3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska w mediach społecznościowych zasypuje fanów propozycjami koktajli spalających tłuszcz i pomysłami na zdrowe posiłki. Na jednym ze swoich profili opublikowała przepisy na 3 różne obiady, które przygotujemy na podstawie jednej listy składników.

Co ważne, koszt jednego posiłku z podanych poniżej porcji to jedynie 8 złotych. Tym samym Chodakowska udowadnia, że racjonalne odżywianie nie wymaga ponoszenia dużych kosztów finansowych. Każde z zaproponowanych przez trenerkę fitness dań obiadowych dostarcza 553 kalorii.

Lista składników:

  • 2 jaja „0”,
  • garść rukoli,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • garść pestek słonecznika,
  • ½ kuli sera mozzarella,
  • łyżka otrębów gryczanych,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 szczypty bazylii.

Pomysł na obiad — sałatka z jajkiem, pomidorkami i serem

Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka na twardo. Kroimy pomidory na połówki, a ser na mniejsze kawałki. Te oraz pozostałe składniki wrzucamy do dużego naczynia. Skrapiamy olejem, posypujemy pestkami, otrębami i przyprawami. Mieszamy. Gotowe!

Pomysł na obiad — frittata z pomidorami

Sposób przygotowania:
Kroimy 5 pomidorków na połówki. Dodajemy je do sera i otrębów wymieszanych z roztrzepanymi jajkami. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, gdy się zetnie. To danie można przygotować również na patelni (zapiekając powoli z każdej strony). Frittatę podajemy z sałatką z rukoli, reszty pomidorów i pestek słonecznika.

Pomysł na obiad — szakszuka z rukolą

Sposób przygotowania:
Dzielimy pomidorki na mniejsze części, (wraz z sokiem) wrzucamy je na patelnię. Dodajemy rukolę, kilka łyżek wody, przyprawy i dusimy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy olej i otręby. Mieszamy. Kiedy warzywa staną się miękkie, wbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Czekamy, aż jajka się zetną. Dalej na talerzu układamy plastry sera, na którym wykładamy zawartość naczynia do smażenia. Posypujemy słonecznikiem.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? Co znajdziemy w wędlinach sklepowych? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Wody smakowe Jak odkwasić organizm – objawy zakwaszenia, sposoby na odkwaszenie Kosmetyki, które możemy zjeść! Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości?