Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

Dla wielu osób wafle ryżowe to dobry sposób na szybką i zdrową przekąskę. Cieszą się popularnością wśród osób na diecie bezglutenowej i odchudzającej. Jednak mimo tej renomy, istnieje szereg negatywnych stron związanych z ich spożywaniem.

Wafle ryżowe

Wafle ryżowe (123RF)

Wafle ryżowe – co w nich znajdziemy?

Wafle ryżowe zwykle produkowane są z dmuchanych całych ziaren ryżu, jednak w niektórych państwach, jak w Japonii i Chinach, robi się je z mąki ryżowej. Zwykły wafel ryżowy ma małą ilość tłuszczu. Zawartość białka jest również niewielka lub zerowa – kalorii dostarczają nam głównie przez węglowodany.

Przepisy na dania z ryżem


Wartość odżywcza

W ogólnym rozrachunku wafle ryżowe mają niską wartość odżywczą i zawartość witamin (głównie E, K i B). Najważniejsze związki organiczne, których dostarczają, to: mangan, selen, magnez i tryptofan.

Białko pochodzące z wafli nie jest pełnowartościowe, co oznacza, że nie ma wystarczającej ilości niezbędnych aminokwasów. Aby stworzyć w pełni pożywny, bogaty w proteiny posiłek, warto do nich dodać np. rośliny strączkowe.

Wafle smakowe

W sklepach można znaleźć duży wybór wafli ryżowych o różnych smakach. Należy pamiętać, że przez substancje poprawiające smak są one bardziej kaloryczne. Przykładowo, jedna porcja zwykłego wafla (ok. 9,3g) ma 35kcal, podczas gdy ten o smaku sera cheddar (ok. 12g) ma ich już 51.

Zawartość sodu w naturalnych waflach jest niska, podczas gdy w ich smakowych wariantach może być znacznie wyższa. W zależności od ich rodzaju może to być od 20 do 59mg na porcję.

Zawartość błonnika

Jeżeli jesteś na diecie, pamiętaj, że lepiej stawiać na dobre kalorie, a nie na niską kaloryczność potraw. Wafle mają dużo węglowodanów, jednak nie zawierają błonnika ani białka. Nie powodują uczucia sytości. Będąc na diecie, lepiej wybierać żywność, która jest w stanie w pełni zaspokoić głód.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Indeks glikemiczny

Wafle ryżowe są zaliczane do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, który wynosi 87. Jest to miara oznaczająca poziom cukru we krwi po zjedzeniu danego pożywienia.

Jedzenie o niskim indeksie, jak np. płatki owsiane lub makaron, sprawia, że szybciej się najadamy, przez co w ostatecznym rozrachunku spożywamy mniej kalorii. Żywność, która szybko podnosi zawartość glukozy we krwi, stwarza zapotrzebowanie na insulinę, co ma znaczenie przede wszystkim dla osób chorych na cukrzycę.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Bezpieczne oszukiwanie na diecie 13 produktów na odchudzanie wszech czasów 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Nowe rośliny wspomagające odchudzanie Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała Kakao. 6 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie. Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający 6 wieczornych nawyków, które powodują, że rano budzisz się grubsza Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Dieta a somatotyp — ektomorfik, mezomorfik, endomorfik Śniadania, których należy unikać na diecie odchudzającej Najdziwniejsze diety świata - HCG, biblijna, tasiemcowa Jak podkręcić metabolizm? 10 naparów na odchudzanie Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii Przyspiesz swój metabolizm po zimie Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn Naturalne spalacze tłuszczu Schudła 67 kilogramów. Metamorfoza Iwony Michalik Deser wspomagający odchudzanie Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii Dwa przepisy na detoks w pięć minut

Popularne w tym tygodniu:

Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Schudła 24 kilogramy. Metamorfoza Ilony Pęcherek Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Schudła 40 kilogramów w 10 miesięcy, jedząc zupy. Metamorfoza Moniki Honory Kakao. 6 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie. Co jeść na kolację, by schudnąć? 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi