Smaczne produkty spożywcze poniżej 50 kalorii

Osoby na diecie odchudzającej często skarżą się, że do swoich jadłospisów muszą włączać niesmaczne potrawy. Jednakże w gronie zdrowych produktów spożywczych znajdują się takie, które są pyszne i pożywne, a na dodatek niskokaloryczne. Które z nich mają poniżej 50 kalorii?

Warzywa i owoce, które mają mało kalorii

Warzywa i owoce, które mają mało kalorii (123RF)

Pracownicy Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w Stanach Zjednoczonych potwierdzają, że kluczem do utraty wagi ciała bez towarzyszącego diecie odchudzającej uczucia nieustającego głodu jest wprowadzenie produktów niskokalorycznych. Nie musimy stosować głodówek. Aby schudnąć, wystarczy stopniowo zmniejszać liczbę spożywanych każdego dnia kalorii.

Jednocześnie warto dbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji substancji odżywczych. Jeżeli wprowadzimy do harmonogramu dnia ćwiczenia, usuniemy przetworzone pokarmy i te o wysokiej zawartości tłuszczu, możemy być pewni, że schudniemy bez wyrzeczeń.

Warzywa, które mają poniżej 50 kalorii

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawą nowej piramidy żywienia człowieka są warzywa i owoce. Które z nich mają niewiele kalorii i powinny znaleźć się na naszym talerzu?

  • pół filiżanki botwinki – 19 kalorii (źródło żelaza, wapnia i witamin: C i A),
  • pęczek rzodkiewki – 15–20 kalorii (źródło witaminy C, wypełnia żołądek na długo za sprawą włókien, przedłużając wrażenie sytości),
  • pół filiżanki brokułów – 26 kalorii (warzywo to jest bogate w wapń),
  • filiżanka pieczarek – 23 kalorie (zawierają witaminę B1 i B2 oraz PP, a ponadto potas i fosfor),
  • dwie filiżanki różyczek kalafiora – 20 kalorii (tym warzywem warto zastąpić ziemniaki; zawiera kwas foliowy, witaminę K i C),
  • dwie filiżanki szpinaku (zarówno świeżego, jak i rozmrożonego) – 28 kalorii (zawiera kwas foliowy i nienasycone kwasy omega-3),
  • jedna dynia – 21 kalorii,
    Jeden szparag to tylko 5 kalorii

  • trzy filiżanki sałaty – 23 kalorie (bogata w kwas foliowy, witaminy: C, E i B, oraz żelazo, magnez i potas),
  • filiżanka marchewki – 45 kalorii (źródło beta-karotenu, a także witaminy C, K i z grupy B oraz żelaza, wapnia, magnezu, potasu i jodu),
  • papryka zielona – 25 kalorii (zawiera kwas foliowy, witaminy E, C i z grupy B, a także pierwiastki takie jak: sód, fosfor, miedź, wapń, żelazo i magnez; warzywo to usprawnia proces przemiany materii i pomaga spalić tłuszcz),
  • jedna i pół filiżanki łodyg selera naciowego – 22 kalorie,
  • pomidor – 26 kalorii (zawiera likopen, który wpływa na wygląd skóry),
  • jedna sztuka szparagów – 5 kalorii (zawierają spore ilości białka, szparagi są bogate w żelazo, magnez, potas i fosfor, a także witaminy: C, K i z grupy B),
  • zielony ogórek (wąż) – 23 kalorie (z kolei ogórek kiszony ma 7 kalorii, zaś gruntowy jedynie 5).
Ogórek gruntowy ma 5 kalorii

Owoce, które mają poniżej 50 kalorii

  • 100 gramów truskawek – 28 kalorii (są pełne witamin: A, C, PP i z grupy B, zawierają mikro- i makroelementy),
  • trzy morele – 50 kalorii (źródło beta-karotenu i potasu),
  • połowa gruszki – 47 kalorii,
  • filiżanka pokrojonego arbuza – 48 kalorii,
  • filiżanka czerwonych porzeczek – 37 kalorii (źródło witaminy C i błonnika, a ponadto beta-karotenu, wapnia, potasu i magnezu),
    Arbuzy warto jeść na diecie odchudzającej. Wspomagają przemianę materii

  • filiżanka poziomek – 49 kalorii (zawierają antocyjany o działaniu przeciwutleniającym),
  • jabłko – 50 kalorii (warto jeść je ze skórką, bogatą w pektyny, które pomagają usunąć z organizmu resztki pokarmowe),
  • dwa plastry świeżego ananasa – 50 kalorii (źródło witaminy B6 i C, wspomaga odchudzanie, gdyż zawiera biotynę i bromelinę),

Ponadto śliwki, winogrona i kiwi. Czerwone owoce, których porcja ma mniej niż 50 kalorii, to: wiśnie i arbuz.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Wiśnie wspomagają proces odchudzania

Inne produkty spożywcze, które mają poniżej 50 kalorii

  • jedna łyżka stołowa hummusu – 23 kalorie,
  • dwie kostki gorzkiej czekolady – 50 kalorii (źródło magnezu, żelaza i potasu oraz antyoksydantów),
  • jeden wafel ryżowy – 40 kalorii (wafle ryżowe wyróżniają się wysoką zawartością błonnika),
  • galaretka bez cukru – 50 kalorii,
  • białko jaja – 40 kalorii (bogate w proteiny).
Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru) Chlorella – multiwitamina natury Proste ciasto z burakami Potrawy z grilla na diecie? To możliwe! Piperyna - suplement pomagający schudnąć Jak zacząć? Sok z pokrzywy - naturalny detoks Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Chrom a odchudzanie Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Znaczenie błonnika w odchudzaniu Sekrety odchudzania z różnych stron świata Stres - co jeść i co ćwiczyć? Jak stosować olej kokosowy? Schudnij przed ślubem Czy jedzenie sushi przeszkadza w odchudzaniu? 8 roślin leczniczych, które pomagają zrzucać zbędne kilogramy 5 sposobów na zatrzymaną wodę w organizmie Bezpieczne oszukiwanie na diecie 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi

Popularne w tym tygodniu:

Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn Przepisy na lunch poniżej 400 kcal, którego pozazdrości koleżanka z pracy 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Tiramisu dietetyczne Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe? Najprostsza 30-dniowa kuracja na spalanie tkanki tłuszczowej Schudła 30 kilogramów. Metamorfoza Justyny Rolki Co jeść na kolację, by schudnąć? Zdrowe słodkości z warzyw Lody Bananowe. Wersja Fit Kolejny dzień z Moniką Honory, czyli: żeby schudnąć, trzeba jeść! Seksowna matka trójki dzieci. W jaki sposób schudła 47 kilogramów?