Dieta ujemnych kalorii - zasady, produkty, przeciwwskazania

Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, na której jemy warzywa i owoce przyczyniające się do powstania deficytu energetycznego w organizmie. Mimo że zapewnia dość szybki spadek masy ciała ma kilka wad, m.in. powoduje niedobory składników odżywczych.

Surowe warzywa i owoce

Surowe warzywa i owoce (123RF)

Dieta ujemnych kalorii — podstawowe zasady

Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca. Trwa dwa tygodnie (stosuje się ją nie częściej niż co miesiąc) i zapewnia spadek masy ciała na poziomie 6 kilogramów. Jej istotą jest spożywanie kilku rodzajów świeżych, a zarazem niskokalorycznych warzyw i owoców dziennie. Najlepszy okres na jej przeprowadzenie to wiosna, lato i wczesna jesień. W tym czasie dostęp do tych produktów spożywczych jest bowiem nieograniczony.

Najlepiej sięgać po warzywa niskokaloryczne, które jednocześnie zawierają duże ilości błonnika pokarmowego (zapewnia wrażenie sytości na długo). Powinny być bogate w wodę i enzymy — składniki te usprawniają procesy trawienne i spalanie tłuszczu. Podobnymi wskaźnikami powinniśmy się kierować, wybierając w sklepie owoce. W ich przypadku ważna jest też zawartość cukrów.

Diety odchudzające – co powinieneś o nich wiedzieć?

Warzywa najlepiej zjadać na surowo. Dopuszczalne jest ich gotowanie na parze. Możemy je przyprawiać, ale musimy unikać dodawania soli. Jemy również świeże owoce. Mogą one stanowić składnik koktajli owocowych i musów — musimy jednak pamiętać, że nie uzupełniamy ich dodatkami, na przykład mlekiem.

Jedząc potrawy i produkty zimne, nie poddane obróbce termicznej, sprawiamy, że tracimy więcej kalorii. Dlaczego? W pierwszej kolejności organizm musi doprowadzić pożywienie do odpowiedniej temperatury, aby następnie móc go strawić. W tym celu potrzebuje dużych podkładów energii.

Dzienny limit energetyczny dla osób na diecie ujemnych kalorii wynosi od 1000 do 1200 kcal. Należy jeść produkty, których strawienie wymaga dużych nakładów energii — większych od podkładów energii, które te produkty dostarczają organizmowi. Wówczas dochodzi do ujemnego bilansu energetycznego. Aby go wyrównać, organizm pobiera energię z zapasów, czyli tkanki tłuszczowej, jednocześnie ją redukując.

Na przykład celem strawienia ogórka zawierającego 14 kcal organizm potrzebuje 16 kcal. Powstaje deficyt energetyczny na poziomie 2 kilokalorii, które uzupełnia z tkanki tłuszczowej. Na diecie ujemnych kalorii należy przyjmować duże ilości płynów, przede wszystkim wody (nie popijamy posiłku).

Dieta ujemnych kalorii — produkty z ujemnymi kaloriami

Na diecie ujemnych kalorii jemy przede wszystkim surowe warzywa i owoce. Które produkty powinny najczęściej gościć w naszym menu, ponieważ przyczyniają się do powstania ujemnego bilansu energetycznego w organizmie?

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Dieta ujemnych kalorii — przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania diety ujemnych kalorii następującym grupom osób:

  • kobiety w okresie ciąży,
  • matki karmiące dziecko piersią,
  • osoby uprawiające sporty,
  • nastolatkowie,
  • chorzy borykający się z dolegliwościami układu pokarmowego.

Dieta ujemnych kalorii — wady

Chociaż dieta ujemnych kalorii obfituje w zdrowe warzywa i owoce, nie wszystkie z nich mają bogate walory odżywcze. To może skutkować niedoborem poszczególnych składników odżywczych w organizmie osoby stosującej tę dietę odchudzającą.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Jagodowe smoothie owsiane Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Metamorfozy pod okiem Szymona Murawskiego Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru) Chlorella – multiwitamina natury Proste ciasto z burakami Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia Fit lody z czerwonej fasoli Zioła pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami Potrawy z grilla na diecie? To możliwe! Piperyna - suplement pomagający schudnąć Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Ptasie mleczko z czerwonej fasoli Jak zacząć? Jak utrzymać efekt diety? Celuj wodą w tłuszcz! Sok z pokrzywy - naturalny detoks Deser wspomagający odchudzanie Niepożądany efekt plateau. Jak go przetrwać? Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Chrom a odchudzanie Makaron bez kalorii? Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie?

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb? Odchudzający napój – działa, gdy śpisz 3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej 5 pomysłów na jednodniowy detoks Trzy kroki do sylwetki bez cellulitu. Wywiad z Joanną i Dariuszem Brzezińskimi Spali tłuszcz szybciej niż się spodziewasz Obwisła skóra na brzuchu nie będzie już problemem. Wystarczy 5 składników, aby ją ujędrnić Izabela schudła 10 kg. “Nie lubiłam stawać przed lustrem, o wadze nie wspomnę” Kupił jej za mały pierścionek. W ten sposób chciał zmusić ją do odchudzania Paulina schudła 14 kg. "Miałam dosyć ciągłych diet, efektów jo-jo i patrzenia w lustro ze smutkiem" Napój, który usprawnia procesy trawienne i hamuje apetyt