Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych.

Facebook E. Chodakowskiej

Ten artykuł ma 7 stron:

Dzień pierwszy

Pierwsze śniadanie — kasza jaglana z truskawkami

Składniki śniadania

Lista składników:

  • szklanka 2% mleka,
  • szczypta cynamonu,
  • 5 mrożonych truskawek,
  • łyżeczka miodu pszczelego,
  • 120 gramów kaszy jaglanej,
  • łyżka nasion sezamu.

Sposób przygotowania:
Gotujemy mleko z cynamonem (musi się zagotować), następnie wsypujemy kaszę. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy rozmrożone truskawki i wlewamy miód. Ponownie mieszamy i serwujemy. To śniadanie dostarcza 405 kalorii.

Drugie śniadanie — koktajl ze szpinakiem i bananem

Lista składników:

  • mały banan,
  • garść świeżego szpinaku,
  • łyżeczka miodu pszczelego,
  • pół szklanki 2% jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przy użyciu blendera. Koktajl dostarcza 203 kalorii.

Obiad — łosoś z warzywami

Lista składników:

Zobacz również: Wiosenny detoks

  • 150 gramów świeżego łososia atlantyckiego,
  • 100 gramów żółtej fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny,
  • szczypta tymianku,
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 60 gramów ryżu,
  • 80 gramów czerwonej fasoli (ugotowanej),
  • łyżeczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
Nacieramy rybę tymiankiem i olejem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (warto co jakiś czas podlewać ją wodą). Fasolkę i ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy te składniki na talerzu, dodajemy czerwoną fasolę, na wierzchu układamy łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. To danie obiadowe dostarcza 678 kcal.

Podwieczorek — kanapka

Lista składników:

  • 2 kromki chleba graham,
  • plasterek polędwicy sopockiej,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • liść sałaty masłowej,
  • 4 plastry zielonego ogórka.

Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy musztardą. Na wierzch układamy: sałatę, wędlinę i ogórka. Przykrywamy drugą kromką. Kanapka dostarcza 200 kcal.

Kolacja — sałatka z fetą

Lista składników:

  • plaster sera typu feta,
  • pół średniej wielkości czerwonej papryki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka pestek dyni,
  • 3 liście sałaty masłowej.

Sposób przygotowania:
Kroimy ser w kostkę, a paprykę w paski. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami dyni. Sałatka dostarcza 300 kalorii.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Placki z niepalonej kaszy gryczanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?

Popularne w tym tygodniu:

Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Brownie z batatem i rodzynkami Czekoladowe raw cake Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Jakie ryby jeść podczas odchudzania?