Produkty, które powodują zmęczenie

Jest wiele produktów, których spożywanie dodaje energii i siły do działania. Jest też kilka takich, które tę energię kradną. Czego zatem unikać, gdy intensywnie pracujemy umysłowo lub nie mamy czasu na błogie lenistwo? Których produktów nie jeść w pracy na drugie śniadanie?

123RF

Banany

Są smaczne i pełne wartościowych składników odżywczych. Kryją w sobie spore pokłady magnezu. A to właśnie ten minerał może prowadzić do spadku energii. Jest jeszcze jeden składnik tych egzotycznych owoców, który prowadzić może do wejścia w stan błogiego odpoczynku. Jest nim tryptofan. Aminokwas ten potrzebny jest, by w mózgu wytworzyła się serotonina, tzw. hormon szczęścia. Gdy jest go za dużo, organizm zaczyna odczuwać senność.

Zespół przewlekłego (chronicznego) zmęczenia uznaje się obecnie za chorobę cywilizacyjną. Stan ten diagnozuje się u coraz większej liczby młodych ludzi.

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie to soczyste owoce, które są symbolem lata. W 80% składają się z wody. Można ich zjeść sporą ilość, i dobrze, bo są bogate w jod, potas oraz witaminy z grupy B. To ponadto źródło melatoniny. Hormon ten reguluje nasz rytm dobowy i ułatwia zasypianie. Zajadanie się czereśniami w pracy może więc spowodować znaczny spadek energii, wywołując efekt zmęczenia i senności.

Podobnie zadziałają wiśnie i sok wiśniowy. I choć doskonale orzeźwiają, potrafią również skutecznie rozleniwić. Czereśnie i wiśnie to zatem naturalne środki nasenne.

Słodycze

Chyba każdy z nas kiedyś to poczuł: batonik i jego słodki smak, a potem zmęczenie i znużenie połączone z walką o większą koncentrację. To jednak bitwa przegrana, bo natury nie da się oszukać. Skoro dostarczyliśmy naszemu organizmowi cukier, to naturalnym jest, że wyzwala on insulinę, prowadzącą do uwolnienia tryptofanu. A ten z kolei spełnia swoje zadanie i daje nam odczuwać senność i znużenie. Tak efekt jest spotęgowany, gdy po słodkie sięgniemy zaraz po obiedzie.

Białe pieczywo

Kanapki to jeden z podstawowych produktów, jakie zjadamy na śniadanie w szkole i w pracy. Zapewnia nam ono uczucie sytości. Niestety, wiele w nich węglowodanów. Prowadzą one do wzrostu cukru we krwi, a zatem zwiększa się produkcja insuliny.

Jeśli więc zjadamy posiłek w znacznej mierze składający się z węglowodanów, musimy mieć świadomość, że na początku poczujemy przypływ energii, ale w ciągu kilkunastu minut ją utracimy. I nie tylko poczujemy się głodni, ale i senni.

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Kawa

Symbol witalności i energii powoduje zmęczenie? Tak, choć niektórym trudno w to uwierzyć. Napoje zawierające kofeinę (a więc m.in. kawa, herbata, napoje energetyczne) mogą przyczynić się do uczucia zmęczenia w ciągu dnia. A dlaczego tak się dzieje? Otóż na początku kawa faktycznie pobudza, ale po godzinie mamy wrażenie, że potrzebujemy kolejnej filiżanki.

Zaleca się, by nie przekraczać dziennej dawki kofeiny określonej na poziomie 200–300 mg. Nasz organizm wówczas się od niej nie uzależni i pozytywnie wpłynie to na nasze samopoczucie (nie będziemy senni i zmęczeni).

W ciągu dnia potrzebujemy energii do działania. Tylko dzięki niej możemy pracować i funkcjonować w dobrym humorze. I dlatego właśnie warto zwracać uwagę na to, co się je. Zupełnie nieświadomie możemy bowiem dać naszemu organizmowi sygnał, że czas na odpoczynek i sen.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki