Desery z płatków owsianych

Dlaczego warto jeść płatki owsiane? To produkt zdrowy i smaczny, a na dodatek tani. Dostarczają błonnika pokarmowego i białka. Dają uczucie sytości na długi czas. Najczęściej przygotowujemy z nich owsiankę na śniadanie. Jednak z dodatkiem płatków owsianych można również upiec deser.

Batoniki

Batoniki (123RF)

Ten artykuł ma 2 strony:

Owsiane ciasteczka z marchewką i żurawiną

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • duża marchewka,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • garść orzechów włoskich,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • jajko,
  • 30 gramów oleju kokosowego,
  • 25 gramów miodu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
  • 30 ml soku z pomarańczy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu. Jeśli miód jest bardzo gęsty, można go rozpuścić z olejem. W misce rozkłócamy jajko. Dodajemy startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy, miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy i sok. Mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy i żurawinę. Dokładnie wszystko mieszamy.

Z 2 łyżek masy formujemy kulki (trzeba je dobrze docisnąć), następnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować — chwilę trzeba odczekać, a gdyby były bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Pieczemy przez ok. 20–25 minut w 170 stopniach, aż do zarumienienia.

Całość zawiera około:
B: 29 g / T: 89 g / W: 163 g / 1607 kcal.

Zobacz także: Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami

Owsiane batoniki

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • 40 gramów ziaren słonecznika,
  • 40 gramów suszonej żurawiny,
  • 40 gramów suszonych moreli,
  • 20 gramów płatków migdałowych.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z miodem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na dnie powstałą masę. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu kroimy na prostokątne batoniki.

Całość zawiera około:
B: 47 g / T: 92 g / W: 258 g / 2121 kcal.

Zobacz też: Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki