Przepis na domowe masło migdałowe

Do przygotowania domowego masła migdałowego potrzebujemy zaledwie 3 składników. Jeden z nich, migdały, są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, za sprawą którego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Masło migdałowe może być alternatywą dla osób, które nie lubią chrupać orzechów.

Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe (Instagram (majlaa_))

Składniki:

  • 500 gramów migdałów,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Zobacz też: Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Sposób przygotowania:

  1. Układamy migdały na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy je na 6 do 8 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  2. Po ostudzeniu przekładamy orzechy do blendera i miksujemy około 5 do 10 minut (co jakiś czas można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian urządzenia).

  3. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy cynamon i syrop. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na wyższych obrotach.

  4. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni (możliwe, że na jego powierzchni wytrąci się olej; nie należy się tym przejmować; masło cały czas będzie się nadawać do spożycia).

Wartość odżywcza (100 gramów):

  • energia: 583 kcal,
  • białko: 18,9 g,
  • tłuszcze: 49,3 g,
  • węglowodany: 29,7 g.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Autor przepisu: Jakub Mościcki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki