3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

Spożywanie koktajli owocowo-warzywnych to sposób nie tylko na detoks organizmu. Te płynne pokarmy mogą stanowić stały element codziennego jadłospisu. Możemy je pić w ramach śniadania albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska na swoim profilu w serwisie społecznościowym zachęca do ich spożycia w następujący sposób: „Wypij swoją dzienną dawkę zdrowia!”.

Facebook E. Chodakowskiej

Ten artykuł ma 3 strony:

Koktajl z jarmużem i czarną porzeczką

Jeżeli jemy niewielką ilość produktów bogatych w błonnik (takich jak warzywa, owoce, również te suszone, pieczywo pełnoziarniste, orzechy; im mniej są przetworzone, tym więcej błonnika zawierają), ten napój uzupełni poziom tego składnika. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać od 20 do 40 gramów błonnika dziennie.

Warto włączyć źródła błonnika do swojej diety, ponieważ pełni on ważną funkcję w procesie zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość czy miażdżyca (obniża poziom cholesterolu we krwi). Jadłospis ubogi w ten składnik skutkuje problemami trawiennymi i zaparciami. Błonnik na skutek kontaktu z wodą (trzeba przyjmować 2 litry dziennie, aby uniknąć zaparć) pęcznieje i pobudza jelita do usuwania toksyn oraz produktów ubocznych przemiany materii.

Zobacz też: Koktajl palący kalorie z menu Ewy Chodakowskiej

Lista składników:

  • garść (30 gramów) jarmużu,
  • łyżka suszonych czarnych porzeczek,
  • średniej wielkości jabłko,
  • łyżka orzechów nerkowca,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:
Moczymy suszone porzeczki w wodzie przez około 20 minut. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy do momentu uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji.

Koktajl przygotowany z podanych porcji składników dostarcza 182 kalorie.

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Jak utrzymać efekt diety? Celuj wodą w tłuszcz! Sok z pokrzywy - naturalny detoks Deser wspomagający odchudzanie Niepożądany efekt plateau. Jak go przetrwać? 5 innych sposobów na detoks niż picie oczyszczających soków Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Chrom a odchudzanie Makaron bez kalorii? Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Chlorella – multiwitamina natury Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Co gorsze na diecie odchudzającej: alkohol czy słodycze? 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole Żółty shot na lepsze trawienie Przepisy na napary odchudzające z ziół, owoców i warzyw Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć 10 superfoods i napojów, które redukują cellulit Co dzieje się z ciałem, gdy rezygnujemy z posiłku?

Popularne w tym tygodniu:

Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Deser wspomagający odchudzanie Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Sok z pokrzywy - naturalny detoks Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie “Aby schudnąć, trzeba jeść!”. Wywiad z trenerką personalną Sylwią Szostak na temat roli cheat meal w odchudzaniu Żółty shot na lepsze trawienie Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe Chlorella – multiwitamina natury Śniadanie białkowo-tłuszczowe. Zalety