Odkwaszający detoks warzywno-owocowy Sokołowskiej

Wiosna to najlepszy czas, aby przeprowadzić detoks organizmu. Oczyszczanie z wykorzystaniem warzyw i owoców proponuje Beata Sokołowska. Ten sposób ma odmłodzić, uzdrowić organizm, przywrócić równowagę kwasowo-zasadową i poprawić samopoczucie.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa (123RF)

Detoks warzywno-owocowy jest elementem diety alkalicznej propagowanej przez Beatę Sokołowską, psycholog zdrowia, która sama przekonała się o jego skuteczności. Podejrzewano, że choruje na nowotwór, ale gdy zaczęła systematycznie przeprowadzać oczyszczanie organizmu, okazało się, że jest zdrowa.

Zasady detoksu warzywno-owocowego Sokołowskiej

Ten sposób oczyszczania organizmu z toksyn trwa od 10 dni do 2 tygodni. Najlepiej przeprowadzać go dwa razy w roku (przed podjęciem decyzji o wprowadzeniu go w życie powinniśmy skonsultować się z lekarzem; nie poleca się go kobietom w ciąży, matkom karmiącym, osobom z niedowagą czy niedożywionym). Na 4 dni przed rozpoczęciem detoksu należy wyeliminować z jadłospisu pokarmy mięsne, słodycze i dania typu fast food. W trakcie 2 pierwszych dni przygotowujących do oczyszczania jemy warzywa i owoce oraz lekkostrawną zupę — krupnik przygotowany z kaszy jaglanej lub ryżowy.

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Co jeść na detoksie warzywno-owocowym?

Trzeciego dnia zaczyna się właściwy detoks. Od tego momentu do 12. dnia oczyszczania jemy świeże i mrożone warzywa (jako podstawę menu) i owoce (jako dodatek), takie jak: buraki, marchew, kapustę, kalafiora, rzodkiewkę, ogórki, pomidory, paprykę, seler, dynię, cebulę, cukinię i wiele innych. Włączamy do jadłospisu następujące owoce: cytryny, grejpfruty, jabłka, kiwi. Nie ma ograniczeń co do ilości spożywanych produktów z listy dozwolonych.

Te warzywa i owoce jemy na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu, w postaci soków rozcieńczonych z ciepłą wodą i zup (pijemy m.in. barszcz czerwony). Bardzo ważne jest, aby w trakcie detoksu spożywać również ciepłe potrawy, ponieważ organizm się wychładza. Każdego dnia powinniśmy zjeść porcję warzyw kiszonych (ogórków, kapusty) i ząbek surowego czosnku. Przygotowywane potrawy możemy przyprawiać, ale warunek jest jeden — używane produkty nie mogą zawierać glutaminianu sodu i cukru.

Zobacz także: 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu

Przepis na barszcz czerwony

Lista składników:

  • kilogram buraków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • wywar z 4 suszonych grzybków,
  • ⅓ selera,
  • 2 cebule,
  • por,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1–3 łyżki soku z cytryny,
  • zakwas buraczany,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • ⅓ łyżeczki imbiru w proszku i kurkumy,
  • pół łyżeczki kozieradki,
  • szczypta tymianku, czarny pieprzu, soli morskiej i bazylii suszonej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • pieprz cayenne,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
Do 3 litrów wrzącej wody dodajemy składniki z listy. Gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dolewamy sok z cytryny i zakwas buraczany. Zagotowujemy barszcz. Odcedzamy. Pijemy gorący wtedy, gdy mamy ochotę.

W trakcie dwóch ostatnich dni detoksu warzywno-owocowego odżywiamy się tak jak na początku diety. Spożywamy tylko lekkostrawne dania, w tym krupnik. Unikamy słodyczy i mięsa.

Zobacz również: Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną

Zobacz także: 5 innych sposobów na detoks niż picie oczyszczających soków

Podczas detoksu Sokołowskiej należy przyjmować duże ilości płynów — herbatek ziołowych, owocowych, domowych soków i wody, ponieważ większość toksycznych substancji jest rozpuszczalna w wodzie. Przyjmujemy około 2 litrów płynów dziennie. Najlepiej pić wodę z dodatkiem soku z cytryny lub z solą morską.

Produkty zakazane w trakcie detoksu Sokołowskiej

Na czas oczyszczania organizmu z toksyn powinniśmy wyeliminować z jadłospisu takie produkty jak:

  • owoce bogate w cukier, czyli gruszki, banany, daktyle i morele,
  • kawę, herbatę i alkohol,
  • fasolę i groch,
  • orzechy,
  • produkty mleczne,
  • ziemniaki,
  • węglowodany (kasze, zboża, chleb).

Warto pamiętać, że 3–4. dnia detoksu mogą wystąpić takie dolegliwości jak ból głowy, problemy ze skórą, mdłości i wymioty. Możemy odczuwać gorzki smak w ustach (wówczas warto ssać goździki). Te przypadłości są naturalne i nie należy się nimi niepokoić (Beata Sokołowska zaleca odpoczynek). Są one tymczasowe (w takim momencie można wypić szklankę ciepłej wody z cytryną i miodem). Kolejne dni oczyszczania powinny przebiec bez skutków ubocznych.

POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU

Efekty detoksu warzywno-owocowego Sokołowskiej

Dwa tygodnie oczyszczania organizmu zaowocują:

  • przywróceniem równowagi kwasowo-zasadowej,
  • usunięciem toksycznych substancji z organizmu,
  • poprawą samopoczucia,
  • podniesieniem poziomu odporności organizmu,
  • poprawą pracy układu pokarmowego,
  • poprawą stanu cery,
  • redukcją masy ciała,
  • brakiem problemów z zasypianiem, poprawą jakości snu.

W trakcie detoksu warto również pamiętać o ruchu. Codziennie powinniśmy poświęcić 20 minut na spacer w szybkim tempie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Pomysły na wykorzystanie chia w menu na utratę wagi Jagodowe smoothie owsiane Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii Detoksykujące latte z buraka Napój, który usprawnia procesy trawienne i hamuje apetyt Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający 13 produktów na odchudzanie wszech czasów Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Przekąska z awokado i pestek słonecznika na utratę wagi Dwa przepisy na detoks w pięć minut Sprawdź, czy... nie zajadasz swoich emocji! Trendy żywieniowe 2017 ze względu na znak zodiaku Metamorfozy pod okiem Szymona Murawskiego Koktajl palący kalorie z menu Ewy Chodakowskiej Co jeść na kolację, by schudnąć? Przekąski do 100 kcal - jabłko, orzechy, warzywa, nabiał 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Sposoby oczyszczania organizmu z toksyn Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe? Zdrowe słodkości z warzyw 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych 5 weekendowych nawyków, które sprawiają, że przybierasz na wadze Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn Przepisy na lunch poniżej 400 kcal, którego pozazdrości koleżanka z pracy

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb? Odchudzający napój – działa, gdy śpisz 3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej 5 pomysłów na jednodniowy detoks Trzy kroki do sylwetki bez cellulitu. Wywiad z Joanną i Dariuszem Brzezińskimi Spali tłuszcz szybciej niż się spodziewasz Obwisła skóra na brzuchu nie będzie już problemem. Wystarczy 5 składników, aby ją ujędrnić Izabela schudła 10 kg. “Nie lubiłam stawać przed lustrem, o wadze nie wspomnę” Kupił jej za mały pierścionek. W ten sposób chciał zmusić ją do odchudzania Paulina schudła 14 kg. "Miałam dosyć ciągłych diet, efektów jo-jo i patrzenia w lustro ze smutkiem" Pomysły na wykorzystanie chia w menu na utratę wagi