Żółty shot na lepsze trawienie

Kurkumina, składnik aktywny kurkumy — przyprawy, którą wykorzystujemy do przygotowania shota na poprawę trawienia, nie tylko wpływa na pracę układu pokarmowego. Wykazuje ona także właściwości antyoksydacyjne (unieszkodliwia wolne rodniki) i działa przeciwnowotworowo. Napój na trawienie z tym składnikiem zaleca pić trenerka fitness — Anna Lewandowska.

Napój z kurkumą na trawienie

Napój z kurkumą na trawienie (123RF)

Lista składników do przygotowania shota

  • 1/3 szklanki wody,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • łyżka oleju lnianego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:
Składniki płynne wlewamy do szklanki. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Shot jest gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go rano (napój można lekko podgrzać).

Zobacz też: Przypraw dietę, czyli jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Kurkuma na trawienie

Kurkuma (otrzymywana z korzenia rośliny podobnej do imbiru) od wielu lat jest stosowana wśród zwolenników medycyny tradycyjnej jako lek na niestrawność. Należy do najzdrowszych przypraw na świecie. Co ciekawe, dodatek pieprzu do shota na trawienie powoduje zwiększenie przyswajalności związków, które są obecne w kurkumie. To piperyna podnosi wchłanianie kurkuminy (silnego przeciwutleniacza i żółtego barwnika) nawet o 2000 proc.!

Kurkuma wspomaga metabolizm tłuszczów, stymulując wydzielanie niezbędnej do tego celu żółci. Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia dróg żółciowych. Nie tylko wspomaga pracę wątroby, ale chroni komórki tego organu i wspiera ich regenerację. Warto ją dodawać też do dań bogatych w białka, gdyż stymuluje trawienie tych składników odżywczych.

Olejki eteryczne, które zawiera kłącze tej byliny, m.in. tumeron, przeciwdziałają takim przypadłościom jak wzdęcia czy odbijanie się. Wykazują też działanie wiatropędne. Ponadto kurkuma zapobiega wrzodom. Pobudza wydzielanie mucyny — składnika śliny i żółci, który występuje w żołądku i jelicie, gdzie chroni błonę śluzową przed oddziaływaniem enzymów trawiennych. Hamuje także wydzielanie soku żołądkowego.

Zobacz też: Kulki mocy na… lepsze trawienie

Inne właściwości kurkumy

Oprócz tego, że kurkuma pozytywnie wpływa na procesy trawienne, chroni przed działaniem wolnych rodników, które powstają m.in. w sytuacjach stresujących i podnoszą ryzyko rozwoju choroby nowotworowej (raka jelita grubego, wątroby, płuc, piersi), a także przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Zobacz również: Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną

Co więcej, kurkuma usprawnia pracę mózgu i poprawia zdolności umysłowe. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles dowiodły, że jej składniki pobudzają organizm do niszczenia białek, które są odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.

Ponadto kurkuma:

  • wzmacnia układ odpornościowy — kurkumina to naturalny antybiotyk o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym,
  • chroni serce — pomaga utrzymać układ krążenia i serce w dobrej kondycji, ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym — to ważny element diety sportowca, który zmniejsza bóle mięśni.

Ocet jabłkowy i olej lniany na trawienie

Inne składniki shota rekomendowanego przez Lewandowską również mają pozytywny wpływ na trawienie. Kwasy omega-3, które zawiera olej lniany, usprawniają ten proces. Ponadto ten produkt spożywczy reguluje błony śluzowe układu pokarmowego. Obecne w nim lignany mają pozytywny wpływ na perystaltykę jelit: chronią przewód pokarmowy i wspomagają leczenie choroby wrzodowej (jelita grubego i żołądka).

Zobacz też: Dlaczego warto pić ocet jabłkowy z miodem?

Picie octu jabłkowego także usprawnia trawienie. Zwiększa on ilość soków trawiennych, skutkiem jego spożywania jest szybsza synteza enzymów trawiennych. Ocet jabłkowy poprawia przemianę materii, gdyż wspomaga m.in. proces rozkładania tłuszczów (przy okazji obniża poziom cholesterolu we krwi).

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Sok z pokrzywy - naturalny detoks Deser wspomagający odchudzanie Niepożądany efekt plateau. Jak go przetrwać? 5 innych sposobów na detoks niż picie oczyszczających soków Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Chrom a odchudzanie Makaron bez kalorii? Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Chlorella – multiwitamina natury Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Co gorsze na diecie odchudzającej: alkohol czy słodycze? 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole Przepisy na napary odchudzające z ziół, owoców i warzyw 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć 10 superfoods i napojów, które redukują cellulit Co dzieje się z ciałem, gdy rezygnujemy z posiłku? 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie Sok oczyszczający wątrobę, którym należy rozpocząć odchudzanie Błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli

Popularne w tym tygodniu:

Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Deser wspomagający odchudzanie Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć Sok z pokrzywy - naturalny detoks Twoja własna Przemiana, czyli dzień z Moniką Honory Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Żółty shot na lepsze trawienie Poznajcie historię trenera Przemka, który schudł 20 kilogramów Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe