Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Cynamonowa tarta z jabłkami Zdrowe gofry - czym zastąpić mąkę pszenną? Z dnia na dzień zrezygnowałam z mięsa. Skutki odczułam niemal od razu FIT ptasie mleczko Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia? Odstawienie nabiału - efekty. Co stanie się po odstawieniu mleka? Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Mięso - fakty, mity i znaczenie w diecie Bakłażany - wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia Oczyszczanie jelit - sposoby, dieta Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody Odkroić czy wyrzucić? Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje?