Przepis na domowe masło migdałowe

Do przygotowania domowego masła migdałowego potrzebujemy zaledwie 3 składników. Jeden z nich, migdały, są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, za sprawą którego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Masło migdałowe może być alternatywą dla osób, które nie lubią chrupać orzechów.

Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe (Instagram (majlaa_))

Składniki:

  • 500 gramów migdałów,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Zobacz też: Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Sposób przygotowania:

  1. Układamy migdały na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy je na 6 do 8 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  2. Po ostudzeniu przekładamy orzechy do blendera i miksujemy około 5 do 10 minut (co jakiś czas można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian urządzenia).

  3. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy cynamon i syrop. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na wyższych obrotach.

  4. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni (możliwe, że na jego powierzchni wytrąci się olej; nie należy się tym przejmować; masło cały czas będzie się nadawać do spożycia).

Wartość odżywcza (100 gramów):

  • energia: 583 kcal,
  • białko: 18,9 g,
  • tłuszcze: 49,3 g,
  • węglowodany: 29,7 g.

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Autor przepisu: Jakub Mościcki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Odchudzone fast-foody Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Marchewkowy serniczek Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie Chia nasion czar Pieczone sajgonki wegetariańskie Tych produktów nie jedz przed treningiem Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Dietetyczna nutella Wegańska wuzetka idealna! Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Babeczki trójkolorowe bez pieczenia

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania