5 zaskakujących produktów, w których ukrywa się cukier!

Świadomość żywieniowa wciąż rośnie – staramy się jeść zdrowo, spożywać odpowiednią ilość warzyw i owoców. Jemy częściej przeróżne kasze, a także... eliminujemy cukier z diety.

Cukier na stole

Cukier na stole (123RF)

Nie od dziś wiadomo, że wysoka konsumpcja rafinowanego cukru sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, otyłości), powoduje senność, pogorszenie pracy mózgu czy osłabienie układu odpornościowego. Jednak są produkty, w których obecność cukru jest zaskakująca lub ukrywa się on pod inną nazwą. Co najgorsze, cukier czai się bardzo często w produktach oznaczonych jako „fit”, „fitness”, „zbożowe” czy „dietetyczne” i sięgając po nie, nieświadomie spożywamy cukier.

Sprawdźmy, na jakie produkty musimy uważać.

Gotowe sałatki fitness

Nie masz czasu i do pracy na drugie śniadanie kupujesz sałatkę fitness, z fetą, sosem i grzankami, myśląc, że dokonujesz zdrowego wyboru? Przeczytaj skład, bo możliwe, że nieświadomie fundujesz sobie niezłą dawkę nie tylko cukru, ale także dodatków do żywności.

Przykładowy skład sałatki fitness:
mieszanka sałat (50%) (sałata lodowa, frisee, escarola, radicchio) - w zmiennych proporcjach, sos winegret (18%) [woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, substancje zagęszczające (siarczan sodu, alginian sodu), koncentrat kopru (wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), glukoza, oeloryzyna kopru), warzywa suszone, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu)], ser sałatkowy typu feta (13%) [ser sałatkowy typu feta, mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna (enzym koagulujący), stabilizator (chlorek wapnia), lipaza zalewa solankowa (woda, sól, regulator kwasowości (kwas mlekowy), stabilizator (chlorek wapnia)], pomidorki koktajlowe (11%), oliwki czarne drylowane (5%), paluch zbożowy (3%) [mąka pszenna, mąka żytnia razowa, mąka żytnia razowa graham, otręby pszenne, sól, cukier, bazylia, oregano, drożdże, proszek do pieczenia]

Zobacz też: Ksylitol – dwie strony medalu

Przyprawy

Szczególnie uważać należy na mieszanki przypraw, takie jak: przyprawa do piernika, curry, przyprawa do kurczaka czy do gyrosa – mogą one zawierać cukier, a także mąkę pszenną. Rynek naturalnych przypraw oferuje duży wybór przypraw bez zbędnych dodatków.

Przykładowy skład przyprawy do piernika:
cukier, cynamon, goździki, kakao, kolendra, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Pieczywo bezglutenowe

Producenci bardzo dobrze wykorzystują popularność diety bezglutenowej – na każdym dziale ze zdrową żywnością możemy już zobaczyć wyodrębnione półki z całą gamą produktów bezglutenowych, które są zamiennikami dla ich tradycyjnych wersji, jak na przykład chleb, bułki, ciasteczka, batony, makarony, spód do pizzy i wiele innych. Zamienniki bezglutenowe zazwyczaj mają niską gęstość odżywczą – niską zawartość witamin z grupy B, magnezu, wapnia, błonnika, a ponadto są źródłem oczyszczonych węglowodanów, utwardzonych tłuszczów roślinnych, cukru, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.

Przykładowy skład jasnego chleba bezglutenowego:
woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, olej roślinny (rzepakowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, drożdże, mąka kukurydziana, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza, błonnik roślinny, mąka słonecznikowa, sól, aromat, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: kwas winowy

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Zobacz też: Czy słodziki tuczą?

Wędliny

Nawet najdroższe wędliny w sklepie czy te opisane jako „prawdziwe”, „wiejskie” mogą zawierać cukier, wypełniacze i przeróżne dodatki do żywności. Nigdy nie polegajmy na samej nazwie czy cenie produktu – zawsze czytajmy skład produktu i decydujmy świadomie.

Przykładowy skład wędliny wieprzowej:
mięso wieprzowe (80%), woda, sól, stabilizator (E451), glukoza, błonnik pszenny, substancja zagęszczająca (E407a), wzmacniacz smaku (E621), białko wieprzowe kolagenowe, przeciwutleniacz (E316), aromat, substancja konserwująca (E250)

Jogurty zbożowe

Co zbożowe, to zdrowe – prawda? Niekoniecznie. Hasła takie jak „z ziarnami”, „pełnoziarniste” wywołują pozytywne skojarzenia, lecz jeśli chodzi o przemysłowe jogurty, zazwyczaj nie mogą się pochwalić dobrym składem, nie wspominając już o jakości użytego mleka. Tutaj też może ukrywać się cukier i to w dużych ilościach! Następnym razem zanim sięgniesz po jogurt zbożowy – przeczytaj dokładnie skład!

Przykładowy skład jogurtu zbożowego:
mleko, cukier, błonnik z cykorii, ziarna zbóż 2%: pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso, otręby pszenne, truskawki 0,7%, substancje zagęszczające: skrobia modyfikowana kukurydziana, pektyny, barwniki: betanina, karoteny, aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

Zobacz też: Jak zmniejszyć ochotę na słodycze?

Tylko dokładne czytanie i analizowanie składów ochroni nas przed nadmiarem cukru w diecie. Pamiętajmy, że im wyżej cukier znajduje się w składzie, tym jest go więcej w produkcie (prawo wymaga podawania listy składników, począwszy od tego, który stanowi największą wagowo część produktu).

Rano muesli z syropem glukozowo-fruktozowym, później przesłodzony jogurt, a na kolację chleb bezglutenowy z cukrem – gram do grama i pod koniec dnia okazuje się, że pomimo iż nie dosypaliśmy cukru z cukierniczki, uzbierała się go spora ilość. Bądźmy świadomymi konsumentami i nie dajmy się nabierać na atrakcyjne hasła producentów – czytajmy składy!

Autorka tekstu: Paulina Wójtowicz - Wybieraj Zdrowo

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej)

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki