Kawa z awokado, która odchudza i podkręca metabolizm
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzKawa z dodatkiem awokado to propozycja dla osób, którym zależy na zredukowaniu zbÄ™dnej tkanki tÅ‚uszczowej. Napój ten nie tylko dodaje energii, ale i pobudza metabolizm, dlatego stanowi Å›wietnÄ… propozycjÄ™ dania uzupeÅ‚niajÄ…cego Å›niadanie lub lunch. Jak przygotować tÄ™ zdrowÄ… kawÄ™ o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach odchudzajÄ…cych? Sprawdź, czy kawa z awokado powinna stać siÄ™ twoim rytuaÅ‚em.
Lista składników na jedną porcję:
- pół dojrzałego awokado,
- 25 ml zimnej kawy,
- 90 ml mleka migdałowego,
- 3 kostki lodu,
- łyżka miodu,
- łyżeczka cynamonu.
Zobacz też: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy?
Sposób przygotowania:
Obieramy awokado ze skórki. Składniki płynne wlewamy do kielicha miksera, wsypujemy cynamon i wrzucamy kawałki owocu. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Kawa zmieszana z awokado ma kremową konsystencję.
Właściwości kawy z awokado
Właściwości odchudzające tej kawy to zasługa składników: awokado, kawy i cynamonu.
Owoc — choć kaloryczny (dostarcza okoÅ‚o 430 kcal) - usprawnia metabolizm. Mimo że zawiera sporo tÅ‚uszczów (okoÅ‚o 40 gramów w Å›redniej wielkoÅ›ci awokado), to obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystÄ…pienia miażdżycy.
Jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin (B6, C, E, K i kwasu foliowego) i składników mineralnych (potasu, miedzi, fosforu, manganu i skwalenu). Awokado nie zawiera cukru. To zdrowa alternatywa dla śmietanki do kawy.
Cynamon również pobudza przemianę materii. Przyprawa ta należy do grona naturalnych spalaczy tłuszczów. Zmniejsza poziom cukru we krwi (gwarantuje brak napadów łaknienia) i odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów. Pobudza układ trawienny do bardziej intensywnej pracy.
Zobacz też: Cynamon do kawy? Dlaczego nie!
To zdrowa i naturalna alternatywa dla suplementów odchudzajÄ…cych, które zawierajÄ… chrom. Ponadto cynamon jest niskokaloryczny — jedna Å‚yżeczka tej przyprawy dostarcza tylko 6 kcal.
Natomiast kofeina dziaÅ‚a nie nie tylko pobudzajÄ…co. DziÄ™ki zawartoÅ›ci lipolizy wspomaga spalanie tkanki tÅ‚uszczowej. Wykazuje też wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci hamujÄ…ce Å‚aknienie. Warto pamiÄ™tać, że najwiÄ™cej kofeiny dostarcza kawa parzona, najmniej espresso — odpowiednio: okoÅ‚o 110 mg i 70 mg.
Co ciekawe, kawa z dodatkiem awokado pochodzi z Indonezji. Ten sycący i bogaty w składniki odżywcze napój (kawa mrożona) znany jest tam pod nazwą Es Alpukat. Serwuje się go również jako deser (wówczas dodaje się do niego gałkę lodów). Kawę zmieszaną z awokado można kupić na lokalnym bazarze, w kawiarni i herbaciarni. Za sprawą obecności kofeiny może też być spożywana jako energetyzujący shake.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze