Przepisy na napary odchudzające z ziół, owoców i warzyw

Jak schudnąć? Możliwości mamy kilka - możemy zmienić sposób odżywiania się na zdrową dietę, wprowadzić ćwiczenia odchudzające, pić napary na odchudzanie z ziół, owoców i warzyw. Najlepiej jednak działać kilkutorowo: jeść racjonalnie, być osobą aktywną fizycznie i pić napoje sprzyjające utracie wagi. Jak przygotować napar odchudzający?

Napar odchudzający

Napar odchudzający (123RF)

Napar odchudzający z karczocha

Karczoch na odchudzanie

Składniki:

  • kilka liści karczocha (można użyć zewnętrznych liści, które zazwyczaj wyrzucamy, gdyż są niejadalne),
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania: do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kilka liści karczocha i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowany wywar o gorzkim smaku odstawiamy do wystygnięcia. Pijemy go regularnie — najlepiej 1–2 razy dziennie.

Dlaczego warto pić napar z karczocha? Przede wszystkim ma on działanie moczopędne i przyspiesza metabolizm (dzięki zawartości cynaryny i inuliny). Co więcej, działa jak przeciwutleniacz, obniża poziom cholesterolu we krwi i usuwa toksyny z organizmu.

Napar odchudzający z fiołka trójbarwnego

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki ziół.

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Sposób przygotowania: zioła zalewamy letnią wodą. Mieszankę wstawiamy na płomień i gdy płyn zacznie wrzeć, pozostawiamy ją jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, ale nie gotujemy. Po tym czasie odcedzamy miksturę i odstawiamy do wystygnięcia. Napar z fiołka trójbarwnego należy pić 2 razy dziennie (każdorazowo przyjmujemy szklankę płynu).

Dlaczego warto pić napar z fiołka trójbarwnego, zwanego bratkiem? Napój ten przyspiesza przemianę materii. Zioło wykazuje właściwości moczopędne i oczyszcza organizm. Co wiecej, ma pozytywny wpływ na stan cery borykającej się z niedoskonałościami. Dzięki zawartości śluzów, bratek podnosi uczucie sytości, a my mamy większą kontrolę nad łaknieniem.

Napar odchudzający z grejpfruta

Grejpfrut na odchudzanie

Składniki:

  • 1 grejpfrut,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania: zagotowujemy wodę w garnku. Kroimy owoc na ćwiartki. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy cząstki grejfruta i pozostawiamy w niej na kilka minut. Po ostudzeniu pijemy napar przed posiłkami.

Dlaczego warto pić napar z grejpfruta? Płyn przygotowany z wykorzystaniem tego owocu zapewnia długotrwałe wrażenie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami w ciągu dnia. Ponadto przyspiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tłuszczu i oczyszcza organizm.

Napar odchudzający z korzenia mniszka pospolitego

Składniki:

  • 2 łyżki wysuszonych korzeni mniszka,
  • pół litra wody.

Sposób przygotowania: zioła zalewamy wrzącą wodą. Ustawiamy garnek z płynem na palniku i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Mieszanina nie może się zagotować! Po 10 minutach odcedzamy napar i lekko studzimy. Napar z mniszka pospolitego pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki. Najlepiej na pół godziny przed posiłkiem.

Dlaczego warto pić napar z mniszka? Ziele to wspomaga trawienie spożytych pokarmów, pobudza wątrobę do pracy. Ponadto zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Jest to środek odtruwający i moczopędny.

Napar z cynamonu

Cynamon to jedna z przypraw wspomagających odchudzanie

Składniki:

  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szklanka wody,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania: zagotowujemy wodę. Następnie dodajemy cynamon i miód. Dokładnie mieszamy do momentu, aż miód rozpuści się w płynie. Odstawiamy napar na 10 minut, aby zaparzył się. Pijemy płyn dwa razy dziennie — rano i wieczorem. Rezultaty są widoczne po krótkim czasie, gdyż układ trawienny szybciej przyswaja cynamon w postaci naparu.

Dlaczego warto pić napar z cynamonem? Przyprawa ta przyspiesza przemianę materii i proces spalania tłuszczu oraz hamuje apetyt. Co więcej, cynamon (bogaty w błonnik pokarmowy, witaminy C i B1, żelazo, wapń i magnez) reguluje poziom cukru w organizmie człowieka. W efekcie ciało magazynuje miej tłuszczu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Sok z pokrzywy - naturalny detoks Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Chrom a odchudzanie Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Chlorella – multiwitamina natury 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Znaczenie błonnika w odchudzaniu Sekrety odchudzania z różnych stron świata Stres - co jeść i co ćwiczyć? Guarana - gorzka moc i zastrzyk energii! Jak stosować olej kokosowy? Schudnij przed ślubem Czy jedzenie sushi przeszkadza w odchudzaniu? 8 roślin leczniczych, które pomagają zrzucać zbędne kilogramy 5 sposobów na zatrzymaną wodę w organizmie Bezpieczne oszukiwanie na diecie 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający 10 naparów na odchudzanie Przyspiesz swój metabolizm po zimie Naturalne spalacze tłuszczu

Popularne w tym tygodniu:

Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Deser wspomagający odchudzanie Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Sok z pokrzywy - naturalny detoks Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie “Aby schudnąć, trzeba jeść!”. Wywiad z trenerką personalną Sylwią Szostak na temat roli cheat meal w odchudzaniu Żółty shot na lepsze trawienie Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe Chlorella – multiwitamina natury Śniadanie białkowo-tłuszczowe. Zalety