Wiesz, co pijesz? Różnice pomiędzy sokiem, nektarem a napojem
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeSok i nektar nie mogÄ… zawierać w swoich skÅ‚adach konserwantów, barwników i aromatów. Inaczej jest w przypadku napoju. Ponadto na liÅ›cie jego skÅ‚adników mogÄ… znajdować siÄ™ jedynie Å›ladowe iloÅ›ci soku z warzyw lub owoców. Jednak to nie wszystko. Na czym polegajÄ… pozostaÅ‚e różnice pomiÄ™dzy sokiem, nektarem i napojem?
Ten artykuł ma 3 strony:
Czym charakteryzuje siÄ™ sok?
PÅ‚yn, który pod nazwÄ… soku stoi na sklepowej półce, powinien mieć konsystencjÄ™, kolor, smak i zapach dokÅ‚adnie taki, jak Å›wieżo wyciÅ›niÄ™ty sok z dojrzaÅ‚ych owoców lub warzyw (który możemy przygotować w domu samodzielnie z pomocÄ… sokowirówki). Jest to produkt niesfermentowany, ale — wedle prawa unijnego — zdolny do procesu fermentacji (dlatego dostÄ™pne w marketach artykuÅ‚y jednodniowe należy wypić w ciÄ…gu 12 godzin).
Sok nie może mieć w składzie konserwantów, barwników i aromatów. Może być to być natomiast produkt, który powstał z rozcieńczenia koncentratu soku z wodą, o ile ostatecznie proporcje witamin i składników mineralnych będą takie, jak w przypadku świeżo wyciśniętego odpowiednika. Dzięki temu możliwa jest produkcja soków z egzotycznych owoców przez cały rok.
Sok owocowy i warzywny
Wybierając sok w sklepie, zwróćmy uwagę na jego skład. Na liście powinna znajdować się informacja o zawartości owoców. Dobry produkt ma w składzie od 85 do 100 procent owoców. Soki z owoców są wzbogacane o słodki smak cukrem, syropem fruktozowym lub glukozowym.
Najlepiej wybierać soki z cząstkami owoców lub gęste i mętne. Te klarowne, przezroczyste, o rzadkiej konsystencji, są pozbawione części witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Jeżeli producent dodaÅ‚ powyżej 15 gramów cukru na litr pÅ‚ynu, znajdziemy go na liÅ›cie skÅ‚adników, jeÅ›li mniej — nie jest on zobligowany do informowania o tym fakcie. Jego ilość w soku nie może przekroczyć 150 gramów na litr. Cukier nie idzie w parze z substancjami zakwaszajÄ…cymi, na przykÅ‚ad kwasem cytrynowym.
Inaczej jest w przypadku soków z warzyw, w składzie których może znaleźć się substancja słodząca (cukier, miód) i kwas cytrynowy. Ponadto może on zostać przyprawiony ziołami (bazylią, rozmarynem, tymiankiem) i solą. Soki warzywne mają więcej składników mineralnych niż te z owoców. Znajdziemy w nich żelazo, magnez i wapń.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze