3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki

Najlepsze herbaty, które w naturalny sposób oczyszczają nerki, to napar z mniszka lekarskiego, skrzypu polnego i pietruszki pospolitej. Ich picie to jedna z metod zapobiegania chorobom ze strony układu moczowego.

Napar oczyszczający nerki

Napar oczyszczający nerki (123RF)

Nerki to jeden z najważniejszych narządów wewnętrznych. Oczyszczają krew wskutek filtrowania, eliminują (wraz z moczem) toksyny, które gromadzą się w ciele człowieka. Biorąc pod uwagę fakt, jak ważne są dla funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia, ich prawidłowe działanie jest konieczne.

Siedzący tryb życia, zła dieta i niewystarczająca ilość przyjmowanych płynów to główne czynniki, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie nerek (utrudniać ich pracę). Istnieją jednak naturalne sposoby, które pomagają oczyścić te organy (eliminują nadmiar odpadów) i przyczyniają się do usprawnienia ich funkcjonowania.

Napar z mniszka lekarskiego

Ziele to (głównie jego liście) charakteryzuje się właściwościami moczopędnymi i przeczyszczającymi. Sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu nerek (pobudza je do działania). Jego spożycie przyczynia się do usunięcia toksyn, szkodliwych produktów przemiany materii, poprzez mocz, co poprawia zdrowie (m.in. wzmacnia krew, reguluje ciśnienie krwi).

Co ciekawe, mniszek lekarski usuwa nadmiar jonów sodu i jonów potasu, a jednocześnie uzupełnia niedobór potasu (składnika mineralnego; takiego efektu nie gwarantuje żaden dostępny lek urologiczny). Ziele to jest również naturalnym środkiem na problemy żołądkowe.

Zobacz też: Przepisy na napary odchudzające z ziół, owoców i warzyw

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego

Żeby przygotować wywar z mniszka lekarskiego, należy dwie łyżki stołowe suszonych korzeni zalać połową litra wrzącej wody. Następnie przez około 10 minut gotujemy je na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po upływie tego czasu odstawiamy napar do ostygnięcia, a dalej przecedzamy.

Aby zaobserwować korzystny wpływ mniszka lekarskiego na nerki, zaleca się pić jedną filiżankę naparu na czczo i kolejne dwie w ciągu dnia: po drugim śniadaniu i po kolacji.

Zobacz też: Z jakich produktów przygotować napar odchudzający?

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Napar ze skrzypu polnego

Skrzyp jest dobrym stymulantem funkcji nerek dzięki właściwościom moczopędnym (usuwa toksyny z organizmu). Podobnie jak w przypadku mniszka lekarskiego, zaleca się pić napar z tego ziela w leczeniu m.in. infekcji układu moczowego, na przykład zapalenia. Skrzyp polny zapobiega tworzeniu się kamieni w drogach moczowych.

Przepis na herbatkę ze skrzypu

Dwie łyżeczki suszonego ziela skrzypu polnego zalewamy wrzącą wodą (około 250 ml). Pozostawiamy na kwadrans celem zaparzenia. Po upływie tego czasu odcedzamy napar. Gotowe.

Kiedy i w jakich porcjach spożywać napar ze skrzypu? Najlepiej pić go na czczo i następnie przyjmować dwie filiżanki w ciągu dnia — po drugim śniadaniu i po obiedzie. Jeśli chcemy zwiększyć efektywność ziołowej herbaty, możemy do jej przygotowania użyć obu wskazanych powyżej roślin leczniczych, czyli mniszka i skrzypu.

Napar z pietruszki zwyczajnej

Pietruszka zawiera silne przeciwutleniacze i składniki mineralne (wapń, magnez, potas), które wzmacniają nerki i stymulują pracę tego organu wewnętrznego. Napar z tej rośliny zaleca się osobom, które chcą oczyścić ten narząd i zapobiec chorobom, takim jak kamienie (ponadto zapobiega gromadzeniu się piasku w drogach moczowych). Zalety tej rośliny (zawartość witamin: A, B6, C i E) znały i doceniały już nasze babcie, które stosowały ją celem złagodzenia stanów zapalnych w drogach moczowych.

Zobacz też: Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty

Przepis na napar z korzenia pietruszki

Łyżkę rozdrobnionego korzenia pietruszki zalewamy jedną i pół szklanki wrzącej wody. Pozostawiamy na 15 minut do zaparzenia. Następnie odstawiamy na dodatkowe 10 minut (celem ostudzenia). Po tym czasie przecedzamy. Gotowe.

Napar z korzenia pietruszki najlepiej pić dwa do trzech razy dziennie po uprzednim zjedzeniu czegoś (jednorazowo nie więcej niż pół szklanki).

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Stres Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie co 3 godziny! Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Przepis na dietetyczny żurek

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie