Wiosenne porządki. Produkty, które wspomogą naturalną detoksykację organizmu

Ptaszki ćwierkają, na duszy jakby lżej i można wreszcie odetchnąć pełną piersią, zrzucając z siebie ciężar zimowego przygnębienia. Jednym słowem – idzie wiosna. Ach, jak radośnie, kiedy znowu budzi się w człowieku energia! Aż chce się żyć! Jednak czasem po zimie bywa ciężko. Niby przychodzi powiew świeżości, a człowiek jakiś „przymulony” i pozbawiony sił. Bardzo często w trakcie zimy wpada kilka zbędnych kilogramów, dlatego też popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju diety detoksykacyjne.

Produkty mleczne sprzyjają detoksykacji

Produkty mleczne sprzyjają detoksykacji (123RF)

Autorzy tekstu: Karol i Karolina Kowalczyk / Zdrowie Jego Nać

Brzmi fajnie, nieprawdaż? Chętnie w to wierzymy. W końcu to nie my – to mityczne toksyny, które zalegają w organizmie. A o co w tym chodzi tak naprawdę? Detoksykacja to pozbywanie się toksyn z organizmu, a większość z nas na słowo „toksyna” reaguje wręcz alergicznie. W głowie kłębią się obrazy rodem z filmów – stalowe beczki z wizerunkiem czaszki, ludzie w skafandrach, hermetyczne pomieszczenia, wirówki, komputery i mikroskopy. Spokojnie – nikt z nas nie jest niczym skażony, w przeciwnym wypadku leżelibyśmy w stanie ciężkim w szpitalu i tam odbywałaby się ta prawdziwa detoksykacja (w sposób bardziej zbliżony do filmowych scenariuszy).

Zobacz też: 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu

Czym zatem są owe toksyny? Tak naprawdę może to być absolutnie wszystko. Nawet witaminy w zbyt dużej ilości nam szkodzą, a ich wpływ na organizm można wtedy określić jako „toksyczny”. Toksynami mogą być też nagromadzone w nadmiarze produkty uboczne metabolizmu spowodowane zbyt ubogą dietą, chętnemu oddawaniu się nałogom w postaci picia większej ilości kawy, palenia papierosów, jedzenia słodkich ciast i ciasteczek i wiele, wiele innych. Ile osób – tyle możliwości tak naprawdę.

Dlatego też nie ma jednej, jedynej diety detoksykacyjnej, która w magiczny sposób oczyści nas ze wszystkiego, co szkodliwe. Tak się zwyczajnie nie da. Z drugiej strony: nasz organizm sam sobie świetnie poradzi, o ile nie będziemy mu przeszkadzać. Wiele produktów spożywczych świetnie wspomaga te naturalne procesy samooczyszczania się organizmu ze wszystkiego, co jest mu zbędne, oraz usprawnia działanie poszczególnych organów.

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Prezentujemy listę grup produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety, aby poczuć się lżej i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem oraz pozytywną energią każdego dnia:

  • zioła (natka pietruszki, oregano, rozmaryn, tymianek, kolendra itp.), przyprawy (imbir, kurkuma, ostra papryka, pieprz, cynamon itp.) oraz wszystkie owoce i warzywa o intensywnych kolorach (jagody, cytrusy, warzywa liściaste, buraki, marchew itp.) – są bogate w witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim w specyficzne przeciwutleniacze, dzięki czemu mają silne działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe i wiele innych;

  • tłuste ryby morskie (śledź, dziki łosoś, makrela), owoce morza i tran – to najlepsze źródła kwasów tłuszczowych n-3, które usprawniają pracę układu krążenia i nerwowego. Poprawiają pamięć, mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, immunostymulujące, dlatego warto zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie n-3 i jego stosunku do n-6, gdyż na skutek nadmiernego przyjmowania olejów roślinnych niwelujemy wszystkie prozdrowotne właściwości n-3;

  • produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery) – wspomagają pracę wątroby, nerek i tarczycy. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego, szczególnie mleko i sery są bogate w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA), które działają immunostymulująco, antyoksydacyjnie, antymiażdżycowo, antynowotworowo, zapobiegają otyłości, a także cukrzycy typu 2;

    POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU

  • warzywa kapustne (kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż) – są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, a dodatkowo są niskokaloryczne. Mają silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pobudzają gojenie się wrzodów i ranek, usprawniają trawienie oraz wykazują właściwości prozdrowotne dla oczu i układu krążenia. Olejki eteryczne, które powodują wzdęcia, usuwa się poprzez gotowanie czy duszenie w naczyniu bez pokrywki (najmocniej ulatniają się one w trakcie pierwszych 5–10 minut);

  • produkty bogate w błonnik (warzywa i owoce, ale również nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe) – stanowią ważną rolę w układzie pokarmowym człowieka, regulując jego pracę, prowadząc do usuwania toksyn i rozwoju dobrych bakterii. Zapobiegają zaparciom i obniżeniu wchłaniania cholesterolu. Ponadto pomagają w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i powodują uczucie sytości.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Bezpieczne oszukiwanie na diecie 13 produktów na odchudzanie wszech czasów 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Nowe rośliny wspomagające odchudzanie 3 proste kroki do ograniczenia apetytu Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała Kakao. 6 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie. Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający 6 wieczornych nawyków, które powodują, że rano budzisz się grubsza Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Dieta a somatotyp — ektomorfik, mezomorfik, endomorfik Zioła, które zahamują apetyt na słodycze Co jeść na kolację, by schudnąć? Schudła 24 kilogramy. Metamorfoza Ilony Pęcherek Mroźne Specjały marki Netto Śniadania, których należy unikać na diecie odchudzającej Najdziwniejsze diety świata - HCG, biblijna, tasiemcowa Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo, ile ich jest? Czy producent ma rację? Jak podkręcić metabolizm? Dieta pudełkowa zamiast „śmieciowego” jedzenia Cukier – słodkie uzależnienie Trendy żywieniowe, które mogą Ci przypaść do gustu w 2017 roku ze względu na znak zodiaku

Popularne w tym tygodniu:

Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Schudła 24 kilogramy. Metamorfoza Ilony Pęcherek Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Schudła 40 kilogramów w 10 miesięcy, jedząc zupy. Metamorfoza Moniki Honory Kakao. 6 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie. Co jeść na kolację, by schudnąć? 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi