Ksylitol – dwie strony medalu

Z jednej strony ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier, ma niski indeks glikemiczny (IG=9) i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta, w jego metabolizmie insulina nie odgrywa znaczącej roli. Ksylitol zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier i redukuje ochotę na słodycze. Stabilizuje równowagę kwasowo‑zasadową organizmu (daje odczyn zasadowy), przez co ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa przyswajanie wapnia, przez co korzystnie wpływa na stan kości oraz przeciwdziała próchnicy i nieświeżemu oddechowi.

Shutterstock

Ksylitol to produkt w pełni naturalny, stanowiący najlepszą alternatywę dla zwykłego cukru. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów, a także do deserów, ciast i przetworów owocowych.

Mimo wszystko, opinie na temat ksylitolu są różne.

Trawienie produktów zaczyna się od sygnałów wysyłanych do mózgu, który kieruje tym procesem. Smak słodki, poprzez kubki smakowe na języku przekazywany jest do mózgu i dopiero tam definiowany. Gdy jemy produkt słodki (informację odbiera mózg), niezależnie od spożytych kalorii, wydzielana jest insulina, by składniki odżywcze mogły zostać zmagazynowane.

Diety odchudzające


Huśtawki poziomu insuliny napędzają apetyt i przyczyniają się do odkładania tłuszczu i powstawania insulinooporności. Niestety, wszelkie słodziki mają wielką wadę: również przyczyniają się do wzrostu tkanki tłuszczowej oraz negatywnie wpływają na redukcję masy ciała u osób odchudzających się.

Ale jeśli nie potrafisz zrezygnować z cukru i smaku słodkiego, to spożywanie ksylitolu należy rozpocząć od małych porcji — takich dosłownie na czubek łyżeczki. Docelowo zaleca się nie więcej niż 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3–4 łyżeczek). Nie należy przekraczać dawki 40 g dziennie.

Ksylitolu nie wolno podawać małym dzieciom, a dla psów jest bardzo toksyczny. W przypadku cukrzycy, zespołu jelita drażliwego czy nietolerancji pokarmowych, trzeba być bardzo ostrożnym przy stosowaniu alkoholi cukrowych (w tym ksylitolu), lub całkowicie wyeliminować z diety.

Czy ciasto z ksylitolem możemy nazwać zdrowym i dietetycznym?

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Nie ma pojęcia ciasta dietetycznego, zdrowego. Ciasto to jest mąka, niezależnie od tego czy biała czy razowa, bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi, nie mówiąc już o glutenie, fitynianach i lektynach. O działaniu samego ksylitolu natomiast — już wiemy.

Życzę rozsądnego smacznego! :)

Iwona Słowińska, Dietetyczka serwisu potrafiszschudnac.pl

Źródło: potrafiszschudnac.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie?

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki