Przepis na domowe masło migdałowe

Do przygotowania domowego masła migdałowego potrzebujemy zaledwie 3 składników. Jeden z nich, migdały, są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, za sprawą którego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Masło migdałowe może być alternatywą dla osób, które nie lubią chrupać orzechów.

Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe (Instagram (majlaa_))

Składniki:

  • 500 gramów migdałów,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Zobacz też: Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Sposób przygotowania:

  1. Układamy migdały na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy je na 6 do 8 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  2. Po ostudzeniu przekładamy orzechy do blendera i miksujemy około 5 do 10 minut (co jakiś czas można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian urządzenia).

  3. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy cynamon i syrop. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na wyższych obrotach.

  4. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni (możliwe, że na jego powierzchni wytrąci się olej; nie należy się tym przejmować; masło cały czas będzie się nadawać do spożycia).

Wartość odżywcza (100 gramów):

  • energia: 583 kcal,
  • białko: 18,9 g,
  • tłuszcze: 49,3 g,
  • węglowodany: 29,7 g.

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Autor przepisu: Jakub Mościcki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać?

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami FIT ptasie mleczko Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?