Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut

Przygotowanie hummusu z awokado na podstawie przepisów dostępnych w internecie bywa czasochłonne. Wymagają one poszukiwania na półkach sklepowych pasty tahini, moczenia ciecierzycy i obierania świeżego czosnku. Poniższa receptura jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza, a jej efekt równie smaczny.

Hummus z awokado

Hummus z awokado (popsugar.com)

Kremowy hummus z awokado może stanowić dodatek do surowych warzyw lub pieczonych w piekarniku frytek. Jest sycącą przekąską, ponieważ zawiera błonnik pokarmowy. Jest niemal pewne, że po wypróbowaniu tego przepisu, nie wrócimy do tradycyjnego hummusu.

Zobacz też: Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado

Hummus z awokado — wersja ekspresowa

Lista składników:

  • dojrzałe awokado,
  • 3 łyżki hummusu,
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • szczypta łyżeczki soli morskiej,
  • kolendra do dekoracji.

Jeśli planujemy przygotować hummus z awokado na spotkanie ze znajomymi, powinniśmy podwoić lub potroić porcje wykorzystanych składników.

Sposób przygotowania:
Wrzucamy awokado i hummus do malaksera. Dodajemy sok z limonki i sól. Miksujemy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji przypominającej puree (około minuty). Wykładamy na półmisek (możemy w tym celu użyć też skórki awokado) i dekorujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z frytkami, chlebkiem pita lub pokrojonymi w słupki warzywami.

Wartości odżywcze:

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

  • Porcja hummusu z awokado dostarcza 98 kalorii.
  • To źródło 4 gramów błonnika.
  • Zawiera 2 gramy białka, 1,5 grama węglowodanów i 8 gramów tłuszczów.
  • Przekąska dostarcza składników mineralnych: potasu i żelaza.

Zobacz też: Zdrowe kanapki z awokado

Hummus z awokado — wersja bardziej praco- i czasochłonna

Lista składników:

  • 400 gramów ciecierzycy (moczonej w wodzie przez noc),
  • 2 nieduże awokado,
  • pół papryczki jalapeno,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki stołowe pasty tahini,
  • 2 łyżki stołowe oleju z awokado,
  • pół łyżki soli i kuminu,
  • 2 łyżki stołowe soku z limonki.

Zobacz także: Co znajduje się w warzywach strączkowych?

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykładamy na półmisek. Dekorujemy pietruszką i orzeszkami piniowymi.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki