Prozdrowotny snack-food z karpia dla sportowców

Przekąski z karpia mają usuwać wolne rodniki z organizmu osób aktywnych fizycznie, a tym samym zmniejszać stres oksydacyjny. Nad wyprodukowaniem pożywienia z mięsem tej ryby pracują naukowcy z czterech polskich uczelni wyższych: Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja i Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Proces potrwa do 2019 roku.

Karp

Karp (123RF)

Czym jest stres oksydacyjny?

O stresie oksydacyjnym mówimy wtedy, gdy w organizmie człowieka występuje zbyt duża ilość wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów. Wówczas mechanizm obronny nie potrafi ich usunąć. Co istotne, w grupie osób szczególnie narażonych na tego typu stres są sportowcy. Dlaczego? Podczas wysiłku fizycznego o wysokim stopniu intensywności zwiększeniu ulega produkcja wolnych rodników.

Zobacz też: Jakie ryby jeść podczas odchudzania?

Właściwości mięsa z karpia

Mięso z karpia jest bogate w wartości odżywcze. To źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i bioaktywnych peptydów o działaniu przeciwutleniającym, które mogą pomóc w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Dostarcza też witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo. Jego mięso składa się z dobrze przyswajalnego białka.

Przekąska z karpia na stres oksydacyjny

Pracę nad innowacyjnym produktem spożywczym zapoczątkowały dr inż. Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego i dr Małgorzata Morawska z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Przygotowują one przekąskę dla sportowców (paluszki rybne lub ciasteczka z mieszanki mąki, drożdży i mięsa karpia) zawierającą bioaktywne peptydy z karpia (ten krok poprzedza wyprodukowanie żelatyny).

Zobacz też: Przekąski do 100 kcal

W testach wezmą udział sportowcy, osoby intensywnie uprawiające aktywność fizyczną, na przykład kajakarze, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny. Ocenie będzie podlegać wpływ tej przekąski na profil oksydacyjny krwi, czy peptydy będą równie aktywne w organizmie człowieka, jak w probówce.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Zobacz również: Zapomnij o nudzie na fitnessie - ćwicz bokwę

Zarówno przekąska, jak i przeciwutleniający hydrolizat białkowy zostaną opatentowane (własność Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie). Projekt jest finansowany ze środków programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Placki z niepalonej kaszy gryczanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?

Popularne w tym tygodniu:

Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Brownie z batatem i rodzynkami Czekoladowe raw cake Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Jakie ryby jeść podczas odchudzania?