Przepis na domowe masło migdałowe

Do przygotowania domowego masła migdałowego potrzebujemy zaledwie 3 składników. Jeden z nich, migdały, są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, za sprawą którego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Masło migdałowe może być alternatywą dla osób, które nie lubią chrupać orzechów.

Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe (Instagram (majlaa_))

Składniki:

  • 500 gramów migdałów,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Zobacz też: Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Sposób przygotowania:

  1. Układamy migdały na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy je na 6 do 8 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  2. Po ostudzeniu przekładamy orzechy do blendera i miksujemy około 5 do 10 minut (co jakiś czas można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian urządzenia).

  3. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy cynamon i syrop. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na wyższych obrotach.

  4. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni (możliwe, że na jego powierzchni wytrąci się olej; nie należy się tym przejmować; masło cały czas będzie się nadawać do spożycia).

Wartość odżywcza (100 gramów):

  • energia: 583 kcal,
  • białko: 18,9 g,
  • tłuszcze: 49,3 g,
  • węglowodany: 29,7 g.

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Autor przepisu: Jakub Mościcki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Stres Dobre nawyki pomagające utrzymać zdrową dietę BIOTYNA na ODCHUDZANIE! Nie tylko na włosy... Domowe sposoby na rozgrzanie organizmu zimą Wigilijna kutia - znacie? Jak nie, to poznajcie Pierniczki bez glutenu, bez laktozy i bez jajek Dietetyczne święta Bożego Narodzenia – czy to możliwe? Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Dobry czas na picie białka Jak prawidłowo się nawadniać? BEZGLUTENOWE PIERNICZKI LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Zdrowe zimowe śniadania na ciepło

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe