Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig

Z połączenia czterech składników, w tym dwóch najzdrowszych olejów: kokosowego i lnianego, otrzymujemy oleolux — produkt przypominający smalec, który można stosować jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Stanowi on element diety, której autorką jest dr Johanna Budwig.

Składniki oleoluxu

Składniki oleoluxu (123RF)

Oleolux to zdrowy tłuszcz spożywczy, który można dodawać również do kasz, zup i warzyw. Bez problemu możemy go przygotować samodzielnie w domu. Co ważne, wszystkie użyte produkty powinny być ekologiczne.

Jak przygotować oleolux?

Lista składników:

  • 250 gramów oleju kokosowego,
  • 125 ml oleju lnianego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • cebula.

Sposób przygotowania:
Wlewamy olej lniany do szklanej miseczki i wkładamy do zamrażarki celem schłodzenia. W tym czasie przekrojoną na pół cebulę podgrzewamy na oleju kokosowym (rozgrzanym do temperatury 100 stopni) na patelni stalowej (nie z teflonu) do momentu, aż się zezłoci (około 15 minut).

Dorzucamy ząbki czosnku pokrojone w plastry i dalej podgrzewamy, aż staną się złociste (przez 3 minuty). Następnie przez sitko przelewamy ciepły tłuszcz do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia. Powinien osiągnąć temperaturę ludzkiego ciała. Na koniec dodajemy do niego schłodzony olej lniany. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Gdy zmieni konsystencję na stałą, będzie przypominać smalec.

Zdrowe tłuszcze w diecie


Tak przygotowany oleolux (zwany też oleoloxem) — zamiennik masła — przechowujemy w zamkniętym szklanym naczyniu w lodówce (słoik i nakrętka powinny być wygotowane). Należy pamiętać, aby przed użyciem nie podgrzewać go dłużej niż minutę ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym. Najlepiej dodawać go do już ugotowanych potraw.

Olej kokosowy zawiera 90 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu podnosi odporność tej mieszanki na wysoką temperaturę. Stabilność oksydacyjną tego tłuszczu zwiększają również warzywa — cebula i czosnek (zatem ich rola nie ogranicza się tylko do aromatyzowania mikstury).

Zobacz również: Wiosenny detoks

Oleolux — właściwości

Pozytywny wpływ oleoluxu na organizm człowieka to wynik właściwości jego składników: oleju kokosowego i lnianego.

Olej kokosowy ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd (wykazuje właściwości odchudzające, zaleca się go szczególnie osobom z otyłością brzuszną). Zawarte w nim cząsteczki tłuszczów nasyconych nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto przyspiesza trawienie i syci na długo. Olej kokosowy ma korzystny wpływ na układ krążenia, co sprawia, że minimalizuje ryzyko zawału serca. Reguluje również poziom cukru we krwi, zatem polecany jest osobom narażonym na cukrzycę. Co więcej, olej kokosowy to naturalny antybiotyk — zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Obecne w nim tłuszcze pozytywnie oddziałują na pracę mózgu.

Natomiast olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dzięki nim nerki, narządy rozrodcze, układ pokarmowy i oddechowy działają prawidłowo. Dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E o działaniu antyoksydacyjnym) oraz luteiny. Witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto olej lniany pomaga w chorobie wrzodowej i stanach zapalnych jelit, ponieważ wzmacnia błony śluzowe układu pokarmowego.

Dieta dr Budwig — zasady

Dr Johanna Budwig opracowała dietę olejowo-białkową z myślą o osobach chorych na nowotwór i inne schorzenia cywilizacyjne, m.in. otyłość brzuszną, nadciśnienie, z nieprawidłowym stężeniem cukru we krwi. Przestrzeganie zasad żywienia, które proponuje niemiecka biochemiczka, to jeden ze sposobów na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji.

Przede wszystkim dr Budwig zaleca wyeliminować z menu tłuszcze, takie jak margaryna, masło, oleje roślinne, majonez i smalec. W kuchni można wykorzystywać olej lniany, kokosowy, z pestek dyni czy kiełków pszenicy (dobre tłuszcze to podstawa odżywiania). Nazwa diety to konsekwencja zalecenia spożywania tłuszczów z dobrym białkiem, na przykład chudym twarogiem.

Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać?

Oprócz tego należy wyeliminować z jadłospisu substancje poprawiające smak potraw i środki konserwujące, a także produkty wysoko przetworzone. Dr Budwig zaleca jeść wyłącznie te ekologiczne: świeże warzywa, ryby, owoce, a także siemię lniane i pić sok z kiszonej kapusty. Elementem tej diety oprócz oleoluxu jest pasta przygotowana z oleju lnianego, sera białego odtłuszczonego, ziół, czosnku i soli. W przypadku cięższych schorzeń należy przyjmować 6 łyżek dziennie, profilaktycznie — 2.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia?

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Domowe pralinki Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych