Składniki pokarmów odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu

Składniki, które są niezbędne w procesie detoksykacji organizmu to wapń, witamina C, błonnik i glutation. Wszystkie sprzyjają usuwaniu wolnych rodników i metali ciężkich, które są odpowiedzialne za uszkodzenia DNA komórek, co prowadzi do rozwoju nowotworów.

Źródło witaminy C i błonnika

Źródło witaminy C i błonnika (123RF)

Kiedy przeprowadzić detoks?

Warto rozważyć oczyszczenie organizmu, gdy zaobserwujemy u siebie następujące problemy (sygnały świadczące o nagromadzeniu toksyn):

  • obniżenie sprawności psychicznej i fizycznej,
  • problemy z utratą wagi pomimo stosowania diety odchudzającej,
  • wahania nastrojów,
  • kłopoty z koncentracją,
  • częste infekcje,
  • zaparcia.

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Sposoby oczyszczania organizmu

Organizm człowieka z nagromadzonych szkodliwych substancji oczyszcza się samoistnie (dąży do równowagi). Toksyny są usuwane poprzez układ oddechowy, pokarmowy, moczowy, jak również przez skórę.

Istnieje wiele metod detoksykacji, które możemy przeprowadzić samodzielnie. Począwszy od regularnej aktywności fizycznej, przez jednodniową głodówkę i regularne korzystanie z sauny, po detoks sokowy. Sprzyjają temu również suplementy, których zadaniem jest przyspieszenie przemiany materii.

Co istotne, jeżeli chcemy przeprowadzić detoks, ale cierpimy na przewlekłe schorzenia ze strony układu pokarmowego lub choroby serca, decyzję o jego rozpoczęciu powinna poprzedzić konsultacja z lekarzem.

POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU

Składniki niezbędne do oczyszczenia organizmu

Witamina C

Witamina C nie tylko zwalcza infekcje. Ma znaczenie dla procesów detoksykujących, które zachodzą w wątrobie. Ten antyoksydant usuwa wolne rodniki odpowiadające nie tylko za starzenie się skóry, ale i za powstawanie nowotworów.

Zobacz również: Wiosenny detoks

W okresie oczyszczania organizmu z toksyn zapotrzebowanie na kwas askorbinowy (inna nazwa witaminy C) jest większe i wynosi od 100 do nawet 200 mg dziennie. Wówczas pobudzone zostają układy oczyszczające w wątrobie i spada poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie: maleje ryzyko wystąpienia schorzeń serca.

Jakie są pokarmowe źródła witaminy C? W kwas askorbinowy bogate są szczególnie owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty) i warzywa (takie jak kapusta i ziemniaki). Sok z cytryny wspomaga pracę organizmu i wykazuje działanie odkażające. Witamina C występuje również w soku z żurawiny i czarnej rzepy (ten ostatni dostarcza też witaminy A i B).

Zobacz też: Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała

Glutation

Glutation to przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i toksycznymi substancjami z zewnątrz (z wody, powietrza, stosowanych kosmetyków, żywności). Pomaga usuwać metale ciężkie, takie jak rtęć, arsen i ołów. Niestety wraz z upływem lat stężenie glutationu w organizmie człowieka maleje.

Ten przeciwutleniacz jest niezbędny w walce z wieloma chorobami, których istotą jest niszczenie tkanek, na przykład w infekcjach o podłożu wirusowym i schorzeniach jelit.

Glutation można suplementować (jest on szczególnie zalecany sportowcom, w których przypadku zmniejsza uczucie zmęczenia w czasie i po treningu). Wśród pokarmowych źródeł tego przeciwutleniacza wymienia się m.in. czosnek, szparagi, awokado i kurkumę.

Zobacz też: Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty

Wapń

Oprócz tego, że wapń stanowi składnik budulcowy kości i zębów (jego obecność przeciwdziała osteoporozie) oraz odpowiada za skurcze mięśnia sercowego, bierze udział w procesie detoksykacji. W jaki sposób?

Ten składnik mineralny wspomaga usuwanie kadmu (metalu ciężkiego występującego w dymie papierosowym, który uszkadza m.in. nerki, powoduje demineralizację kości) i aflatoksyn (substancji produkowanych przez grzyby, które mają negatywny wpływ na kondycję wątroby, przyczyniają się do rozwoju nowotworu tego organu wewnętrznego).

Przetwory mleczne

Jeśli będziemy spożywać źródła wapnia, zapobiegniemy wchłanianiu się kadmu, aflatoksyn, a także cynku i ołowiu w przewodzie pokarmowym. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 1000 mg (w przypadku osób, które przekroczyły 50. rok życia o 300 mg więcej).

W jakich produktach znajdziemy ten składnik mineralny? Najlepiej wchłania się przyjmowany pod postacią mleka i jego przetworów. Alternatywą dla tych produktów mlecznych skierowaną m.in. do osób z nietolerancją laktozy są orzechy (migdały, laskowe), soja, zielone warzywa (brokuły, szpinak), a także pestki słonecznika.

Zobacz też: Błonnik witalny — sprzymierzeniec odchudzania

Błonnik

Błonnik pokarmowy to składnik pochodzenia roślinnego. Przyspiesza detoksykację organizmu. W jaki sposób? Nie jest trawiony w układzie pokarmowym, ale oczyszcza jelita, likwiduje zaparcia, wspiera przemianę materii i usuwa toksyczne substancje.

Najlepiej przyjmować błonnik nierozpuszczalny (nie zmienia swojej postaci w przewodzie pokarmowym, a przemierzając go, zbiera toksyny ze ścian jelit), który usprawnia proces trawienia i podnosi wydolność organizmu. Ten rozpuszczalny w wodzie opuszcza układ powoli, wchłaniając toksyny.

Błonnik nierozpuszczalny powinien stanowić 75 proc. dziennej dawki tego składnika pokarmowego, natomiast rozpuszczalny — 25 proc. Źródłem pierwszego są warzywa, pestki i pełnoziarniste produkty zbożowe, drugiego zaś — owoce, rośliny strączkowe, orzechy.

W niektórych przypadkach warto rozważyć zwiększenie podaży błonnika poprzez jego suplementację. Wówczas należy wybierać preparaty zawierające wysoko skoncentrowany błonnik z łusek ziaren pszenicy.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Stres Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie co 3 godziny! Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Przepis na dietetyczny żurek

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie