry arkuszem folii. Co prawda taki deser będzie piekł się nieco dłużej niż tradycyjnie, jednak zyska niepowtarzalny aromat.

Tofu

Grillowane tofu

Grillowanie nie musi być gratką jedynie dla mięsożerców. Może stać się ulubioną formą przyrządzania potraw także dla wegetarian i wegan. Jeśli znudziły ci się już grillowane na wiele sposobów warzywa, spróbuj położyć na ruszt kawałek tofu. Kostkę sera pokrój na 1 cm plastry, a każdy z nich marynuj przez kilka godzin w ulubionej mieszance przypraw i ziół. Następnie układaj na ruszcie, przypiekając z obu stron przez ok. 4 minuty. Podawaj ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem bądź sałatką z warzywami i brązowym ryżem.

Pulpety

Rozgrzany ruszt grilla może służyć także jako patelnia, na której usmażysz pulpeciki. Przygotuj mięso według ulubionego przepisu lub urozmaić go, dodając posiekaną natkę pietruszki, czerwoną fasolę i żółty ser. Formuj małe kuleczki i układaj je na rozgrzanym ruszcie. Przewracaj co kilka minut, aż każdy pulpecik nabierze lekko brązowego koloru. Możesz też nadziać je na patyczki do szaszłyków – wtedy łatwiej będzie je przekręcać podczas smażenia. Po ok. 15 minutach będą gotowe. Serwuj je z makaronem i domowym sosem pomidorowym, kaszą, dzikim ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw. Na pewno nie pożałujesz!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przepisy na zdrowe desery bez cukru Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia