7 zdrowych produktów, które mogą ci zaszkodzić

Istnieją produkty, o których z pewnością możemy powiedzieć: „niezdrowe” – są wysoko przetworzone, zawierają dużo tłuszczu, cukru i długą listę szkodliwych substancji w swoim składzie. Często jednak mamy do czynienia z produktami zalecanymi przez większość dietetyków i określanymi mianem „zdrowych”, które jednak mogą źle wpłynąć na nasze zdrowie, jeżeli przesadzimy z ich ilością.

Nadmiar szpinaku w diecie może prowadzić do kamicy

Nadmiar szpinaku w diecie może prowadzić do kamicy (123rf)

Pomidory i pomarańcze

Warzywa i owoce zalecane są w większości diet jako źródło witamin, soli mineralnych czy błonnika. W przypadku pomidorów i pomarańczy powinniśmy jednak uważać z ilością, jaką spożywamy każdego dnia. Wszystkiemu winne są obecne w nich w sporych ilościach kwasy. W rozsądnych dawkach nie są one w żaden sposób groźne dla organizmu, jednak zjadane kilka razy dziennie mogą powodować refluks, a w ekstremalnych sytuacjach – poważniejsze choroby przełyku.

Tuńczyk

To jedna z najpopularniejszych ryb – zdrowa, łatwo dostępna i prosta w przygotowaniu. Bardzo często sięgają po nią osoby będące na diecie. Tuńczyk ma jednak dużo większą zawartość rtęci niż inne ryby. Standardowa porcja nie zawiera ilości tego pierwiastka, która mogłaby zagrażać zdrowiu.

Jeżeli jednak wprowadzimy tę rybę na stałe do naszej diety i będziemy spożywać ją w dużych ilościach, może to powodować problemy ze wzrokiem, koordynacją ruchową oraz osłabieniem mięśni. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie tuńczyka na zmianę z innymi, równie zdrowymi gatunkami ryb, które zawierają mniejsze ilości rtęci.

Woda

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważnym elementem naszej diety i z pewnością nie można go zaniedbywać. Jednak i w tej kwestii możliwe są skutki uboczne – zbyt duże ilości wody mogą powodować wypłukiwanie sodu z organizmu, skutkujące problemami neurologicznymi.

Zagrożone są tym osoby zmuszające się do przyjmowania bardzo dużych ilości wody w ciągu dnia oraz maratończycy. W normalnych warunkach doprowadzenie do wypłukania sodu z organizmu jest jednak bardzo trudne. Łatwo jest to sprawdzić, obserwując swój mocz – jeżeli jest niemal przezroczysty, należy zwrócić uwagę na to, czy nie wypijamy zbyt dużo wody w ciągu dnia.

Soja

Spożywana w rozsądnych ilościach jest bardzo zdrowa. W nadmiarze może jednak hamować wchłanianie żelaza, co prowadzi do anemii. Nasiona soi zawierają również fitoestrogeny, które spożywane w dużych ilościach mogą mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia.

Chociaż wpływ soi nie został udowodniony w 100 proc., warto spożywać ją sporadycznie i tylko wówczas jeśli mamy pewność, że dobrze ją tolerujemy, ponieważ soja jest silnym alergenem. Zwaracaj uwagę na etykiety — może występować w wielu produktach jako tzw. zanieczyszczenie.
 

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Szpinak

O prozdrowotnych właściwościach szpinaku wie niemal każdy – jest świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że wraz ze szpinakiem dostarczamy naszemu organizmowi również szczawianów, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Jeżeli nic nam nie dolega, nawet spore ilości szpinaku nie powinny mieć negatywnych skutków, ale powinny go unikać osoby, które miały w przeszłości problemy z nerkami, a szczególnie kamicą szczawianową.

Białka pochodzenia zwierzęcego

Chude mięso z piersi kurczaka, indyk czy jajka to składniki wielu diet odchudzających. Jak większość składników żywnościowych, również one nie są zbyt zdrowe, jeżeli przesadzimy z ich ilością. Udowodniono bowiem, że osoby spożywające głównie białko pochodzenia zwierzęcego są bardziej narażone na różnego rodzaju nowotwory. Warto więc zastanowić się nad zróżnicowaniem źródeł białka.

Wspomniane wyżej produkty są niezaprzeczalnie zdrowe i bardzo potrzebne. Jak w każdym przypadku, warto jednak znaleźć złoty środek. Nawet najzdrowsze rzeczy mogą być szkodliwe, jeżeli spożywamy je w nadmiarze lub uczynimy z nich podstawowy składnik naszej diety. Kluczem do zdrowia i dobrej sylwetki, jak zawsze, jest zdrowy rozsądek i różnorodność.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy